В магазините: Агнешкото с табела за произход

16.03.2019 г. 09:29:10 ч.
/
В магазините: Агнешкото с табела за произход
Още за този Великден магазините трябва да ни информират, когато пазаруваме агнешко. То ще се продава задължително с табелка за произход, на която ще бъде указана страната на произход на животното, на отглеждане и на клане, съобщи пред "Труд" Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. 
Образците вече са готови, целта е потребителят да има информиран избор.
От следващата година предстои да се въведе още една промяна, според която месото от България ще има различен по цвят печат от това, произведено в друга страна на ЕС, съобщи председателят на асоциацията.
В момента печатът върху месото е един цвят и има номер на кланицата, но това не е достатъчно, за да се информират потребителите какво месо купуват, допълни Караколев.
Другата седмица производителите ще излязат с отворено писмо до търговските вериги, в което ги призовават да продават българско агнешко месо за предстоящите празници.
Не приемаме оправданието на веригите, че предлагат румънско месо, защото е по-евтино, защото в магазина то не се продава на по-ниска цена от българското, категоричен беше Караколев.
По думите му при около Великден остават непродадени около 20-30 000 български агнета, точно колкото са тези, внесени от Румъния.
В момента във фермата цената на агнетата върви по 6 лева за килограм живо тегло. От кланицата месото излиза на цена около 11 лева за килограм, посочи председателят на асоциацията. Разбира се, разлика има в различните райони – цената в София не е същата като тази в Кърджали например, каза Караколев.


 
Източник:Dnes.bg

Коментирайте
Подобни новини
На какво е празник 24 май
На какво е празник 24 май
А, Б, В, Г...
А, Б, В, Г...
Кампанията подсказва на Каракачанов, че е възможен Костинброд 2
Кампанията подсказва на Каракачанов, че е възможен Костинброд 2
Борисов: Зелени и опоненти на кабинета опитват бойкот на АМ "Струма" в Кресненското дефиле
Борисов: Зелени и опоненти на кабинета опитват бойкот на АМ "Струма" в Кресненското дефилеЯндекс.Метрика