Велизар Енчев: Борисов не може да даде „заден” и затова единственият шанс е да позволят на РБ да направи правителство

07.12.2016 г. 10:00:47 ч.
/
Велизар Енчев: Борисов не може да даде „заден” и затова единственият шанс е да позволят на РБ да направи правителство
5 лева субсидия за реален глас да получават партиите  предлага независимият депутат Велизар Енчев. Проектът му за изменение на Закона за политическите партии за намаляване на партийната субсидия бе представен на 7 декември.
В ЕС средната субсидия е 3 евро. В България - най-бедната страна в ЕС, е 6 евро, коментира Енчев.  Депутатът е изумен, че в Бюджет 2017 не е предложено намаляване на парите за партиите. Велизар Енчев поясни, че е против идеята на Слави Трифонов за 1 лев субсидия. Не одобрява и идеята на Бойко Борисов изцяло да отпадне субсидията за политическите партии. Предложението му тази точка да влезе в дневния ред на Народното събрание изненадващо бе прието.

 
 - Г-н Енчев, коментирайте приемането на предложението Ви за 5 лева субсидия да влезе в дневния ред на седмицата. Защо го допуснаха?
Нека да  върна лентата  на времето. Законопроектът е внесен през февруари  2015 година. След два месеца ще станат точно две години. До момента този законопроект  беше предлаган в пленарна зала в дневния ред три пъти. И беше отхвърлян. За четвърти път го внасям, което означава, че на четвъртия път изведнъж политическите партии прозряха, че трябва да влезе като точка от дневния ред. До този момент се стигна, след като референдумът, проведен преди два месеца, показа, че този въпрос - за плащането  от държавата  на субсидии от 11 на 1 лев, има изключително широк обществен отзвук. Разбира се, моето предложение е съвършено различно от предложението на инициативния комитет на Слави Трифонов. Още преди две години предложих субсидията на партии, получили над един процент от гласовете на избори, която е 11 лева да падне на 5 лева за глас. Защото  това е европейската практика. В ЕС средната субсидия е 3 евро. В България - най-бедната страна в ЕС, е 6 евро. В Германия - най-развитата държава в ЕС, с най-високи доходи  и в Македония - една от най-бедните, държавната субсидия  е 50 евроцента, тоест 1 лев. Нека не се правим на германци или българи в Македония.
Позовавам се  изцяло на италианския модел, където субсидията е точно 2,5 евро. Защото смятам, че липсата на финансиране за политическите партии  извън парламента ще доведе до зависимост от олигархията и от бизнеса. В този смисъл, на трибуната заявих, че моето предложение от преди две години се противопоставя  на популизма на Слави Трифонов и на Бойко Борисов. Единият предлага 1 лев, а другият  - 0 лева. Бойко Борисов в изблик на гняв направи предложение за 0 лева субсидия. Подобно абсурдно предложение направи и Волен Сидеров  преди четири години. Забележете кой прави тези предложения. Партия ГЕРБ, която по официална информация има към момента 38 милиона  лева от субсидии от последните осем години,  и  партия Атака, която от 2005 година до момента присъства в НС и по неофициална информация има на влог  6 милиона лева. Тоест партии, които  по никакъв начин не желаят в парламента да влязат нови политически играчи. Затова поставят тази възмутителна бариера за финансиране, докато те са пълни с пари. Затова моето предложение е 5 лева за даден глас над 1% на изборите. В същото време съм страшно изненадан, че само преди една седмица при приемане на Закона за държавния бюджет нито една политическа сила от така наречените  системни  партии  не внесе корекции в Закона за 2017 година. Гласувахме официално държавната субсидия да бъде 50 милиона лева или  по 11 лева за глас. Забележете лицемерието на тези системни партии - на БСП, ГЕРБ, РБ, пък и новите патриотарски фронт и ДПС. Но фактът, че днес  - за първи път през последните четири години, като точка от дневния ред влезе моето предложение, говори за две неща. Първо - оптимистичната теория, че наистина заради народния вот на референдума  управляващите и опозицията са решили  да разгледат моето предложение  и, може би, да го приемат. Има и второ обяснение. Не беше гласувано точката от дневния ред  кой ден да се гледа и ще е последна  в петък. От две години наблюдавам как Народното събрание почти никога не успява да изпълни програмата си и някои точки остават за следващата седмица. Така че  е възможно  системните партии, които гласуваха по същество, да си правят тънката сметка: да - ще бъде точка от дневния ред, но няма да има време да мине до петък. Или пък няма да има кворум. Има и други предложения. Държавната субсидия да падне на 6 лева за глас, примерно  от БДЦ. Дали ще е 5, или 6 лев - няма особено значение. Важното е,  че успях след две години усилия да прокарам тази поправка. Надявам се, погледнато оптимистично, българските граждани да получат новината за субсидия, намалена радикално наполовина.
