Валентин Димитров: Изпълнението на мандатната програма е над 80%

11.04.2018 г. 10:17:03 ч.
/
Валентин Димитров: Изпълнението на мандатната програма е над 80%
 По реализацията на заложените проекти в Капиталовата програма за 2018 година се работи активно в Община Генерал Тошево. Предвидени са рехабилитационни дейности по различни пътни отсечки както в града, така и в селата. Изпълнението на мандатната програма е над 80% до момента, заяви кметът на Общината Валентин Димитров.
 

- Г-н Димитров, кои са актуалните дейности, които се реализират в момента в община Генерал Тошево?
 Работим усилено и се подготвяме за усвояване на новата Капиталова програма. В момента се намираме на етап процедури. Текат обществените поръчки и ако няма обжалване от КЗК, през лятото ще започне тяхното изпълнение.
Ще започнем с газифициране. 97% от газовото дружество е общинска собственост и тази година, с решение на Общинския съвет, бе апортирана парична вноска с цел увеличаване  капитала на дружеството. Сумата бе 78 000 лева. Миналата година също бе апортирана такава от 65 000 лева. Газифицираха се около 6-7 улици и над 65-70 потребителя. Надяваме се, че газификацията ще започне през май и очакваме да се присъединят повече абонати. Предстои рехабилитация на улица „Пирин”, която е в  много лошо състояние.
Вече имаме подписан договор с ВИК - Добрич, според който трябва да се закупят тръби на стойност 24 000 лева, за да се извърши подмяна на водопровод. Това трябва да се случи до средата на май. Тази улица е включена в проект за цялостно асфалтиране и след провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка, надяваме се до края на лятото тя да бъде изцяло асфалтирана.
- Какви дейности се извършват в останалите населени места на общината?
Капиталовата програма на Общината е на стойност около 2 милиона лева собствени средства. Едната половина от тях е за града, а другата - за селата.
Чрез европейските проекти е предвидено цялостно  преасфалтиране на отсечката от Василево до Балканци. Другата е от главния път (от Чаира) до Дъбовик и в самото село в двете посоки – за Пчеларово и Равнец. Очаква се това лято да започнат дейностите. Предстои подписване на договор с фирмата - изпълнител.
Към селата е насочен и новият проект по програма ИНТЕРРЕГ, който бе одобрен наскоро. В момента очакваме да подпишем договора. Дейностите по този проект ще бъдат осъществени през 2019 г. и са свързани с ремонт на читалището в с. Кардам и площада около него, както и на читалището в Спасово и пространството около музея в Генерал Тошево. Той е на стойност 1 200 000 лева. До края на 2023 г. ще се реализират още проекти по три оперативни програми, свързани с МИГ Балчик - Генерал Тошево. Очакваме да подпишем договор, който е спечелен по ОП РСР за рехабилитация на водопроводна мрежа в три села в общината. Той е на стойност малко над 5 милиона. В селата Кардам, Спасово и Люляково ще бъдат подменени почти 12 км водопроводи. Някои от улиците ще бъдат асфалтирани. Подготвяме и нови проектни предложения както за самия град, така и за селата. 
- Регулярни са срещите Ви с хората по селата. Какви въпроси поставят пред Вас?
 През март приключиха годишните отчетни събрания в населените места. Тази година съм обиколил всички села. Основните проблеми са водоподаването, нарушената инфраструктура от ВиК оператора, както и уличната инфраструктура. Има населени места, в които по улиците  няма асфалт от момента на изграждане на селото. Няма как да обещаем на хората, че ще направим всичко. Всичко става поетапно. Правим по една улица на година. През 2017 година влязохме в пет села, където направихме пет улици. Тази година също  в 4-5 села. Това става със собствени средства. Надявам се да  подпишем договора по  ОП РСР, за да сменим водопроводи в три села. Ще асфалтираме още 10-11 улици. Друг основен проблем е безработицата. Младото население, колкото и малко да е в селата, изпитва затруднение в това отношение. Ние живеем в селскостопански район и ангажираността е предимно сезонна. В тази връзка подписахме проекта „Независим живот”, който приключва на 14 април. Но вече подписахме договор за неговото удължаване до края на годината. Финансирането ще стане от държавния бюджет. То е на стойност 223 000 лева. С тях ще обгрижим около 150 човека и ще ангажираме около 50 души, които да работят и да се грижат за тях - лични асистенти, домашни помощници. Това е временна заетост и сигурност за тези хора. Имаме уверението на МТСП, че тази дейност ще бъде финансирана от 2019 година като делегирана от държавата и ще влезе в бюджета на Общината. Така ще можем да осигурим постоянна заетост.
- Каква сума е набрана до момента за изграждането на  паметник на Васил Левски?
Не е голяма. Идеята е всеки един да се включи и да се чувства съпричастен. Паметникът ще бъде изграден през тази година. Има заложени 50 000 лева. В момента е внесена докладна в Общинския съвет, който трябва да реши къде ще бъде поставен.   Предстои провеждане и на заседание на Комитета „Васил Левски”, на което  ще се реши кога ще бъде открит паметникът. Но аз съм сигурен, че до края на годината в Генерал Тошево ще има такъв паметник. Кампанията продължава.
- На какъв етап е реализирането на Вашите предизборни обещания? Ще изпълните ли всички?
Няма да успея. Няма как да направим канализация в града или да реализираме воден цикъл. Това може да стане най-рано  през 2020 г. Изпълнението на мандатната програма е над 80% към момента. Смятам, че може да изпълним обещанията си над 90%. Аз съм дал обещания във всички населени места и към момента те са изпълнени на 90%. Но нека хората сами да преценят какво, как и доколко се върши.
- Личната Ви удовлетвореност?
Не желая да коментирам. Аз давам всичко от себе си. Работя целенасочено и знам, че каквото обещая, го изпълнявам. Никога не давам празни обещания. Това е моето мото, защото чрез делата хората съдят както за кмета, така и за цялата администрация.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика