Начало >Добруджа >Общество

Традиционни обреди на Сирни заговезни в Добрич

26.02.2017 г. 08:08:25 ч.
/
Традиционни обреди на Сирни заговезни в Добрич
И тази година Община град Добрич и Регионален исторически музей – Добрич канят гражданите и гостите на града днес от 16.00 ч. в АЕМО „Стария Добрич“ пред Часовниковата кула, за да отбележим заедно Сирни заговезни – Ден за прошка. Преди това от 15.30 часа по централната улица на Добрич /бул. „25 септември“/ ще запеят чановете на кукерите, ще бъдат изречени думи за берекет, за богат плод и благополучие. Багри, звуци и благослов ще се слеят в едно…          
Сутринта на този ден в православните храмове по време на Светата литургия се четат думите от Евангелието: „Ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости небесният ви Отец; ако ли не простите на човеците съгрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви" (Мат. 6:14 – 15). Искрени, мъдри и прости думи, превърнати от предците ни  в празничен ритуал.
В Добруджа денят се празнува тържествено. Извършват се редица обредни действия – кукерски игри, хамкане, хвърляне на стрели, прескачане на огън, сирнишко хоро. Сирни заговезни е едно от най-игривите и безгрижни народни празненства преди дългите и строги великденски пости.
В празника  ще участва Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с гл. художествен ръководител Стоян Господинов, хореограф Христо Христов и музикален ръководител Живко Желев и Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с гл. художествен ръководител Стоян Господинов, хореограф Христо Христов и пом.-ръководител Ирина Господинова.
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
От 1 април Община Добрич  е с нова обслужваща банка и нови банкови сметки
От 1 април Община Добрич е с нова обслужваща банка и нови банкови сметки
Работилница за дърворезба “Традиции и съвремие“ организират Европа Директно Добрич и Младежкият център
Работилница за дърворезба “Традиции и съвремие“ организират Европа Директно Добрич и Младежкият център
Водните аварии днес
Водните аварии днес
Прогноза за времето в петък
Прогноза за времето в петък



Яндекс.Метрика