Начало >Добруджа >Общество

Тревожна тенденция за нарастване делата за разпостранение на наркотици и смърт на пътя (ВИДЕО)

30.03.2017 г. 14:33:23 ч.
/ ИА Добруджа
Тревожна тенденция за нарастване делата за разпостранение на  наркотици и смърт на пътя (ВИДЕО)
Председателят на Наказателно отделение на Окръжен съд, съдия Петър Монев обяви 20% увеличение на делата ,което по думите му се дължи на по-добрата работа на разследващите прокурори и дознатели.
Постъплението на наказателни дела в Окръжен съд - Добрич бележи връх спрямо предходните две години - образувани са 530 дела, при около 20% по-малко за 2015-а и 2014 година. Общият брой на наказателните дела за разглеждане през отчетната година възлиза на 562 броя,  приключените дела са 542. Увеличението на общия брой на новопостъпилите дела се дължи основно на осезаемото нарастване на делата, образувани по искания  на органите на досъдебното производство. През отчетната година са образувани 109 производства за разпит пред съдия - при 65 и 67 за предходните две години, гледани са 48 дела за претърсване и изземване, 35 мерки за неотклонение и 4 дела за прекратяване на наказателното производство.
За поредна година се отчита увеличение и на образуваните наказателни дела за общоопасни престъпления. През 2014 г. те са били само 9, през 2015г. са увеличени на 20, а през отчетната 2016г. на 25 броя. Тази тенденция е твърде тревожна, като се има предвид, че най-често тези дела са за притежание и разпространение на наркотици, както и за причинена смърт на пътя.
Осем са новопостъпилите дела, свързани с престъпления против личността. Сред тях има дела за убийства по непредпазливост след нанасяне на телесна повреда, за опит за убийство, за смърт при трудова злополука. Осем са и постъпилите дела за грабежи. Същият брой производства са образувани за престъпления против стопанството. Има само едно дело за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната системи, като с това се затвърждава тенденцията за намаляване на делата от посочения вид. През 2015 г. те са били 7, а през 2014 г. - 8 броя.
Отчита се увеличение, макар и в неголяма степен на производствата по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест.
През годината са осъдени общо 59 души. Двама от тях са признати за виновни по дела за умишлено убийство и са получили наказания от 12 и 12 и половина години затвор, като присъдите са постановени в условията на съкратено съдебно следствие. Сериозно наказание от 12 години затвор и глоба от 30 000 лева е получил и мъж, признат за виновен в държане и разпространение на наркотици. 43-ма са осъдените на лишаване от свобода за срок до 3 години, като 18 от присъдите са били ефективни, а останалите 25 са условни. 10 души са получили наказание затвор от 3 до 10 години. Сред осъдените през годината има и четирима непълнолетни. Единият от тях е наказан за държане на наркотици с цел разпространение, а останалите трима за извършени грабежи. Наказателните съдии са произнесли две оправдателни присъди.
Намаляват делата по Закона за специалните разузнавателни средства.  През 2016 г. са образувани само 24 дела от този вид, като 18 са били по първоначални искания за издаване на разрешение, а 6 са по искания за продължаване срока на използване на СРС-ата. Издадени са 16 разрешения за прилагане на СРС-та и са постановени два пълни и три частични отказа. В резултат на използването на специални разузнавателни средства в съда са внесени само 4 веществени доказателствени средства. Статистическите данни показват, че през всяка следваща година броят на разрешенията за използване на СРС-та намалява приблизително наполовина.
Само 3 са наказателните дела, чието разглеждане е продължило повече от година, като за това има обективни причини. Две от тях са с изключителна фактическа и правна сложност, множество свидетели и вещи лица, а свидетелите по третото дело се издирват в чужбина.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Автобус, пътуващ за Добрич, се обърна в Турция
Автобус, пътуващ за Добрич, се обърна в Турция
20 април – Международен ден на свободния печат
20 април – Международен ден на свободния печат
В Храм „Свети Георги“ организират молитва към Богородица за празника Златна ябълка
В Храм „Свети Георги“ организират молитва към Богородица за празника Златна ябълка
Нарушено водоподаване в две населени места в община Крушари
Нарушено водоподаване в две населени места в община Крушари



Яндекс.Метрика