Веселин Велев: В над 60 държави реализира продукцията си „Неопърл България”

31.10.2018 г. 10:19:56 ч.
/
Веселин Велев: В над 60 държави реализира продукцията си „Неопърл  България”
От април 2018 г.  заводът на  „Неопърл  България” ЕООД вече функционира в нов кампус, чиято първа копка бе направена през юни 2017-а. Десет месеца по-късно сградата на новия завод вече е готова и започва преместването на мощностите. Реализираната инвестиция е в размер на 14 милиона лева. Днес в производството на  гъвкави съединения за вода са ангажирани 216 души, съобщи за Медийна група „Добруджа”  управителят Веселин Велев. Има идея за  разширяване на продуктовата гама с нови продукти.  Гъвкавите връзки за вода  се изнасят в  60 страни в света.
Паралелно с ангажиментите, свързани с традиционното производство на „Неопърл България“, Веселин Велев  работи и за реализирането на други свои намерения. Той е инвеститор в бъдещ жилищен комплекс от затворен тип, който ще бъде изграден на терен от 13 000 кв.м в непосредствена близост до градския парк. Сделката по закупуването на терена вече е финализирана. 

 
- Г-н Велев, откога производствената дейност на „НЕОПЪРЛ БЪЛГАРИЯ” се реализира в новата сграда?
Завършването на една такава голяма инвестиция е важна за нашия град. Както знаете, още през юни миналата година бе направена първа копка на завода. Съгласно графика, който  бе подал нашият строител, срокът за изграждането на новия завод бе 10 месеца. И той наистина успя да спази този срок. Така  в края на февруари имахме възможност да започнем да преместваме фабриката на тази площадка. Това ни отне около 45 дни. Бяхме изработили един много стриктен план, въпреки че лошите атмосферни условия удължиха този процес. Преместването стана под строг контрол, много добра организация и с участието на една група от администрацията и друга група от производството, която бе ангажирана във физическото преместване. През април заработихме на 100% на тази площадка.
- Какво производство се осъществява тук? Има ли промяна в него?
Нашата фирма оперира в Добрич вече повече от 18 години. Предметът на дейност от самото начало е производство на гъвкави съединения за вода. С тази инвестиция продължаваме основната си дейност. Идеята е да разширим нашия капацитет и да добавим нови продукти, които са свързани с основния.
- Разшириха ли се пазарите, на които търгувате?
Пазарите се разшириха и това бе една от причините да се предприеме това разширение на производствената сграда. Пазарите се разширяват, продуктите – също. Перспективата пред нашата фабрика е много добра. Предстоят ни години работа за задоволяване изискванията на нашите клиенти и изискванията на пазарите.
 - Преди преместването реализирахте мащабна кампания за набиране на персонал. Успяхте ли да намерите хората, които търсихте?
Нашите притеснения са били излишни, защото успяхме да намерим хората, които търсихме. Миналата година по това време във фирмата работеха около 130 човека, а към днешна дата са  216. Все още продължават да идват хора, които търсят работа. Но към момента това, което ни е необходимо, сме го покрили. Набирането на персонал за производството го направихме много по-рано. С оглед въвеждането на новите продукти, ще се нуждаем от още хора, но това е крачка, която ще реализираме в бъдеще. Залагаме много в обучението на персонала, за да може да върши това, което е необходимо. И то с прецизността, която във времето ни е дала възможността да поддържаме това ниво на качество и да имаме смелостта да направим тази инвестиция. Не само в производството, но и в офиса също бяха наети нови хора. Към днешна дата мога да кажа, че младите хора показаха, че нашият избор е бил правилен. Те доказаха това с добри резултати и отдаденост на работата. Мога да кажа, че в администрацията има хармония и добро управление на производството. Променихме и начина на управление с оглед новия брой хора и новите продукти. И мога да кажа, че съм доволен от това, което постигнахме с хората, които поканихме да работят при нас.
- Тук - в залата, в която провеждаме това интервю, виждам два постера, изобразяващи мръсни работнически ръце. Какъв е идейният замисъл? Какво искате да кажете на тези, които идват тук на работна среща?
Това е един много интересен акцент. Идеята е следната. Това е залата, в която се събира администрацията по различни поводи. С това искам да напомня на всички, които се събират тук, че не само от тях зависи добрата работа. А има едни хора в производството, които също са много важни и толкова отговорни за задачите, които имаме да решаваме.
- Как се промени отношението на работещите към Вас? Как във времето Вие променихте отношението си към тях?
Това една много интересна тема и моето разбиране за отношенията с персонала, без значение нивото на персонала, е, че всеки заслужава едно добро и коректно отношение. Когато има такова отношение, то, рано или късно, хората отвръщат със същото. Уважавам всички мои служители. Разговарям с тях непрекъснато. Не от позицията на техен ръководител, а от позицията на равен с тях. Това позволява  близост с всички хора, дава възможност на хората да показват своите качества, да ги развиват, да дават идеи, в които се вслушваме и прилагаме. Така смятам, че е правилно. Направи добро и ще ти отвърнат с добро. От това мото съм бил воден в годините. Опитвам се да бъда коректен, открит и честен към всеки един и смятам, че, рано или късно, всеки отвръща по свой начин.
 - Какви качества трябва да притежава човек, който иска да работи при Вас?
Да бъде комуникативен, да  умее да работи в среда, в която има различни характери, различни виждания, да може да приема различни мнения. Да дискутира проблемите и мненията на другите, и в крайна сметка да приеме мнение, което е различно от неговото. Да работи в посока реализирането на това мнение. Дори ако счита, че това е грешно, дори при един не добър резултат.  Това е част от колективната работа и аз държа на това –колективните решения да бъдат общи решения. Всеки да ги преживее и да работи в тази посока. Знанията също са важни, но те се придобиват. Ние обучаваме нашите хора по различни програми. Защото знаем, че обученият персонал дава една гаранция за реализиране на идеите и целите, които си поставяме.
- Вашият слоган е Flow, stop and go…
Това е слоган, който ти дава възможност да се придвижиш, да спреш и да се огледаш,  и отново да продължиш. Спиране трябва да има - за кратко, но трябва да се продължи. Човек трябва да спира, но не да стои дълго на едно място. Трябва да се продължава напред.
- Г-н Велев, явно, верен на тази философия да се продължава напред, Вие се впускате и в реализирането на друга Ваша идея – изграждането на модерен жилищен затворен комплекс в близост до градския парк. Вие сте бизнесмен, който обича провокациите…
Както стана ясно в публичното пространство, в последните дни се впуснах е един проект, който е по-различен от обичайната ми дейност. Но той е едно предизвикателство, което търсих и очаквах. Теренът, който закупих от Община Добрич - бившия   комплекс „Знаме на мира”, е поредната стъпка в професионалния ми път и поредното предизвикателство. Имам намерение да превърна това място в една жилищна среда с удобства, които към момента не се предлагат в нашия град. Надявам се да успея да реализирам това предизвикателство  в обема, обхвата и в качеството,  които желая.
- Да отворим скоба. Уточнете какво точно ще бъде изградено…
Намеренията са да се построят малки жилищни сгради, които да се впишат в околната среда. Теренът се намира в близост до парка. Идеята е да остане незабележим, но в същото време да бъде естествено негово продължение. Да се създаде една жилищна среда от затворен тип с контролиран достъп, с детски площадки,  с много зеленина.
- Защо точно затворен жилищен комплекс?
Аз, както и много други хора, имам  възможността да пътувам и виждам какво е предлагането на съвременни жилищни среди в други страни. Това, което искам да изградя в Добрич, към момента липсва в нашия град. Смятам, че има хора, които го желаят и го търсят, но предлагане липсва. Това е едно по-амбициозно предлагане. Може би, до момента всичко онова, което е предлагано, е с минимален риск за инвеститорите.
Мисля, че хората в Добрич имат нужда от подобно решение. Има хора, които го желаят, защото интерес бе заявен в момента, в който стана ясно инвестиционното намерение.
- Кога предвиждате старта на дейностите?
Надявам се съвсем скоро да започне подготовката на самата площадка, защото във времето тя се е превърнала в място, на което хората са изхвърлили много боклуци. Трябва да се почисти и през това време да тече проектирането. И ако успеем да приключим на време, в първия хубав ден ще започне и реализацията на обекта. Самата реализация става в рамките на график. Ще изберем местни изпълнители и доставчици. Желанието ни е местният бизнес да подкрепи местния бизнес.
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика