Начало >Добруджа >Общество

В Добруджа „белите петна“ са предимно малки имоти с много наследници или със собственици извън страната

24.02.2020 г. 10:52:05 ч.
/
В Добруджа „белите  петна“ са предимно малки имоти с много наследници или със собственици извън страната
В Област Добрич не са регистрирани случаи на недоволство от собственици на имоти „бели петна“ и не са подавани жалби, информира директорът на ОД“Земеделие“ инж.Десислава Иванова във връзка с питане на МГ“Добруджа“ за породилите се в страната недоволства и становището на Института за политики и развитие.
Изплащането на дължимите суми от Областна дирекция „Земеделие“ гр. Добрич на собственици, подали заявления става периодично и в регламентираните в АПК срокове.
Събираемостта на сумите за Областна дирекция „Земеделие“ гр. Добрич е с много добра успеваемост и средствата са налични в депозитната сметка.
Мнението на тези, които са се възползвали от тази законова възможност е, че по този начин държавата е намерила форма да ги защити от неправомерното самоуправство и им се осигурява приход от собствеността им.
Анализите ни сочат, че „бели петна“ са предимно малки имоти с много наследници или със собственици извън страната, посочва Десислава Иванова.
В Добруджа и конкретно в област Добрич има имоти по чл.37в, ал.3, т.2 от ЗСПЗЗ  или така наречените „бели петна“, съобщава още Десислава Иванова. Тя обяснява  какво трябва да се разбира под „бяло платно“.
Терминът „бяло петно“ се е наложил с годините в практиката, като няма легална дефиниция за него, а възможността за превръщане на земеделската земя в „бяло петно“ е уредена в чл.37в, ал.3, т.2 от ЗСПЗЗ, който предвижда, че “площта на земеделските земи, за които няма сключени договори и не са подадени декларации от собствениците им по чл. 37б, се разпределя между ползвателите пропорционално на площта и съобразно начина на трайно ползване на собствената и/или арендуваната/наетата земеделска земя в съответното землище.” Това означава, че ако собственикът на земеделска земя не подаде такава декларация в законоустановения срок (31 юли) или не изрази изричното си желание притежаваната от него земя да не се включва в масив за ползване, то тя може да бъде разпределена за ползване от други ползвателите на земеделски земи.
За стопанската 2019/2020г. в Област Добрич има общо около 1331 собственика (в цифрата е включена само един собственик, респ. наследник  съобразно броя на имотите) за 7587,93 дка площи.
Според  доклада на  Института за политики и развитие  / ИПР/, най-много губят от ренти във Варна и Добрич. Друг риск е да бъде загубена изобщо собствеността над земята – чрез измама или прост законов трик, чрез механизма на придобивната давност.
По повод  констатацията на доклада на Института за политики и развитие, от ОД“Земеделие“-Добрич  предоставят справка за  рентите:
Рентите в Област Добрич, които се изплащат по договори за наем и аренда на собствениците на земеделски земи поначало са по-високи от средното рентно плащане, което внасят ползвателите за имоти „бели петна“. Това обстоятелство зависи от клаузите на самите договори за наем и аренда, които в по-голямата си част нямат фиксирана сума, а определен минимален процент.
Те са въпрос на доброволно договаряне и съгласие  между собственик и ползвател, в условията на наличие на частна собственост и свободна пазарна икономика в Република България, както и свързаната с тях добросъвестност и коректност в отношенията.
Рентите, които се изплащат на собственици сключили договори за наем и аренда през 2019г. бележат тенденция към намаляване, поради влошени агрометеорологични условия през годината и невъзможност за изгодно реализиране на продукцията, както беше през изминалите 5 години. Ето и осреднен размер на средното рентно плащане по общини.
Средна рентна вноска за ниви  в лв./дка за периода  2017/2018 г. стопанска година 2018/2019 и 2019/2020 стопанска година
Балчик -49,48/ 46,71/ 47,52
Ген.Тошево-62,43 /61,57 /66,76
Добрич-50,/55,/64
Добричка- 57,22 /59,24 /65,69
Каварна 60,10/ 59,29/ 66,52
Крушари-59,11/ 55,21  /73,42
Тервел-53,81 /60,38/    58,62
Шабла -52,06 / 52,75     /60,25
имотите по същите договори(чл.77б от ППЗСПЗЗ)
На практика средното рентно ползване през 2019/2020 г. се доближава, а на места и съвпада с изплатените ренти в края на 2019г. на собственици със сключени договори.
 

