Начало >Добруджа >Регионални

Уникалният златен пръстен-печат на внука на Добротица е изложен в Община Каварна (ВИДЕО)

14.08.2020 г. 16:31:54 ч.
/
Уникалният златен пръстен-печат на внука на Добротица е изложен в Община Каварна (ВИДЕО)
От днес златният пръстен-печат, който се предполага, че е принадлежал на внука на Добротица, е изложен във фоайето от Община Каварна. Там са експонирани най-интересните находки, открити през миналото лято при археологическите разкопки на нос Калиакра. Изложбата бе открита от кмета на Община Каварна Елена Балтаджиева, ръководителя на разкопките и директор на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова и Пенко Георгиев – директор на Исторически музей – Каварна. Пръстенът може да бъде видян от посетителите на общината в следващия месец, след което ще бъде преместен за постоянно в местния музей.

„Днес е много специален ден за Каварна, защото гражданите имат възможност да се докоснат до историята, докато бъдат обслужвани от общинска администрация. В нашата община освен туризъм, развиваме и култура“, отбеляза кметът Елена Балтаджиева.

„Тази изложба е наистина нетрадиционна. Тя е част от нова инициатива музеят да отиде при гражданите. Това е един своеобразен наш отчет за свършената работа през миналата година. Идеята ни е изложбата в Община Каварна да бъде постоянно действаща, като бъде обновявана с нови находки“, заяви Пенко Георгиев.

Златният пръстен е открит в средновековен некропол на богати граждани на Калиакра, в гроба на млад мъж, между 22 и 25 години, който е погребан с ценни дарове. Тяхната функция е не само да го съпроводят в пътя му към отвъдното, но и да покажат неговата значимост, когато е бил жив, заяви доц. д-р Бони Петрунова. Георги, както научаваме от пръстена, че се е казвал мъжът, според нея, най-вероятно е наследник на престола на Добруджанското деспотство. Основната хипотеза е, че той е внук на деспот Добротица.

Пръстенът е изработен по поръчка в България през втората половина на 14 век. Той е уникален със своята изящност и единствен по рода си надпис. Освен пръстенът, интерес в изложбата предизвиква и красива стъкленица, открита в гроба, в която, според тогавашните вярвания, са се събирали сълзите на оплаквачките.

Откакто през 2004 г. екипът на доц. д-р Бони Петрунова поднови проучванията на нос Калиакра са открити общо 10 000 находки. Нови шест включва археологическо лято 2020, като най-интересните сред тях са монета на Добротица и татарска монета.

Доц. д-р Бони Петрунова подготвя нови две книги за Калиакра. Първата трябва да излезе през следващата година и в нея ще бъдат представени резултатите от разкопките в предградието на добруджанската столица, извършени между 2004 и 2010 г. И докато тази книга отново ще бъде научна, то другата ще бъде художествена литература и ще ни потопи в живота на личността Добротица – един красив синеок мъж, силен в дипломацията, много интелигентен владетел на процъфтяващо деспотство, а от генуезците наричан пират, защото е създател на първия българския флот, с който многократно пленява техните кораби.

Репортаж на Димитър Узунов и Преслав Димитров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Културен афиш на община Каварна за Април – Май  2024 г.
Културен афиш на община Каварна за Април – Май 2024 г.
Добрички общински съвет ще заседава утре
Добрички общински съвет ще заседава утре
Министър Цоков награди първокласниците от Тервел, които намериха и предадоха в Полицията сума пари
Министър Цоков награди първокласниците от Тервел, които намериха и предадоха в Полицията сума пари
Фолклорният събор „Цветница” ще се проведе на 28 април в Генерал Тошево
Фолклорният събор „Цветница” ще се проведе на 28 април в Генерал Тошево



Яндекс.Метрика