Начало >Добруджа >Регионални

Уникална изложба с над хиляда експоната съхранява Халил Акиф в село Бенковски (ВИДЕО)

19.08.2019 г. 13:46:28 ч.
/
Уникална изложба с над хиляда експоната съхранява Халил Акиф в село Бенковски (ВИДЕО)
Най-голямата флористична изложба се намира в село Бенковски, община Добричка. Тя е подредена на втория етаж на местното читалище. Експонатите са над 1000 – картини, скулптури и модернистично изкуство. За изработката им Халил Акиф използва цветя, клони, листа и кори на дървета и други материали, основно произлезли от флората. Той е познат в Бенковски и Истанбул като Ходжа – професор, учител от турски. Преподавал е 40 години в училището в родното си село, а в турския мегаполис изнася лекции, свързани с религията, историята, културата. Халил Акиф – Ходжа е човек на изкуството – художник, скулптор, поет, писател, музикант. Артист, надскочил своето време и място. Човек, който можеше да е милионер, ако бе роден в Ню Йорк или Лондон. Това обаче никога не го е блазнило. Защото е човек, за когото парите нямат значение. Важно е самото изкуство. Човек с главно Ч. Каквито за него са всички хора по света.
 
Халил Акиф е роден през 1936 г. в село Бенковски. Завършва турското педагогическо училище в София. Още тогава талантът му е оценен и негови рисунки са изложени в Двореца на пионерите в столицата. Учителите на Халил поощряват заложбите му и той кандидатства в Националната художествена академия с живопис и скулптура. Приет е, но родителите му имат седем деца и не разполагат със средства за образованието му. Затова Халил се прибира в родното село. От 1955 до 1996 г. е начален учител в ОУ “Г. С. Раковски“ – с. Бенковски. След пенсионирането си заживява в Истанбул.

„Отиването ми на гурбет ме научи на много неща. Там се запознах с античното изкуство. Там се научих да чета на арабски език. Оттогава започнах да анализирам историческите факти“, сподели Халил Акиф в интервю за Медийна група „Добруджа“.
Негова историческа картина краси стените на станция на метрото в Истанбул. През 2002 г. открива изложба със 70 свои творби в най-големия турски град. Теглен силно от родното място, на следващата година се завръща да живее в Бенковски – земя, която за него е свещена. Продължава по няколко пъти в годината да пътува до Турция, за да изнася лекции в научно-изследователски център в Истанбул. През 2015 г. сбъдва своята голяма мечта -създава Художествена флористична галерия в Бенковски. Тя се помещава на площ от 120 кв. м на втория етаж на местното читалище. Включва над 1000 експоната, които е сътворил в продължение на 50 години.

„Обичам природата, обичам хората – те са моето най-голямо вдъхновение. Когато обичам, обичам много силно, от много дълбоко“, обясни Халил Акиф какво стои в основата на неговото творчество.
Подарил е много свои творби, но въпреки че е имал множество предложения, никога през живота си не е продал нито едно свое произведение.

„За съжаление, в България, в Турция, в целия свят сега всеки иска пари, пари, пари. Човек, за да бъде щастлив, никога не трябва да ламти за богатство. Най-голямото щастие е добротата. Парата е временно явление, а човешката душа и добротата – за вечни времена. Никога няма да продам моето изкуство. Оставям за вечни времена хората да му се наслаждават. Човекът е човек, когато работи и остави нещо след себе си“, смята Ходжата от Бенковски.

Днес, на 83-годишна възраст, той продължава да създава изкуство всеки ден и дори всяка нощ, защото 24 часа не са достатъчни за всичко, което иска да нарисува, напише и изсвири. И тази муза, този пламък в него го правят много щастлив човек.
„Вярата е преди религията. Вярата е в нас още от утробата на майката. Тя е една и съща по целия свят. Ние всички сме братя. Чел съм и познавам всички религии. Аз никога не правя разлика между хората. Така ме научи моята майка – една много благородна жена. Не искам от нито един християнин да направя мюсюлманин“, заяви Ходжата.

Гилза, която не е гръмнала през войната и не е убила нито един човек, а е станала красиво цвете – това е една от най-впечатляващите творби, излезли от ръцете на Халил Акиф и най-силното доказателство за неговия пацифизъм и хуманизъм.

РЕПОРТАЖ НА ДИМИТЪР УЗУНОВ И ПЕТЪР ПЕТРОВ

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Културен афиш на община Каварна за Април – Май  2024 г.
Културен афиш на община Каварна за Април – Май 2024 г.
Добрички общински съвет ще заседава утре
Добрички общински съвет ще заседава утре
Министър Цоков награди първокласниците от Тервел, които намериха и предадоха в Полицията сума пари
Министър Цоков награди първокласниците от Тервел, които намериха и предадоха в Полицията сума пари
Фолклорният събор „Цветница” ще се проведе на 28 април в Генерал Тошево
Фолклорният събор „Цветница” ще се проведе на 28 април в Генерал Тошево



Яндекс.Метрика