Ваня Иванова Сатън: В САЩ тестовете са скъпи, използват ги само за хоспитализирани

23.04.2020 г. 13:49:55 ч.
/
Ваня Иванова Сатън: В САЩ тестовете са скъпи, използват ги само за хоспитализирани
Ваня Иванова Сатън е от Добрич, но от 2009 г.  живее в  Канзас сити, Мисури. Тя е омъжена там, има три деца - на 10, на 7 на 3 години. Възпитаник е на ПМГ "Иван Вазов" в Добрич и на тогавашния ВИНС Варна. Когато се мести да живее в САЩ там има рецесия и  не може да си намери работа по специалността. Това я мотивира да завърши медицински колеж и сега работи като медицинска сестра в една от най-големите детски болници в региона. Вече е натрупала доста опит в новата си професия, но заради коронавируса е намалял броят на пациентите, отменени са плановите операции, работят се най-спешните случаи.

- Има ли заразени сред вашите пациенти?
 От направени над 500 теста за наличие на заразата при малките ни пациенти само 4 са дали положителен резултат, което се определя като нищожно. И четирите деца не са в болницата. На тест са подложени всички деца с респираторни заболявания, всички приети в болница също биват тествани за коронавурус и се третират като пациенти с Ковид-19. Те биват настанявани в стаи с негативно налягане с отделна вентилация. Ако след 48 часа резултатите от теста са налице и са отрицателни, се приемат в отделение. Медицинските работници се проверяват за висока температура със специални инфрачервени термометри преди да влязат в болницата.  Ако температурата ти е над 100 градуса по Фаренхайт или  37.6 по Целзий, ти слагат маска и те връщат обратно у дома.
- Как се справят децата с карантината?
Децата са си вкъщи и се обучават дистанционно от 9.00 до 16.00 ч., но никак не са щастливи от това да стоят вкъщи. Не е забранено да се излиза навън, да се ходи в парковете, но съоръженията са заградени с ленти, за да не се разпространява заразата. Маските не са задължителни, но се спазва навсякъде дистанция от 2 метра с останалите хора.
- Работят ли хотели и ресторанти?
От хотелите един на 10 работи, но там приемат само работници от други градове, което трябва да бъде доказано с документ, а ресторантите приготвят храна за домовете.
- Има ли опасност да ви изкарат в неплатен отпуск?
Да, аз съм в такава ситуация. В нашата болница предстои събрание на ръководството, за да се вземат решения как да продължим. Карат ни да си вземем отпуската, даже имаме дни, определени за болнични, които също да ползваме. Екипите работят на ротационен принцип, за да е справедливо за всички, а когато тези варианти се изчерпят ще последва пращане на борсата. Първо това ще засегне хората с по-малък стаж.
- Страхуват ли се американците от заразата?
Страх има, но в по-големите градове, където населението живее нагъсто. В Канзас сити хората населяват основно къщи и са на разстояние едни от други.
- Какво казва статистиката за Вашия район?
Статистиката, каквато и да е тя, не е вярна, защото тестовете са много скъпи и за да бъдеш тестван, трябва да си хоспитализиран. Иначе населението без симптоми не се тества, защото казват, че не е нужно да се харчат толкова много средства. Затова статистика е изкривена и неточна.
- Кога ще идвате в Добрич?
Щяхме да си идваме това лято, но няма да стане. Плановете се отлагат за следващото лято.

Разговорът с Ваня Иванова Сатън завършва с поздрави до баща й, който живее в с. Победа.

Коментирайте
Подобни новини
Стопанска академия „Димитър А. Ценов” откри Локален офис за дистанционно и продължаващо обучение в гр. Добрич
Стопанска академия „Димитър А. Ценов” откри Локален офис за дистанционно и продължаващо обучение в гр. Добрич
Актьорът Стефан Киров на 85 години, 200 роли и 5000 представления: Да спрем да се оплакваме и да намираме силата в себе си
Актьорът Стефан Киров на 85 години, 200 роли и 5000 представления: Да спрем да се оплакваме и да намираме силата в себе си
Мариян Жечев: Спадът в приходите на Община Шабла е с 10-15% за последните 2 месеца
Мариян Жечев: Спадът в приходите на Община Шабла е с 10-15% за последните 2 месеца
Д-р Светозар Байчев: Близо 330 000 лв. дариха добруджанци на МБАЛ-Добрич
Д-р Светозар Байчев: Близо 330 000 лв. дариха добруджанци на МБАЛ-ДобричЯндекс.Метрика