Начало >Добруджа >Общество

Виното е храна, то е жив организъм, казва Златко Тодоров от Къщата на виното (ВИДЕО)

14.02.2018 г. 09:45:36 ч.
/
 Виното е храна,  то е жив организъм, казва Златко Тодоров от Къщата на виното (ВИДЕО)
Вината се делят основно  на червени, бели и розе. Белите от своя страна са отделни сортове – един бял български сорт например е Димят или Мискетите – Карловски, Сандански, Сунгурларски. Сортовете, които не са български, но много добре виреят в България са Мускат, Траминер, Совиньон блан. Всяко вино си има различни показатели. Белите са по-леки, по-фини, по-елегантни. Захарността след ферментацията дава алкохола, а алкохолът  държи напитката като стабилизатор, консервант. Има различна киселинност на вината, а основната грешка, която се допуска, че се берат зелени. Зелените танини се пренасят в гроздовия сок, а след това и във виното, което придобива нисък алкохолен градус и от там тръгват проблемите. В следствие на неузрялото грозде и ниския алкохол няма какво да държи виното и така се получава оцетно-киселата ферментация.  Тя може да бъде пренесена и от виненки, затова помещението, в което се съхраняват вината не бива да има дори туршии. Не бива да се прави компромис с качеството на гроздето и е важно да се знае точно захарността на гроздето, а не да се предоверява човек на търговците. С един захаромер проблемът може да се реши. Термометърът пък помага да се проследят градусите в помещението, където протича ферментацията, разказва управителят на Къщата на виното Златко Тодоров.
Сред вината от плодове е модерно Малиновото вино в момента-това е сок от малини със сок от грозде - Мерло или Каберне, но вече това не е вино, защото виното технологично, стандартно се прави от грозде. От червените сортове се произвеждат червени вина, от червени сортове по технологията на белите се правят розетата - гроздето се смила, отделят се чепките от зърната и има технологично време, в което се настойва гроздовият сок със зърната. Багрилните вещества са натрупани в ципата на зрънцето и когато искаме розето да е по-светло, по-фино и елегантно, почти веднага източваме. От 2 до 12 часа настойваме сока в зърната. Така по-леките розета са настойвани по-малко време, а по-плътните и наситените са настойвани повече.
Има още една технология, при която от червени сортове се произвеждат бели вина - гроздето се бере в технологична зрялост, но се охлажда при ниска температура. Тогава багрилните вещества не могат да се отделят от ципата. В технологията се казва мека или нежна преса – разкъсват се зрънцата и се отделя гроздовия сок, който вътре е светъл на цвят. След това той се отделя и  ферменира, за да се получи вино с показателите на бялото – леко и елегантно.
Всяко едно вино, което е направено от грозде по определена технология си има своите достойнства. Виното е храна. Статистиката показва, че в 100 г. вино се съдържат 82 ккал, 0 г.мазнини, 0 г. холестерол, 5 мг. Натрий, 99 мг. Калции и 2.7 г въглехидрати. Но както с всяка една храна трябва да внимаваме с него, защото, когато се прекали се получава главоболието и махмурлука, разказва Златко Тодоров. Реално червените вина са много по-полезни от белите, защото са над 40 пъти по-богати като състав. Освен това виното е един жив организъм, то е жив продукт. За разлика от високоалкохолните напитки, при които имаме дестилация, като ракии, брендита, ром и които се развиват до времето, в което отлежават в бъчвите и барелите. След източване на дестилата, обработката му с омекотена вода и бутилирането му, в стъклото тя вече запазва неутралитет. Дори и отворена след години, тя ще е със същите показатели. При виното, което е вадено със спринцовка през коркова тапа, под микроскоп се вижда, че животът в него продължава. При него има пик на развитие нагоре, после то тръгва надолу, затова стандартно, на всеки 6 месеца, се прави дегустация на всички партиди, за да се следи развитието му.
Каберне совиньон от 1983 г., Ризлинг от 1980 г. са  най-старото вина, което могат да бъдат видени на щанда в Къщата на виното, но по думите на управителя има и по-стари. Когато дойде времето - ще изкараме колекцията от бъчварницата в Стария Добрич. Тези вина нямат цена, те са колекционни, безценни, изсмива се Златко Тодоров на наивния въпрос, кое е най-скъпото от старите вина.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Броят на заболелите от грип в Добричка област остава нисък
Броят на заболелите от грип в Добричка област остава нисък
Времето на 23 октомври
Времето на 23 октомври
 Да подготвим родителите за група "Уомбат" (ВИДЕО)
Да подготвим родителите за група "Уомбат" (ВИДЕО)
 Мораториум върху преобразуване на висшите училища в България отлага решението ДТК да стане филиал на ТУ Варна (ВИДЕО)
Мораториум върху преобразуване на висшите училища в България отлага решението ДТК да стане филиал на ТУ Варна (ВИДЕО)Яндекс.Метрика