- Бият ли се и как Вашият законопроект и основният Закон за бюджета?
Не се бият. Защото, ако в Закона за политическите партии се направят такива промени,  просто следващата година от държавния бюджет за партиите ще се изразходва само половината. Това няма как да е лоша новина, защото може да има преразпределение от тези 25 - 30  милиона за коледни добавки или за пенсионерите.
- Какво мислите за гласуването на референдума,  за трите въпроса, които стояха пред избирателите?
Смятам, че по един от въпросите българските граждани бяха умишлено подведени. Става дума за мажоритарния вот. Инициаторът  на референдума направи това. Аз бях единственият народен представител, който участва в кампанията за референдума. От 240 народни представители  защо само един участва и беше против този въпрос за мажоритарен избор? Всъщност бях против и задължителното гласуване, защото го смятам за противоконституционно. Мая Манолова е сезирала Конституционния съд за отписването от списъците на граждани, които не са гласували два пъти. На третия въпрос за субсидия от 1 лев съм гласувал „за”. Не, че съм съгласен със Слави Трифонов, но така е поставен въпросът и не мога да го отхвърля. За мажоритарния вот съм категоричен. Слави Трифонов с тази инициатива - мажоритарен вот в два тура с абсолютно мнозинство, е изцяло в полза на управляващата партия, която и да е тя. В конкретния случай това е ГЕРБ, защото държат 90% от всички общини в България и  85 % от всички областни центрове. Тоест, кой е най-заинтересован от мажоритарен вот в два кръга с абсолютно мнозинство, което като прецедент го няма никъде в Европа? Във Франция има на два тура, но на втория, забележете, отиват не двама кандидати. Отиват всички, които са получили 12,5 %. Сами разбирате, че това е данайският подарък на Слави Трифонов. Дали съзнателно, или не, той работи за управляващите. Затова Бойко Борисов неистово поддържа тази идея. Бъдете сигурни, че ще бъде отхвърлена от парламента. Защото това означава в българския парламент да бъдат представени  не повече от три партии. Всички останали над 49% от българските граждани  ще останат непредставени. Желае ли някой такова НС?
- Г-н Енчев, вървим ли към ново правителство с трети мандат, или към служебно?
Това, което се говори в пленарната зала, и това, което пишат в медиите, няма нищо общо. Това са две различни неща. Ще ви издам една тайна. Това, което се говори днес в самата пленарна  зала, не в кулоарите, забележете, е, че има реални шансове Реформаторският блок да направи правителство. Защото с последните си изявления - Корнелия Нинова от София, а Сергей Станишев  от  Прага  от заседание на ПЕС, доста притесниха ГЕРБ и управляващото мнозинство. Сергей Станишев от Прага заяви, че се очаква управление на БСП с премиер Корнелия Нинова.  Дадоха ясно да се разбере, че ше номинират Нинова за премиер в едно следващо правителство. БСП се вижда вече като победител на тези избори, което не е далеч от истината.Тя има инерционен вот от президентските избори,  което може да им помогне да получат много повече депутатски места, отколкото имат  в този парламент без Кадиев. Герберски депутати чувам да говорят, макар и под сурдинка, и задават следния въпрос. Защо ние доброволно даваме властта на БСП две години преди края на нашия мандат, при положение, че нищо не налага това? Защо им подаряваме властта на тепсия на БСП и ДПС? А това  го заяви и Румен Христов - зам. - председател на СДС, преди да влезе на разговор с Бойко Борисов. В  ГЕРБ и РБ, за патриотарския фронт не мога да говоря - нямам информация, се оформя убеждението,  че би било политическа  лудост да сервират на тепсия изпълнителната власт на БСП. И то две години преди нормален вот и край на мандата. Те вече казват, че изявлението на Бойко Борисов от предизборната нощ  е чисто емоционално. То е израз на гняв, а гневът в политиката е лошо нещо. Борисов не може да даде „заден” и затова единственият шанс е да позволят на РБ да направи правителство. В пленарна зала коментарите допускат в сряда  следващата седмица да се споразумеят за правителство на реформаторите. Споровете между тях били дали да е експертно, или политическо.Тук герберите са прави. Не може да е експертно, без да носи и политическа отговорност. Другата версия е,  че се отива към предсрочни парламентарни избори и аз го виждам с очите си. Нинова и Цветанов,  които са се договорили за предсрочни избори, те не се и крият. Не можели да се разберат само кога да са изборите - на  2 април, както предлага Цветан Цветанов, или 27 март, по предложение на Корнелия Нинова. Кампания през февруари е само в полза на БСП. Коя нормална държава прави избори в суровата зима месец февруари?!

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика