В студентските общежития за първи път от десетилетия не се очаква силен недостиг

28.09.2020 г. 09:33:18 ч.
/
В студентските общежития за първи път от десетилетия не се очаква силен недостиг
Само 2 от 10 студенти търсят самостоятелна квартира.
„За да им излезе по-евтино, студентите предпочитат да наемат тристайни и четиристайни апартаменти и в тях да се събират повече хора, за да си делят разходите. Избягват да вземат за квартира гарсониера или двустаен, където да са по един или двама души. Подобни случаи са осем от десет или само двама от десет студенти предпочитат и имат възможността да са в самостоятелна квартира“, казва Диана Петрова от агенция „Явлена“, цитирана от „Монитор“.
Според Константин Пандов от ЕППИ поне половината от студентите предпочитат поне по двама орташки да наемат жилище и така разходите на човек да им излязат по-малки. По думите му има спад на наемите поне с 20%  сравнение с миналата година, като причината е сривът им в началото на пандемията, когато много квартиранти са напуснали столицата.
Даниела Грозева от „Веда корект“ потвърди, че през април и май заради пандемията много хора от провинцията са освободили квартирите и са се върнали по родните си места. „Няма покачване на наемите и има малко по-голямо предлагане от миналата година“, обяснява тя и добавя, че на пазара има две нови тенденции. „Едната е, че хазяите вече искат повече от един наем за депозит (най-често по два), защото се опасяват, че квартирантите им при нови силни ограничения заради пандемията предсрочно ще напуснат наетото жилище. Другата новост е, че немалка част от новите    наематели са и студенти, записани във вузове в чужбина, които поне до края на годината ще учат от родината си дистанционно.

Диана Петрова пък пояснява, че търсенето нараства, но все още е по-ниско в сравнение с миналата година с поне 5-6%. „Една от причините е преминаването на част от учащите се на дистанционно обучение. Има обаче и българи студенти, които са се върнали да учат тук по този начин и търсят работа в София“, добави тя.
По думите й записалите се в НБУ се интересуват от квартири обикновено в кварталите „Овча купел“, „Бъкстон“, „Красно село“ и в краен случай „Красна поляна“. За учащите се в Софийския университет предпочитани квартали са петте части на „Младост“, „Мусагеница“, „Дианабад“, „Витоша“. „За двустаен обзаведен в „Овча купел“ с паркомясто се искат около 400 евро. В „Студентски град“ 550-600 лв. е наемът за обзаведена гарсониера. За тристайните и четиристайните цените са около 600 евро“, поясни брокерката.
Снимка:goguide.bg
Източник:Dnes.bg

Коментирайте
Подобни новини
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
Третият мандат отива при "Има такъв народ"
Третият мандат отива при "Има такъв народ"



Яндекс.Метрика