Тайван покани папата на посещение малко след ключово споразумение Ватикана - Пекин

15.10.2018 г. 14:14:42 ч.
/
Тайван покани папата на посещение малко след ключово споразумение Ватикана - Пекин
  Тайван е поканил папа Франциск на посещение, съобщи президентът Цай Ингвен, цитирана от Ройтерс.
  Агенцията отбелязва, че новината идва броени седмици след като Ватикана постигна ключово споразумение за назначаването на епископи с  Китай, който твърди, че остров Тайван е част от неговата територия.
Договорът дава на Светия престол, последния дипломатически съюзник на Тайван в Европа, последната дума за тези назначения в Китай - нещо, към което Римокатолическата църква отдавна се стреми. Иначе и Ватикана, и Китай наричат споразумението "временно", а запознати източници казаха, че някои ключови въпроси остават нерешени.
Вчера вицепрезидентът на Тайван Чен Чинджен се срещна с папата и го покани на посещение. В отговор светият отец казал, че ще се моли за Тайван, съобщиха от тайванското президентство. 
Засега не е посочена конкретна дата за посещение.
Чен подчерта временния характер на споразумението, сключено между Ватикана и Китай, като каза, че то не включва "дипломатически елемент", нито засяга приятелството между Тайван и Ватикана, се казва в съобщението.
 Тайванският президент Цай Ингвен благодари на папата за благословията. "Ще предприемем активни и конкретни действия, за да подкрепил папата и да отправим нашите общи ценности за свобода, справедливост, мир и отговорност до всички кътчета на света", написа тя в социалните мрежи.
 Макар Ватикана да казва, че сключеното на 22 септември споразумение не е политическо, някои тайвански представители са опасяват, че то може да е подготовка за установяване на дипломатически връзки с Китай.
Тайван редовно обвинява Китай, който смята острова за отцепническа провинция и не изключва употребата на сила, за да я върне в лоното си, че използва доларова дипломация и тормоз, за да накара съюзниците му да се отдръпнат - нещо, което Пекин отрича.
Тази година бившите съюзници на Тайван Салвадор, Буркина Фасо и Доминиканската република прекъснаха дипломатическите си отношения с Тайпе в полза на Пекин. Така островът остана с едва 17 официални съюзници, повечето от които слабо развити държави в Централна Америка и Тихоокеанския регион, отбелязва Ройтерс.
Като първи знак за затопляне на отношенията след споразумението, подготвяно повече от 10 години, на 1 октомври Светият престол за пръв път каза, че Пекин ще позволи на китайски епископи да присъстват на важна среща във Ватикана. Въпросният синод започна на 3 октомври и ще продължи до 28-и.
Епископът на Хонконг Майкъл Еун обаче каза за Ройтерс, че ще е нужно време за справяне с проблеми отвъд назначаването на епископи, и изрази опасения, че потискането на католиците в континентален Китай ще продължи, въпреки споразумението.
Десетина епископи и свещеници, някои от които възрастни, остават задържани в Китай. За съдбата на някои от тях от години няма никаква информация, припомня Ройтерс.
Снимка:veliko.info
Източник:БТА

Коментирайте
Подобни новини
Руската прокуратура иска Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"
Руската прокуратура иска Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"
Експлозия избухна в най-голямата румънска рафинерия
Експлозия избухна в най-голямата румънска рафинерия
Гръцкото правителство оцеля при вот на недоверие
Гръцкото правителство оцеля при вот на недоверие
Два труса от 5,6 и 5,7 по Рихтер край западните брегове на Гърция
Два труса от 5,6 и 5,7 по Рихтер край западните брегове на Гърция



Яндекс.Метрика