ВИДЕО: Приключва трансграничен проект за управление и опазване на околната среда, но не и дейностите към него

10.10.2013 г. 15:33:00 ч.
/ ИА Добруджа
ВИДЕО: Приключва трансграничен проект за управление и опазване на околната среда, но не и дейностите към него
Реализираните цели и постигнатите резултати по проект "Повишена информираност на туристическия клъстер за управление и опазване на околната среда", реализиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България, бяха представени на заключителна пресконференция от представители на трите партньорски организации – ТПП Добрич, сдружение „Еврика", Добрич и НПО "Маре Нострум", Констанца, Румъния.
Дейностите по проекта продължиха 18 месеца – от април 2012 до октомври 2013 г. В рамките на проекта е направен анализ и оценка на замърсеността на околната среда, създадена е стратегия за устойчиво развитие в трансграничния регион, както и план за нейното прилагане на практика. Румънските партньори от „Маре Нострум" създадоха „Зелен уеб портал" за популяризиране на възможностите за еко-туризъм, зелени практики и инициативи на туристическия клъстер от региона, както и възможности за сертифициране с ЕМАС – системата за одит и управление на околната среда и Европейската екомаркировка.
Също така е изградена и трансгранична еко-мрежа на туристическия клъстер, където вече са се регистрирали 35 фирми от българска и около 130 от румънска страна. Порталът е разработен на три езика - румънски, български и английски и най-динамичната му зона е форумът, където експерти ще могат да консултират хората, които се интересуват от проблематиката.
Важен резултат от работата по проекта е и изработването на 40 минутен филм, в който са синтезирани идеите на проекта.


Коментирайте
Подобни новини
С 974 лв. средна заплата област Добрич е на 15-о място в България
С 974 лв. средна заплата област Добрич е на 15-о място в България
Заменят  линоловия  с олеинов  слънгоглед . От Кортева Агрисайънс са категорични, че новият хибрид не е  конюнктурна стока, която след 2 г.ще фалира (ВИДЕО)
Заменят линоловия с олеинов слънгоглед . От Кортева Агрисайънс са категорични, че новият хибрид не е конюнктурна стока, която след 2 г.ще фалира (ВИДЕО)
В Добрич бе открит новият технически център на „Бош Кар Сервиз” (ВИДЕО)
В Добрич бе открит новият технически център на „Бош Кар Сервиз” (ВИДЕО)
Веселин Банковски: Добрич и Северното Черноморие имат потенциал за целогодишен туризъм (ВИДЕО)
Веселин Банковски: Добрич и Северното Черноморие имат потенциал за целогодишен туризъм (ВИДЕО)Яндекс.Метрика