Начало >Добруджа >Регионални

Търпението в Пастир е на изчерпване (ВИДЕО)

15.05.2019 г. 15:10:24 ч.
/
Търпението в Пастир е на изчерпване (ВИДЕО)
Когато човек влезе в кв.Пастир, край Ген.Тошево, първото нещо, което вижда, са изнесените бидони, шишета и съдове за вода. Те стоят пред всеки дом в очакване на водоноската, която минава и ги пълни. Тази вода се ползва само за битови нужди. За пиене жителите се снабдяват или от магазина, или от кметството.
Много е трудно, признава пред екипа на Медийна група "Добруджа" Райна Миланова. Селскостопански район сме, сега сеем зарзават, а това не е възможно без вода. Къпането става като едно време, продължава жената и пояснява, че водата се затопля в тенджера, а измиването  е чрез поливане с канче. Оказва се, в селото водата се пуска за 2-3 часа след обед, но само за битови нужди - къпане , пране, тоалетна, обаче  жената не смее да я ползва, ползва само водата от водоноските. Райна научава късно, че водата е замърсена, пие от нея и понеже е алергична, веднага е почувствала изтръпване на главата като при упойка,  очите й се премрежили, а изтръпването на езика продължава и сега. Тя чула,  че пускането на водата  в селото няма да е по-рано от 10 юни, но никак не е сигурно и това  като информация.
Медиха Сали има 6-членно семейство, в т.ч. и две малки деца, което допълнително усложнява обстановката в условията на безводие. Освен това има и животни, а разсадът домати също чака, защото домати без вода не виреят. Жената е благодарна на общината за предоставената вода и на арендатора Валентин Вълчев, който помага на жителите на Пастир. Няма да допуснем децата да пият от тази чешма, категорична е г-жа Сали. Дори когато пуснат след обед водата налягането при тях не е достатъчно, за да тръгне пералнята, затова всичко се пере на ръка. Нейната информация е, че поне още 10 дена вода няма да има в Пастир. В селото не знаят кой е натровил водата, споменава се някакъв арендатор, но официална информация по случая няма, твърди Медиха Сали и определя ситуацията като безхаберие.
Руси Пеев също е на мнение, че положението е  доста сложно.  От  много години сме отровени, от меса, от всичко, заявява мъжът. Полицията не знае кой е виновен, ние откъде да знаем, продължава той, но е категоричен, че няма  да се ядосва, за да не вдигне захарта.
Кметският наместник на квартала Снежана Станева има чувството, че нещата са в застой. Липсва информация от последно взетите проби, но търпението на жителите ескалира. Кметството е пълно с големи бутилки вода, които благодарение на арендатора Валентин Вълчев (ЕТ Дивал) и с негов транспорт се разнасят по домовете на хората. Той самият е предоставил 970 туби вода, съветниците от БСП са добавили други 800 туби, а от ГЕРБ се очакват около 300 нови големи бутилки вода.
320 души е постоянното население на кв. Пастир, голямата част са възрастни хора, но има и млади хора с деца. Води се разследване срещу неизвестен извършител, но определено всичко е в ръцете на РЗИ Добрич и ВиК Добрич, казва кметският наместник. Хората от квартала се заканват, че  месеци наред няма да пият от водата и да готвят с нея,  когато тя бъде пусната. Най-вярното решение би било смяна на тръбите, но това е скъпо удоволствие, признава Снежана Станева - трябва да залегне в бюджета, да бъдат отпуснати средства, а това на този етап е невъзможно.  Най-вероятно хората ще се вдигнат на масов протест, това е мнението на кметския наместник на кв. Пастир, която смята, че търпението на хората  е на изчерпване, а протест може да се очаква в рамките на няколко дни.
Репортаж на Дана Михайлова и Петър Петров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Детските градини и ясла в община Каварна отварят врати на 1 юни
Детските градини и ясла в община Каварна отварят врати на 1 юни
Читалище „Димитър Минчев“ в Паскалево заявява участие в  „Пендара“
Читалище „Димитър Минчев“ в Паскалево заявява участие в „Пендара“
Две водни авари се отстраняват днес
Две водни авари се отстраняват днес
Детските заведения в община Балчик отварят врати днес
Детските заведения в община Балчик отварят врати днесЯндекс.Метрика