Начало >Добруджа >Общество

В КСУД „Дъга“ – ремонт, нова отоплителна система и ново обзавеждане осигуряват уют за децата (ВИДЕО)

26.01.2022 г. 09:08:28 ч.
/
В КСУД „Дъга“ –  ремонт, нова отоплителна система и ново обзавеждане осигуряват уют за децата  (ВИДЕО)
Много подобрения по сградния фонд са направени в Комплекса за социални услуги за деца (КСУД) „Дъга“ в гр. Добрич през 2021 г. и продължават да се случват и в началото на тази година, благодарение на Община Добрич. Изпратихме една разнообразна 2021-а, каза за медийна група „Добруджа“ директорът на комплекса Миглена Георгиева.

Вече е факт мащабен ремонт на помещенията в комплекса. Все още се работи активно по санирането на сградата отвън. Дейностите сега са спрени, заради ниските температури, но при подходящи метеорологични условия ще продължат. Това е първото саниране на сградата за последните 20 години, уточни директорът.

КСУД „Дъга“ - Добрич обединява социалните услуги Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания - 1, 2, 3, с общ капацитет 45 деца, както и Център за обществена подкрепа.

В центровете за настаняване от семеен тип се предоставя 24-часова грижа за деца (8 -18 години), лишени от родителска грижа.
„16 деца са успешно върнати в семейна среда за календарната 2021 г., при 5-6 деца годишно досега. Това е много важно за нас, защото е показател за добре свършена работа“, отчете Миглена Георгиева.

Тя добави, че децата от трите центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания посещават редовно училище. Не са лишавани от екскурзии и летни лагери. „Но през 2021 г. коронавирусът не ни подмина. Имахме деца с инфекцията, както и деца и персонал под карантина, но се справихме успешно със ситуацията“, каза директорът.

„Децата тук растат в спокойна среда. Помещенията са отоплени. Баните и тоалетните са обновени. В очакване сме и на нови мебели за част от помещенията“, каза още Георгиева. Осигурено е петкратно хранене на ден, обезпечени са всички социални и образователни нужди на децата. Периодично се организират занимания по интереси.

Миглена Георгиева подчерта, че за последните 5 години основният и най-голям дарител на комплекса, благодарение на който се случват голяма част от подобренията, е фирма „Есетере България“. Те са обновили цялата отоплителна система. Сменени са радиаторите, монтирани са два модерни газови котли. Сменена е и вик инсталация в половината от сградата. Това е само част от тяхната подкрепа в последните години. Безкрайно сме благодарни, защото сега за децата е осигурена една много по-добра среда.

Директорът на КСУД „Дъга“ добави, че във финансов план се справят успешно и без проблеми си плащат сметките за газ и ел. енергия, като огромно значение за това имат изцяло сменената отоплителна инсталация и новите газови котли. Допълнително отражение има и санирането на сградата, добави тя.
 
Репортаж на Галина Бозукова и Преслав Димитров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в петък
Прогноза за времето в петък
ОИЦ-Добрич се включи в провелата се днес трудова борса в сферата на туризма
ОИЦ-Добрич се включи в провелата се днес трудова борса в сферата на туризма
Ученици от Добрич се запознаха с трудовите правоотношения по време на лекция в Окръжен съд
Ученици от Добрич се запознаха с трудовите правоотношения по време на лекция в Окръжен съд
50 фирми на „Пчеломания” от днес до събота в Добрич (ВИДЕО)
50 фирми на „Пчеломания” от днес до събота в Добрич (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика