Начало >Добруджа >Общество

Вестник ГЛАС: 65 години Професионален ансамбъл – гордостта на Добруджа

15.09.2019 г. 17:19:20 ч.
/
Вестник ГЛАС: 65 години Професионален ансамбъл – гордостта на Добруджа
На 65-годишнината на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа” посвещаваме темата на новия брой на вестник Седмичен ГЛАС.
Двоен повод да бъде наш събеседник пък има главният художествен ръководител на ансамбъла Стоян Господинов. Той е номиниран за присъждане на званието„Почетен гражданин”на Добрич от Комисията по избор. Остава Общинският съвет да гласува предложението на заседанието си на 17 септември.
„Приех тази номинация с единствената мисъл, че колкото заслугата е моя, толкова е и на всички артисти от ПФА „Добруджа”, защото без техния труд, техния жар на сцената, нито един ръководител не може да бъде на висота. Дължа много на колегите си от Ансамбъла, на родителите и децата от Детската студия към Ансамбъла, така че приемам тази награда не като индивидуална, а като екипна”, сподели Стоян Господинов.
През последните 28 години в пъстрата танцова шевица на ансамбъл „Добруджа” е втъкан и творческият устрем на хореографа Христо Христов. Той бе удостоен с „Кристално огърлие” от Съюза на българските музикални и танцови дейци.
Историята на Ансамбъл „Добруджа” е свързана и с творческата биография на проф. д-р Костадин Бураджиев, който наскоро чества своя 60-годишен юбилей. „Фолклорът ни е жив, но се нуждае от защита от мръсните ръце, посягащи към него. Самодейното музициране и танцуване е едно, а сцената – съвсем друго. Тя изисква съвсем други качества, друг подход и много знания”, сподели в интервю пред Медийна група „Добруджа” проф. д-р Костадин Бураджиев.
И още в новия брой на вестник Седмичен ГЛАС:
- Медийна група „Добруджа” бе първата, пред която застана новият управител на ВиК-Добрич, Саркис Караджиян. Той бе представен на работещите във фирмата на 13 септември. Управителният съвет на водното дружество избра нов изпълнителен директор, след като на 12 септември Окръжният съд отстрани от длъжност  Тодор Гикински. Да продължи намаляването на загубите на вода и на електроенергия – това ще е сред основните приоритети на новия директор. Той също е на мнение, че трябва да се помисли за възнагражденията на хората, работещи във ВиК.
- 2019-а година се отличава с наситеност на произшествията - над 1 100  са регистрираните досега. Директорът на РД ПБЗН в Добрич комисар Дарин Димитров за ежедневието на огнеборците пред Медийна група „Добруджа”.
- Продължаваме темата около предстоящите местни избори. Кои са най-важните срокове, които гражданите и политическите партии, коалиции и инициативни комитети трябва да знаят, разговаряме с Цонка Велкова – председател на Общинската избирателна комисия в Добрич.
- Лора Мартинова Маркова - цигулка, възпитаник на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София, е носител на Голямата награда на Международния младежки музикален конкурс  "Надежди, таланти, майстори". Наградата й бе връчена от председателя на журито проф. Виктор Чучков. Точно четирима изпълнители са били номинирани - възпитаниците на НМУ "Любомир Пипков", София - Боряна Желева - цигулка, Марио Бобоцов - пиано, Лора Маркова – цигулка, и Татяна Цай - пиано от Държавната консерватория, гр. Саратов, Русия.
На спортната страница: Вече месец мъжкият състав на хандбален клуб „Добруджа“ се подготвя за новия сезон. Отборът отново ще се бори на три фронта – „А” група, Купата на България и евротурнирите. За подготовката, целите, трудностите и успехите разговаряме с Георги Андреев – президент и старши треньор на ХК „Добруджа”.
И още във вестник Седмичен ГЛАС: най-актуалните малки обяви, полезна информация, културен афиш, седмичен хороскоп, забавни страници, седмична прогноза за времето.
 

Коментирайте
Подобни новини
Издателство Клет България  провежда  информационно събитие  в Добрич
Издателство Клет България провежда информационно събитие в Добрич
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта  за ЕП и НС
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта за ЕП и НС
Председателят на НАЗ: Добрата новина е, че парите са осигурени и няма да има редукция на плащането
Председателят на НАЗ: Добрата новина е, че парите са осигурени и няма да има редукция на плащането
ЕК прие препоръки за по-добра защита на децата от насилие
ЕК прие препоръки за по-добра защита на децата от насилие



Яндекс.Метрика