Начало >Добруджа >Регионални

Ученици от пет училища на община Каварна участват в проект за образователна интеграция

31.10.2018 г. 08:43:49 ч.
/
Ученици от пет училища на община Каварна участват в проект за образователна интеграция
На 31.10.2018 г.от 13.00 часа в заседателната зала на Общна Каварна ще се проведе заключителна среща на участниците в проект за образователна интеграция на ученици от етнически малцинства. Проектът BG05M2OP001-3.2015-002-0363 „Приеми ме - интерактивен модел за образователна интеграция на ученици от етнически малцинства“ се изпълнява от партньорски екип: Община Каварна, СУ“Стефан Караджа“, ОУ“Йордан Йовков“, НУ“Братя Миладионови“ в гр. Каварна, ОУ“Св.св. Кирил и Методий“ в с. Белгун, НУ“Христо Ботев“ в с. Септемврийци. Проектът е с продължителност 20 месеца – от 1 март 2017 до 1 ноември 2018 г.
Проектът се осъществява по схемата за безвъзмездна финансова помощ №BG05M2OP001-3.2015-002 „Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и/или търсещи или получили международна закрила“, Приоритетна ос: 3 „Образователна среда за активно социално приобщаване“ на Оперативна програма «Наука и образование за интелигентен растеж» (2014 -2020). Бенефициент на проекта е Сдружение „Център за образование, култура и екология 21“ (Център 21“).
В границите на проекта е изпълнен комплекс от мерки за социално включване чрез образователна интеграция на учениците от етнически малцинства и приобщаване на родителите към образователния процес. В дейностите на проекта са взели участие общо 423 ученици,  от които 334 ученици са завършили участието си с приключване на проекта. Общо 142 родители са участвали в различни дейности и инициативи на проекта. 38 учители от училищата-партньори в община Каварна и 5 експерти на Център 21“ са приложили в дейностите на проекта своя богат професионален опит за работа в мултикултурна среда..
Чрез дейностите  в проекта са предоставени образователни услуги и ресурси за: допълнително обучение по български език за учениците, за които българският език не е майчин език; интерактивни форми за съхраняване и развиване на културната идентичност на учениците в мултикултурна образователна среда; работни срещи и демонстрационни занимания с родителите за разясняване ползите от образователната и социалната интеграция.
В границите на проекта са проведени  през м. август 2017г. и 2018г. две големи междуучилищни изяви: пътуваща изложба “Моят свят“, интерактивна детска книга „Живи традиции“ със съчинения, интервю, рисунки и проекти на ученици; фестивал на изкуствата, занаятите и спорта “Цветна дъга“.
С финансови средства на проекта са закупени дидактически материали – учебни помагала, образователни игри, тетрадки, материали за творчески дейности, спортни екипи и пособия за спорт, електронни дидактически средства за интерактивно обучение – лаптопи, скенери, проектори, екрани.
Проектът допринася за повишаване качеството на образователния процес в условията на интегрирана мултикултурна среда. Екипът на проекта изразява увереност за устойчив и дълготраен ефект на постигнатите резултати.
За информация и контакти:
Петя Иванова, ръководител на проекта
Тел. 0887608262 e-mail: centar21varna@gmail.com
Снимка:www.kavarna.bg
Източник:Община Каварна

Коментирайте
Подобни новини
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (СНИМКИ)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (СНИМКИ)
Определят съставите на секционните избирателни комисии в Община Добричка на 30 април
Определят съставите на секционните избирателни комисии в Община Добричка на 30 април
Добрички общински съвет даде съгласие за откриване на  младежки клуб в село Фелдфебел Денково
Добрички общински съвет даде съгласие за откриване на младежки клуб в село Фелдфебел Денково
Включиха нови три обекта в капиталовата програма на Община Добричка (ВИДЕО)
Включиха нови три обекта в капиталовата програма на Община Добричка (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика