Начало >Добруджа >Култура

Веселин Игнатов: Най-страшният мит е този, за който няма достатъчно факти (ВИДЕО)

16.05.2018 г. 10:07:59 ч.
/
Веселин Игнатов: Най-страшният мит е този, за който няма достатъчно факти (ВИДЕО)
В навечерието на празника на Светите братя Кирил и Методий в Дом-паметник „Йордан Йовков“ бе представена книгата „101 мита от българската история: От Авитохол до Опълчението“ на Веселин Игнатов. Книгата е издадена от издателство „Милениум“ и е едно своеобразно преиздаване на предната книга на автора „100 мита от българската история“. „Това продължение дойде много естествено, казва редакторът на книгата Анелия Узунова и допълва: „Когато се обадихме на Веселин Игнатов, че искаме да преиздадем книгата му, той каза, че вече работи по нещо ново, което мое да се допълни вътре. Така се роди „101 мита от българската история“.
Много приятели на историографа дойдоха на премиерата. Пред тях той разказа какво го е подтикнало да работи точно тези теми.
"В народната памет от десетилетия битуват многобройни устойчиви митове по отношение на българската история. Част от тях са насаждани пропагандно, у други са разкрасявани от разнопосочните интерпретации в масовото съзнание, трети са моделирани от несигурната изворна база или от нечие "авторитетно" преиначаване. В тази книга са представени точно 101 такива подминавани или недооценявани от историографите факти, с помощта на които се хвърля нова светлина върху част от най-дискусионните мигове в нашето Средновековие и Възраждане. Най-страшния мит е този, за който няма достатъчно факти…", казва Веселин Игнатов.
Веселин Игнатов е роден на 17.10. 1957 г. в Добрич. Завършил е ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", специалност българска филология. Учител с първа квалификационна степен. Удостоен е с почетното отличие за педагози "Неофит Рилски" от МОН/2002/. Автор е на 127 публикации - научни изследвания, литературно-критически разработки, публицистични и белетристични текстове, както и на книгите: "За вяра и независимост"/1989/, "Библията, фолклорът и митът в Йовковите "Старопланински легенди"/1997/, "Вампирясани дни"/1998/,  "Класическите български романи"/2000/, "Класическите български повести"/2002/.,"Митове по българската история"/електр. Изд.1005/. Носител е на Първа награда от национален конкурс "Йордан Йовков" за съвременен разказ./1998/
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Велина Христова представя нови творби в добричката галерия
Велина Христова представя нови творби в добричката галерия
Млада добричлийка – гост-диригент на Български камерен оркестър Добрич
Млада добричлийка – гост-диригент на Български камерен оркестър Добрич
Културните събития в Добрич за времето от 19-25 ноември
Културните събития в Добрич за времето от 19-25 ноември
Албена  посреща Нова година  с  мюзикъла– „Мamma Mia
Албена посреща Нова година с мюзикъла– „Мamma MiaЯндекс.Метрика