Начало >Добруджа >Общество

Вестник ГЛАС: За героите на Великденската трапеза – козунак, агнешко, яйца

21.04.2019 г. 09:35:03 ч.
/
Вестник ГЛАС: За героите на Великденската трапеза – козунак, агнешко, яйца
Героите на предстоящата Великденска трапеза – козунак, яйца, агнешко, са във фокуса на вниманието в новия брой на вестник Седмичен ГЛАС.
Търсете познати производители на козунак, по-богатото съдържание определя и по-високата цена, съветва Марияна Кукушева – председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.
През тази седмица на пазара у нас може да се появи и внос на яйца. И той ще дойде от страните, които тази седмица отбелязват католическия Великден. Тези яйца определено ще бъдат по-стари или на границата на изтичане на срока им на годност, предупреждава Димитър Белоречков, който е председател на Съюза на птицевъдите в България.
Затова е добре потребителите да търсят яйца, които са българско производство, съветва Белоречков. Проблем с пазара на агнешко месо няма как да има – търсенето е голямо, а предлагането – малко”, коментира Милен Николов, член на УС на Националната овцевъдна асоциация.  Според него, не се очаква голям внос на агнешко за празниците. Търговските обекти вече са задължени да изписват произхода на месото, затова и вносът намалява. Но, дори и да има внос, пак няма да е проблем, защото вече и хората по селата не гледат животни, а търсят да си купят, добавя Николов.
Великден е духовен ориентир, а не само козунаци и яйца. Празникът е отношение, а не само трапеза. Казваме: възлюби ближния както себе си и възлюби Бога с цялото си сърце и душа. Именно това е, което дава вкус на празника, споделя по темата отец Антон Нейчев, богослужител в Дъбовик и Пчеларово.
И още от новия брой на вестник ГЛАС:
- „Всяко нещо, което е от любов, не става толкова бързо”, споделя в интервюто на броя Галина Дурмушлийска, която взе участие в благотворителния концерт за набирането на средства за цялостно възстановяване на храм "Св. Троица" в Карапелит  - една от най-старите църкви в областта. С концерта на 17 април инициаторите направиха още една стъпка по възстановяване на храма.
3 438 лв. бяха събрани по време на благотворителната проява. Така в сметката вече има над 21 хиляди лева, които са достатъчни на този етап за първата цел – ремонт на покрива.
- Срам и позор насред Добрич: За втори път представяне на книга бе опорочено от шайка псевдопатриоти. В Деня на Търновската конституция – 16 април, в Добрич се случи нещо толкова срамно и позорно, което ни върна векове назад – правото на силата (този, който вика по-силно и е физически по-силен) надделя над силата на правото.
За втори път в Регионалната библиотека културно събитие (представяне на книга) се превръща в политически фарс. След Иво Инджев и Александър Йорданов, с последната си книга „Патриотични уроци”, бе обект на вербална атака от страна на псевдопатриотите от „Възраждане”. Този път, предвождани от лидера си Костадин Костадинов – по-безскрупулни, невъзпитани, нагли и арогантни.
- В рубриката ни „Животът е пътуване” се отправяме на северозапад, заедно с нашия гид Зорница Рашева. В тази част на България икономиката не е в особен разцвет, но пък от гледна точка на красоти - природата е била особено щедра.
- 16 130 лева бяха събрани на благотворителния концерт за изграждането на храм „Св. Лука Кримски”, съобщи председателят на църковното настоятелство отец Петър Димитров. На 18 април бяха отворени и 20 касички, свързани с кампанията, които бяха поставени на различни места в града. Общата сума в тях е в размер на 6 300,46 лв. В дарителската сметка, разкрита за изграждането на храма, до момента има 22 853, 62 лв.
Така, от началото на дарителската кампания за набиране на средства за новия православен храм в Добрич, са събрани над 45 хиляди лева. Отец Петър уточни, че събраните до момента средства са единствено от граждани. Тепърва се очаква да бъдат направени по-мащабни дарения от големи спомоществователи.
- Няма да приемем и платим за некачествено възстановяване на улиците след водния цикъл, категоричен е кметът на Добрич Йордан Йорданов.
- Депутатът Йордан Апостолов с дарение за АГ-отделението в МБАЛ-Добрич.
- Само авторска музика на втория „September Sun Rock Fest” в Добрич.
На спортната страница: За първи път област Добрич ще бъде домакин на Европейско първенство по футбол. От 5 до 17 май по терените на Добруджа ще бъде определен шампионът на Стария континент за девойки до 17 години. Мачовете ще се играят в Добрич, Албена, Балчик и Каварна.
Евро 2019 ще започне на 5 май в Добрич с мача България – Португалия. Преди срещата, на стадион „Дружба“ ще се проведе официалната церемония по откриване на първенството. Макар и все още официално да няма дамска формация в „Добруджа“, клубът ще има представител на Евро 2019. В селекцията на България е включена 15-годишната добричлийка Димитра Иванова.
И още във вестник ГЛАС: най-актуалните малки обяви, полезна информация, културен афиш, седмичен хороскоп, забавни страници, седмична прогноза за времето.

Коментирайте
Подобни новини
Започнаха дейностите по довършването на блок „Добрич
Започнаха дейностите по довършването на блок „Добрич
Времето на 30 май
Времето на 30 май
Въпреки сушата в Североизточна България няма заплаха за зърнената ни реколта
Въпреки сушата в Североизточна България няма заплаха за зърнената ни реколта
„Работилница за въображение“ отваря врати на 1 юни в Галерията
„Работилница за въображение“ отваря врати на 1 юни в ГалериятаЯндекс.Метрика