Начало >Добруджа >Общество

В Пречиствателна станция – Врачанци постигат европейски стандарти (ВИДЕО)

09.10.2020 г. 11:00:57 ч.
/
В Пречиствателна станция – Врачанци постигат европейски стандарти (ВИДЕО)
Повече от седмица в Пречиствателната станция във Врачанци постъпват нормални количества вода. Изминаха седем месеца от прерязването на лентата.
Реконструираната по водния цикъл пречиствателна станция за отпадъчни води на Добрич,  бе официално открита  на 24 февруари 2020 год. Лентата прерязаха кметът Йордан Йорданов, заместник-областният управител Красимир Николов, Димитрина Гамолова – началник на пречиствателната станция и Христо Атанасов – представител на изпълнителя „ГИС Аква БГ“.

Предаването „Моят град“ разчита изцяло на компетентното и опитно сътрудничество с началника на станцията инж. Димитрина Гамолова. От 17 години тя работи на терен във Врачанци. Трупала е опит по време  на старият обект строен през 1986 година и издържал цели 32 години. Новата модерна пречиствателна станция, няма как да не издържи поне 20 години, казва инж.Гамолова. Тя е завършила  ВХТИ-Бургас, специалност „Технология на водата“ и счетоводство във ВИНС-Варна. От пръв поглед се вижда, че обича  работата си и не жали усилия за успешната реализация на проекта, а двете дипломи само си помагат.

Договорът за реконструкция на пречиствателната станция,  беше сключен през 2017 г. между Община Добрич и „ГИС Аква БГ“, е на стойност 26 594 000 лв. без ДДС. Строителните и ремонтни действия започнаха през 2018 г.
На площ от 116 дка във с.Врачанци работи напълно съвременна пречиствателна станция обслужвана денонощно от 16 души. Капацитетът на станцията е 112 000 жители, което означава, че може да поеме увеличаване на населението с около 20 000 човека. Станцията прави пълен работен оборот от 24 часа.

Разходката ни тръгва отново от входящия канал  там постъпват всички води от канализационната система на гр. Добрич. Канализационната система и смесена –битово производствена и дъждовна от определени райони на града. Непосредствено до входящия канал е и сграда- решетки. Груби и фини решетки събират повърхностните отпадъци и компактор за пясък.  Механичното пречистване  преминава през още две съоръжения, наречени първични утаители и помпена станция за първични утаители. Водата трябва максимално да се изчисти от грубите отпадъци и механичните примеси. Същинското пречистване е биологичното. Третото звено е управление на утайките, където постъпват и се сгъстяват утайките.
Ние сме първите в България, които имат РТЦ-система, посочва не без задоволство инж.Димитрина Гамолова. Това е система за контролиране на био процеса в биобасейните. Контролират се основно показателите за амоняк, нитрати, кислород и фосфати. Системата допринася да бъде по-икономичен процеса и по-целесъобразен. Пести се електроенергия и консумативи от саморегулиращата се система. Първичните утаители се явяват последно звено за механично пречистване.

Стигаме до най-големите съоръжения  на открито - биобасейните, където се извършва същинското пречистване т.н. утаители. Тук различаваме три звена. Реактор, от който влизат водите, селектор, където се смесват отпадъчните води преминали механично пречистване с активната утайка. Точно тук става пречистването на водите от органиката, от амониеви съединения и от фосфати. 13 хиляди кубика вода се пречиства на денонощие на този етап. Капацитета на станцията е 24 хиляди кубика,  средно за денонощие   и още не е достигнат пълният капацитет. Много строги са показателите които трябва да се достигнат при пречистването. Следват се европейски показатели, които  станат реални само с новото оборудване. Проектът трябва да издържи поне до 2038 година.
 Помещението с когенераторите е  последната точка в разходката ни, преди да погледнем колко чиста е водата в края на процеса. Когенерацията е едно съвременно решение, което позволява едновременното производство на електрическа и топлинна енергия. Метана, който вече е произведен чрез когенераторите се превръща в ел. енергия. Очакванията са те да покриват 40% от ел.енергията, която се използва в пречиствателната станция.

Разликата с предишната пречиствателна станция и сега модернизираната  е огромна, признава инж.Гамолова. Техниката и технологията се различават чувствително. Докато преди са се проследявали количествата азот и фосфор, а сега според строгите изисквания се проследяват 10/1  с много електроника и датчици ежеминутно. Пречиствателната станция на Добрич  вече функционира без азот и фосфор на изхода и с ток собствено производство.
 
Репортаж на Севдалина Сарандева и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в петък
Прогноза за времето в петък
ОИЦ-Добрич се включи в провелата се днес трудова борса в сферата на туризма
ОИЦ-Добрич се включи в провелата се днес трудова борса в сферата на туризма
Ученици от Добрич се запознаха с трудовите правоотношения по време на лекция в Окръжен съд
Ученици от Добрич се запознаха с трудовите правоотношения по време на лекция в Окръжен съд
50 фирми на „Пчеломания” от днес до събота в Добрич (ВИДЕО)
50 фирми на „Пчеломания” от днес до събота в Добрич (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика