Начало >Добруджа >Общество

Виното е храна, то е жив организъм, казва Златко Тодоров от Къщата на виното (ВИДЕО)

14.02.2018 г. 09:45:36 ч.
/
 Виното е храна,  то е жив организъм, казва Златко Тодоров от Къщата на виното (ВИДЕО)
Вината се делят основно  на червени, бели и розе. Белите от своя страна са отделни сортове – един бял български сорт например е Димят или Мискетите – Карловски, Сандански, Сунгурларски. Сортовете, които не са български, но много добре виреят в България са Мускат, Траминер, Совиньон блан. Всяко вино си има различни показатели. Белите са по-леки, по-фини, по-елегантни. Захарността след ферментацията дава алкохола, а алкохолът  държи напитката като стабилизатор, консервант. Има различна киселинност на вината, а основната грешка, която се допуска, че се берат зелени. Зелените танини се пренасят в гроздовия сок, а след това и във виното, което придобива нисък алкохолен градус и от там тръгват проблемите. В следствие на неузрялото грозде и ниския алкохол няма какво да държи виното и така се получава оцетно-киселата ферментация.  Тя може да бъде пренесена и от виненки, затова помещението, в което се съхраняват вината не бива да има дори туршии. Не бива да се прави компромис с качеството на гроздето и е важно да се знае точно захарността на гроздето, а не да се предоверява човек на търговците. С един захаромер проблемът може да се реши. Термометърът пък помага да се проследят градусите в помещението, където протича ферментацията, разказва управителят на Къщата на виното Златко Тодоров.
Сред вината от плодове е модерно Малиновото вино в момента-това е сок от малини със сок от грозде - Мерло или Каберне, но вече това не е вино, защото виното технологично, стандартно се прави от грозде. От червените сортове се произвеждат червени вина, от червени сортове по технологията на белите се правят розетата - гроздето се смила, отделят се чепките от зърната и има технологично време, в което се настойва гроздовият сок със зърната. Багрилните вещества са натрупани в ципата на зрънцето и когато искаме розето да е по-светло, по-фино и елегантно, почти веднага източваме. От 2 до 12 часа настойваме сока в зърната. Така по-леките розета са настойвани по-малко време, а по-плътните и наситените са настойвани повече.
Има още една технология, при която от червени сортове се произвеждат бели вина - гроздето се бере в технологична зрялост, но се охлажда при ниска температура. Тогава багрилните вещества не могат да се отделят от ципата. В технологията се казва мека или нежна преса – разкъсват се зрънцата и се отделя гроздовия сок, който вътре е светъл на цвят. След това той се отделя и  ферменира, за да се получи вино с показателите на бялото – леко и елегантно.
Всяко едно вино, което е направено от грозде по определена технология си има своите достойнства. Виното е храна. Статистиката показва, че в 100 г. вино се съдържат 82 ккал, 0 г.мазнини, 0 г. холестерол, 5 мг. Натрий, 99 мг. Калции и 2.7 г въглехидрати. Но както с всяка една храна трябва да внимаваме с него, защото, когато се прекали се получава главоболието и махмурлука, разказва Златко Тодоров. Реално червените вина са много по-полезни от белите, защото са над 40 пъти по-богати като състав. Освен това виното е един жив организъм, то е жив продукт. За разлика от високоалкохолните напитки, при които имаме дестилация, като ракии, брендита, ром и които се развиват до времето, в което отлежават в бъчвите и барелите. След източване на дестилата, обработката му с омекотена вода и бутилирането му, в стъклото тя вече запазва неутралитет. Дори и отворена след години, тя ще е със същите показатели. При виното, което е вадено със спринцовка през коркова тапа, под микроскоп се вижда, че животът в него продължава. При него има пик на развитие нагоре, после то тръгва надолу, затова стандартно, на всеки 6 месеца, се прави дегустация на всички партиди, за да се следи развитието му.
Каберне совиньон от 1983 г., Ризлинг от 1980 г. са  най-старото вина, което могат да бъдат видени на щанда в Къщата на виното, но по думите на управителя има и по-стари. Когато дойде времето - ще изкараме колекцията от бъчварницата в Стария Добрич. Тези вина нямат цена, те са колекционни, безценни, изсмива се Златко Тодоров на наивния въпрос, кое е най-скъпото от старите вина.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Областният управител инициира работна среща за представяне на новостите в Закона за хората с увреждания
Областният управител инициира работна среща за представяне на новостите в Закона за хората с увреждания
Още два дни безплатна  ледена пързалка подарени от фирма "Изида"
Още два дни безплатна ледена пързалка подарени от фирма "Изида"
Строг контрол в МБАЛ-Добрич заради грипната епидемия. Инфекциозно отделение отново работи
Строг контрол в МБАЛ-Добрич заради грипната епидемия. Инфекциозно отделение отново работи
Община Добрич започва ремонтни дейности в образователната инфраструктура (ВИДЕО)
Община Добрич започва ремонтни дейности в образователната инфраструктура (ВИДЕО)Яндекс.Метрика