Начало >Добруджа >Общество

Уникален за страната апарат за лечение на гръбначна патология работи в ДКЦ-2 (ВИДЕО)

29.06.2020 г. 14:58:12 ч.
/
Уникален за страната апарат за лечение на гръбначна патология работи в ДКЦ-2 (ВИДЕО)
Извънредното положение се отрази доста зле на всички заведения за извънболнична помощ, ДКЦ-2 не прави изключение. Обичайният пациентопоток беше намален повече от 2 пъти, което рефлектира върху доходите. Това заяви в предаването „Моят град“ управителят на ДКЦ-2 д-р Валери Веселинов. Като пример той даде, че приходите за април са били 2,2 пъти по-малки, сравнение с април миналата година. В същото време разходите се увеличиха заради повишеното потребление на предпазни средства и дезинфектанти, както и драстичното увеличение на цените на тези продукти, заяви д-р Веселинов. Той призна, че пациентите са започнали да се завръщат.
Относно пандемията, д-р Веселинов каза, че всеки лекар има професионални отговори за ситуацията, но според него публичните изказвания трябва да бъдат премерени, защото те могат да насочат в една или друга посока. Според него няма рязко увеличение на относителния брой на заразените през последните седмици. Мерките, които трябва да се спазват обаче са задължителни и точно сега не е време за отпускане, категоричен е д-р Веселинов.
От седмица във физиотерапията на ДКЦ-2 функционира апарат за лечение на гръбначна патология и дискова херния.  Той е без аналог в страната, каза д-р Веселинов, като отбеляза, че техниката е дарение от Антоанета Малева, чрез обществената кампания, организирана от нея "Да продължи доброто и след Деско". Стойността на апаратурата, доставена от Канада е 90 хиляди канадски долара.
Миналата седмица специалистите, които работят с апарата, са получили и сертификатите си.
Разширени  са възможностите за работа в клиничната лаборатория. Работи апаратура, която изследва хормонни и туморни маркери. Това са показатели, за които изследванията преди се изпращаха във Варна, отбеляза управителят на ДКЦ-2. Той изтъкна, че патолабораторията е една от малкото, които работят в извънболничната помощ в страната. В поликлиниката функционира и микробиологична лаборатория.
Според д-р Веселинов нефункционирането на инфекциозно отделение в МБАЛ-Добрич е много сериозен проблем. Такава структура е задължителна за всяка област. То е много по-особено като структура, сравнено с останалите отделения. То е от тип „хубаво е да го имаш, но да не ти трябва“. Без него не може. Инфекциозните заболявания са много повече от вируса, който е сега на дневен ред, посочи д-р Веселинов. Той е категоричен, че инфекциозните отделения, Психиатрията и Спешната помощ, трябва да бъдат държавен ангажимент. Такива структури не могат да се издържат в условията на търговски дружества, каквито са болниците, смята д-р Веселинов. Това е проблем, който трябва да се реши на законова база и Лекарският съюз планира да преговаря по темата с министерство и с парламентарната комисия по здравеопазване, каза още д-р Веселинов, който е председател на Районната лекарска колегия.
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Вестник ГЛАС: Расте броят на заразените с ковид-19, върнаха част от мерките
Вестник ГЛАС: Расте броят на заразените с ковид-19, върнаха част от мерките
Три нови случая на коронавирус в област Добрич
Три нови случая на коронавирус в област Добрич
Мая Димитрова е новият стар председател на БСП-Добрич
Мая Димитрова е новият стар председател на БСП-Добрич
15 души - абитуриенти, работещи в детска градина и други  са новите случаи с COVID-19 в област Добрич
15 души - абитуриенти, работещи в детска градина и други са новите случаи с COVID-19 в област ДобричЯндекс.Метрика