 Как въпросът за ползване на т.н. "бели петна" е  поставен в Закона  за земеделските земи. С декларирането на притежаваната от собствениците земеделска земя,( чрезподаването на декларация), се предвижда по-голяма степен на сигурност и защита, избягването на произволното обработване на земеделските земи, както и намаляването на необработваните такива. Пропускайки да се възползват от това право обаче, дори без тяхно знание, земеделската им земя може да се превърне в “имот – бяло петно” и да бъде служебно разпределена и обработвана, при ясно определени правила.
Ползвател на земеделски земи, на който със заповедта по чл.37в, ал. 4 от ЗСПЗЗ са определени земите по ал. 3, т. 2, внася по сметка за чужди средства на съответната областна дирекция "Земеделие" сума в размер на средното годишно рентно плащане за землището в срок до три месеца от публикуване на заповедта по ал. 4. Сумите са депозитни и се изплащат от областната дирекция "Земеделие" на правоимащите лица въз основа на заповедта на директора на областната дирекция "Земеделие" по ал. 4 в 10-годишен срок.
Споразумението за създаване на масиви за ползване или разпределението на масивите за ползване се смята за правно основание по смисъла на Закона за подпомагане на земеделските производители, а в частта за земите по чл.37в,  ал. 3 се смята за правно основание за ползване  при условие че е извършено плащане за тях. Споразуменията за ползване се сключват за една стопанска година.
Информация за лицата, които служебно са разпределени и обработват земеделските земи, както и за дължимото от тях рентно плащане, може да се получи от Общинската служба по земеделие по местонахождение на имота. Службата по земеделение не уведомява собственика, че на негово име преведени суми, инициатива за това трябва да е негова. За възстановяване на средствата, полагащи се за обработване на т.н „имоти – бели петна“ се подава заявление по образец, като към него се прилага Удостоверение за актуална банкова сметка, по която следва да бъде преведено дължимото рентно заплащане. Общинската служба по земеделие служебно изпраща подаденото от собственика на земеделската земя заявление до Областна дирекция “Земеделие”, която след проверка на предоставените й документи изплаща дължимото рентно заплащане чрез превод по посочената от собственика банкова сметка. Подаването на документите може да извърши и по пощата.
Що се отнася до правото на собственост, приложение намират разпоредбите на Закона за собствеността и начините  за придобиване на право на собственост.
Процедурата по придобиване на собственост върху даден имот, включително по давност и процедурата по ползване на имоти без сключени договори за наем или аренда (т.н. „бели петна“)  имат различна нормативна уредба и различни цели визирани от законодателя, поради различния си правен характер и разглеждат различни аспекти от правото на собственост, един от елементите на което е правото на ползване.
 
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Издигнаха кандидатурата на добричлията Янко Янков за председател на Апелативен съд – Варна
Издигнаха кандидатурата на добричлията Янко Янков за председател на Апелативен съд – Варна
Времето на 20 април
Времето на 20 април
58 деца и млади хора ще участват в шестото издание на областния научен конкурс „Науката на живо“
58 деца и млади хора ще участват в шестото издание на областния научен конкурс „Науката на живо“
Панорама на средните училища в Добрич представя специалности и профили на обучение за 2024/2025 г. (ВИДЕО)
Панорама на средните училища в Добрич представя специалности и профили на обучение за 2024/2025 г. (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика