Начало >Добруджа >Общество

Татяна Иванова – първа в света на космическа викторина (ВИДЕО)

16.09.2020 г. 16:34:03 ч.
/
Татяна Иванова – първа в света на космическа викторина (ВИДЕО)
Поредна крачка към мечтата си да полети в необятния космос направи 17-годишната Татяна Иванова от Добрич. Тя спечели първото място на "Space Magica Online Space Quiz World Cup". Организатор е центърът за подготовка на деца, които искат да станат космонавти "Space Magica“ в Индия. Представителката на България показа повече знания и по-добра подготовка в областите история на космонавтиката, астрономия, физика, химия, научна фантастика и други сфери.

23 държави от цял свят участваха в конкурса, който в продължение на дни премина през множество етапи до излъчване на победителя, като финалът между най-добрите трима продължи 3 часа.

Татяна ще получи за първото си място шампионска купа, златен медал и сертификат, които предстои да бъдат изпратени от Индия.

Първото място в конкурса Татяна ще включи в резюмето си за кандидатстване в елитните университети в САЩ. Предстои й през май да завърши Частна профилирана гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев“, след което най-силно желае да следва „Космическо инженерство“ и „Компютърни науки“ в Мазачузетския технологичен институт – едно от най-елитните висши учебни заведения в света. Тя ще се състезава за пълна стипендия с кандидати от целия свят. Татяна има много голям шанс да я спечели, защото освен пълният успех и изпитите по английски, от значение са и извънучилищните интереси, а тя свири на барабани и предстои да издаде втората си книга със стихове. Тя ще кандидатства и в други реномирани университети в САЩ като Харвард, Йейл и Принстън. В Америка тя ще може да продължи развитието си по пътя към голямата цел – България да има първата жена космонавт.

Припомняме, че Татяна Иванова е участвала в космически лагери в Измир, Турция и Хънтсвил, САЩ.

Репортаж на Димитър Узунов и Петър Петров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Във в. „ГЛАС“: Празничният 25 септември в Добрич – богата програма и много официални гости
Във в. „ГЛАС“: Празничният 25 септември в Добрич – богата програма и много официални гости
Времето на 28 септември
Времето на 28 септември
Очаква се топъл и сух октомври, декември и януари ще бъдат по-влажни
Очаква се топъл и сух октомври, декември и януари ще бъдат по-влажни
Трима с Ковид-19 са регистрирани в областта
Трима с Ковид-19 са регистрирани в областтаЯндекс.Метрика