Валентин Димитров: Положихме много усилия, за да направим това, което обещахме на хората

07.11.2016 г. 10:28:23 ч.
/
Валентин Димитров: Положихме много усилия, за да направим това, което обещахме на хората
- Г-н Димитров, една година откакто седнахте на кметския стол в Община Генерал Тошево. Какво Ви изненада - нещо, което не сте очаквали?
Няма как да оценя сам това, което сме свършили с моя екип през тази една година. Оценката ще я дадат хората. Смея да твърдя, че положихме много усилия, много труд заедно с цялата общинска администрация, за да направим това, което обещахме на хората в предизборната кампания преди година.
Изпълнихме всичко, заложено в капиталовата програма. Акцентът беше върху подобряване на уличната мрежа. Асфалтирахме доста улици. Подобрихме състоянието на част от четвъртокласната пътна мрежа. Стигнахме до нови пет села. В тях също има направени улици, които бяха в ужасно състояние. Средствата, заложени в капиталовата програма за уличната мрежа и четвъртокласните пътища, бяха в размер на 650 хиляди лева.
Не мога да не бъда доволен и да отчета асфалтирането на 13-километровата отсечка от републиканската пътна мрежа, третокласен път между Преселенци и Сърнено. Там с общи усилия както на кметовете в населените места, така и на самите хора - декларацията, приета от Общинския съвет - обединихме се всички около тази идея и в момента имаме чисто нов европейски път, който не беше ремонтиран повече от 30 години. Опитваме се по същия пример - с общи усилия, да подобрим и други отсечки от третокласната републиканска мрежа.
Сред акцентите в направеното от екипа ни е санирането на първия жилищен блок в Генерал Тошево. Той вече е готов. А имаме разписани договори за близо 5 милиона лева по ОП "Региони в растеж", с които ще обновим енергийно шест обществени сгради и нови шест жилищни блока. Договорите подписахме в предходните два месеца - септември и октомври. Така че в близките две години и половина ще подобрим визията на града с нови 12 сгради.
- За какво не бяхте подготвен през тази една година?
Това, което не очаквах, е, че след като решим един проблем - възникват нови три. Всеки ден излизат подводни камъни. Но аз не съм човек, който се оплаква или търси вината извън себе си. Не обичам да казвам, че някой ни пречи. Всичко зависи от нас - от мен, от екипа и от общинската администрация.
- Кметският стол Вашето място ли е?
Абсолютно съм убеден, че е моето място, поне към този момент. Завърнах се в родния си град, за да направя нещо за него, за хората, които живеят тук. Все същият човек съм си. И искам след края на моето управление дали след четири години, дали след повече, отново да гледам хората в очите. Често се шегувам, че съм женен единствено за съпругата си, а не за кметския стол. Така че, ако хората преценят, че не съм си свършил работата, ще изберат друг. Но моето желание е аз да не се променя към тях и мисля, че тошевци го усещат.  
- Г-н Димитров, окончателно ли е оформен екипът Ви? Това ли са хората, с които ще работите за просперитета на Генерал Тошево?
Да. Щастлив съм, че успяхме да подмладим кметския екип и състава на общинската администрация, като в същото време запазихме и голяма част от служителите. В кметския екип влезе Деян Димитров - амбициран млад човек с нова визия за развитието на града, с по-модерно мислене. Така че намерихме необходимия баланс между младостта и опита, между рутината и енергията. Смея да твърдя, че работим много добре. Не казвам отлично, защото не обичам да давам отлични оценки. Никой няма да получи от мен отлична оценка. Максимума, който давам, е "много добър".
- Община Генерал Тошево реализира доста проекти по европейските програми в предходния програмен период. Сега - в началото на новия период, накъде насочвате усилията си?
Вече споменах подписаните договори по "Региони в растеж" за около 5 милиона лева, които са сигурни. Имаме подписани договори по ОП "Развитие на човешките ресурси". В това число е проектът "Независим живот" на стойност 500 хиляди лева. Той се изпълнява в момента. Продължителността му е година и половина, 166 нуждаещи се ще получат грижа. Като хората, които ще се грижат за тях, са 55.
Постигнахме успехи и на национално ниво. Визирам проекта по "Красива България", в рамките на който ще бъде изграден панорамен външен асансьор на сградата на бившето АПК.
Оборудвахме социалния патронаж с ново кухненско обзавеждане. Увеличихме потребителите на социалната трапезария от 90 на 120 души.
За съжаление, програма "Интеррег" /бившата "Трансгранично сътрудничество"/, която през миналия програмен период беше изключително успешна за нашата община, е със значително забавяне. Имаме подадени пет проекта. Три от тях са от предния екип. Но има търкания между румънска и българска страна, вече минаха два комитета за наблюдение и все още няма развитие.
На 3 октомври подадохме две проектни предложения по ОП "Развитие на селските райони" за подобряване на водопреносната мрежа в три от най-големите села в общината - Кардам, Спасово и Люляково, както и за рехабилитация на уличната мрежа в тях. Общата стойност на двата проекта е 5 милиона лева.
Администрацията работи в страхотен ритъм, имаме подготвени и още проекти. Но държа да отбележа, че Община Генерал Тошево няма да кандидатства по проекти на сляпо. Нямам фикс идея в края на мандата да тегля чертата и да кажа, че Общината е усвоила примерно по 1000 или 2000 евро на глава от населението. За мен е важно да кандидатстваме и реализираме проекти, които ще достигнат до по-голям кръг от хора и от които действително жителите на общината имат нужда. А не самоцелно да кандидатстваме по проекти, от които нямаме необходимост и просто да отчитаме дейност.
- Харесва ли Ви моментното състояние на Генерал Тошево? Какво още може да се подобри?
Винаги ми е харесвал градът. Озеленен, с хубав парк, прекрасен площад. Когато идват гости, споделят, че градът е чист, спретнат и подреден. Желанието ми е да надградим това, винаги може и повече. И амбицията ми е да го направим.
Имахме желание да реализираме така наречения "Воден цикъл", тъй като 58% от града няма изградена канализация. Но разбрахме, че това няма как да се случи преди 2019 година. Затова не чакаме, а започнахме да оправяме уличната мрежа. За съжаление,
 улиците за ремонт са доста. Но имаме програма, според която до края на мандата ще бъдат рехабилитирани всички улици и тошевци ще се чувстват уютно в своя град.
- Не е тайна, че сте живял няколко години в чужбина. Какво Ви накара да се върнете в родния си град, а и да се заемете с управлението му?
Едва ли има някой в община Генерал Тошево, който да не знае, че живях 6 години в Англия. Но обичам България, родолюбец съм - тук съм роден, тук съм пораснал. И смятам, че мога да направя нещо полезно за града, за общината, а и за България. Обичам родния си край. Децата ми растат тук и е нормално да искам направя така, че всички да живеем по-добре.
- Предстои празникът на Генерал Тошево - на 8 ноември. Какво искате да пожелаете на Вашите съграждани?
Най-вече да са здрави. Да бъдат усмихнати и позитивни. Весел празник и много гости!

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика