Начало >Добруджа >Регионални

В Шабла ще обсъждат Общ устройствен план

09.03.2018 г. 08:09:02 ч.
/
В Шабла ще обсъждат Общ устройствен план
Обществено обсъждане на проекта за Общ устройствен план на Шабла ще се състои днес от 10 ч. днес в сградата на общинската администрация в града. Планът, който е с прогнозен период на действие 20 години, се разработва по възлагане на Министерството на регионалното развитие и благоустройството с финансиране от държавния бюджет. За да влезе в сила, той трябва да бъде одобрен от Националния експертен съвет по устройство на територията, а за прилагането му ще отговаря Община Шабла.
В обхвата на плана попадат части от осем защитени зони – "Шабленски езерен комплекс", "Дуранкулашко езеро", "Калиакра" и "Било" за опазване на дивите птици, и "Езеро Дуранкулак", "Езеро Шабла-Езерец", "Комплекс Калиакра" и "Крайморска Добруджа" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. По тази причина към него е изготвена и Екологична оценка. Още в началото на тази година обаче екологични и граждански сдружения възразиха срещу предложения вариант на Общ устройствен план на Шабла.
Според Българското дружество за защита на птиците неговото приемане ще доведе до небалансирано инфраструктурно развитие на територията на общината и до създаването на нови мащабни урбанизирани територии в близост до черноморското крайбрежие, където са едни от най-чувствителните зони по отношение на уникалното биологично разнообразие, характерно за общината. От сдружението твърдят също, че проектът за Общ устройствен план на Шабла предвижда над 46% от бреговата ивица между Тюленово и границата с Румъния да бъде застроена, докато в момента там урбанизираните територии заемат само 16 км от брега.
Снимка:dobrudjabg.com
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Акт за незаконен добив на трюфели съставиха в ДГС „Генерал Тошево”
Акт за незаконен добив на трюфели съставиха в ДГС „Генерал Тошево”
Дни на славянската култура в Каварна
Дни на славянската култура в Каварна
Община Добричка се готви за 50-години фолклорен събор на "Славната канара"
Община Добричка се готви за 50-години фолклорен събор на "Славната канара"
ВМРО: Кметът на Балчик оказва натиск върху общински съветници
ВМРО: Кметът на Балчик оказва натиск върху общински съветнициЯндекс.Метрика