ВМРО обсъжда принудително затваряне на новинарски сайтове

10.11.2018 г. 13:09:20 ч.
/
ВМРО обсъжда принудително затваряне на новинарски сайтове
На пръв поглед звучи като смешен абсурд - популистка партия от управляващата коалиция иска да се бори с фалшивите новини и организира дискусия, на която повечето поканени медии подкрепят безрезервно правителството. На второ четене обаче тази новина е по-скоро злокобна. По време на дискусията представители на управляващите на сериозно предложиха мерки като например спиране на уеб сайтове, които разпространяват фалшиви новини. Възможност, която, ако се случи, ще създаде предпоставки за злоупотреби и ограничения, познати (по думите на един от здравомислещите участници) в държави като Турция и Китай.

"Лавината от фалшиви новини, която ни залива през последните години. Причината за тях, ефектът и резултатът от тях. Обезсмисляне труда на истинските журналисти. Това са някои от основните причини, поради които ви каним на дискусията", с тези думи евродепутатът Ангел Джамбазки откри организираната от ВМРО среша-разговор, свързана с проблемите, породени от фалшивите новини. По време на кръглата маса, която се проведе в зала на парламента, партията представи намеренията си за законови промени, които по думите им могат да помогнат на българския медиен пазар да се бори с "епидемията "фалшиви новини" по думите на представителите на ВМРО. Според тях създателите на фалшиви новини са две основни групи. Едната е групата на "медийните бухалки", които функционират с цел да очернят някого. Втората са онези сайтове за "горещи новини", които публикуват шокираща, сензационна информация, с единствената цел да отбележат много влизания на платформата, без да предлагат никаква вярна информация. Според ВМРО и в двата случая става дума за измама.
Получавате достъп до всички статии и целия архив на вестника.
Евродепутатът Джамбазки уточни, че партията не налага готови решения, а просто иска да обсъди с представители на медиите предложенията си за справяне с фалшивите новини.
На дискусията на ВМРО участваха по думите на Ангел Джамбазки "всички основни медии на пазара". Това са: телевизиите - БНТ, Канал 3 (Пеевски), България 24 (с офис в централата на ВМРО и свързана с нея), "Европа" - представена от изп. директор Георги Харизанов (със собственик бизнес-партньор на Пеевски), вестниците "Монитор, "Телеграф, представлявани от главния редактор на "Монитор" Любомира Бодакова (собственост на Пеевски), "Труд", представен от Петьо Блъсков (Кредитиран от Първа инвестиционна банка), Илияна Беновска от радио К2 (финансирано сериозно с държавни средства), сайтът pik.bg, представен от собственика Недялко Недялков (продал на Пеевски дела си в "Уикенд"), главният редактор Звездомира Мастагаркова (автор на книгата "С*ексът и гладът или как да слабеем заедно"), журналистката Ива Николова, главният редактор на сайта epicenter.bg Валерия Велева, водещият на обзорното политическо предаване "Седмицата" по "Дарик радио" Кирил Вълчев и др. Всеки един от тях изрази позиция по темата на дискусията. В нея участва и председателката на СЕМ София Владимирова (преди това редактор в предаванията на Иван и Андрей).

Така цялото мероприятие всъщност се превърна в изслушване на контролираните медии - властта говори със себе си. Ролята на ВМРО в него беше да легитимира повечето от тези телевизии, вестници и сайтове като "сериозни", вместо като проправителствена имитация. Ролята на участниците беше да подадат удобна топка на властта и евентуално подкрепа за мерки, които да заплашат островите на медийна свобода в България.

Какво предлага ВМРО

От партията предлагат държавата да може да спира достъпа до сайтове на български език, които разпространяват фалшиви новини и нямат администратор на лични данни, както и да бъде създаден домейн (.media), на който да се регистрират онлайн медиите и да подлежат на регулация от Съвета за електронни медии.

Промените бяха представени от евродепутата Ангел Джамбазки и депутата от ВМРО Александър Сиди. Колегата им Искрен Веселинов предложи в социалните мрежи да се въведе бутон Fake, както има бутон Like.

"Оказа се, че вече има решение как да накараме всички сайтове да излязат на светло и да може да се търси съдебна отговорност от авторите на материалите в тях, и това е GDPR (Регламентът за защита на личните данни)", обясни Александър Сиди. В регламента се казва, че IP адресът, от който се влиза в конкретен сайт, всъщност са лични данни на потребителя, което означава, че във всеки сайт трябва да има лице, което отговаря за личните данни, смята той. Според него с промяна в Закона за личните данни може да се гарантира, че на всеки един сайт ще бъде изписано лице за контакт, което би могло да носи отговорност и към него да бъдат адресирани съдебни искове за новини, които оклеветяват някого. По думите на Сиди, ако не бъде посочено такова лице - администратор на лични данни, по закон ще може да се задължат държавните органи да спират достъпа до тези сайтове, защото не отговарят на европейския регламент.

За другата идея - създаване на домейна .media, депутатите от ВМРО уточниха, че той ще бъде поддържан от независим медиен регулатор . В него ще трябва да се регистрират всички информационни платформи, които искат да се възползват от възможностите на медиите, а именно да сключват договори за медийно отразяване и реклама. По този начин, всички които са регистрирани в този домейн, ще бъдат регулирани от СЕМ, и ще търсят санкции при разпространяването на фалшиви новини.

Идеята на ВМРО да има възможност за спиране на сайтове предизвика разнопосочни мнения сред присъстващите на дискусията. Според някои от представителите на медиите най-лесната регулация е техническата и след като нямаш на кого да се сърдиш отсреща, е логично да се жалваш на регулатора и той да спре достъпа до съответния сайт, разпространяващ невярна информация. Други оспориха ефекта от предложената промяна и посочиха, че дезинформацията много добре е регулирана в Наказателния кодекс. В хода на дискусията Александър Сиди обясни, че не се опитват да дават дефиниция на фалшива новина или да регулират блоговете, но искат да има човек зад всеки сайт. Той изрази задоволство, че идеята за медиен домейн не среща отпор. По думите му това означава, че може да се мисли за създаването му в бъдеще.

Виж кой говори

От представителите на медиите първа думата взе Илияна Беновска, за да охлади ентусиазма на Ангел Джамбазки като практик (по думите и). "Имате добри намерения и други хора имат добри намерения по тази тема. Има някои положителни неща и в закона на ДПС, който се прие. Няма, обаче да можете да овладеете тази стихия. Ще ви дам пример. Запитах ръководителя на специализираната прокуратура дали президентът Румен Радев е инициирал проверката в Агенцията за българите в чужбина, той категорично отрече и каза, че не е така. После прокуратурата излезе с обяснение по темата и каза, че от президентството са постъпили документи при тях, но не по темата. Знаем какви бяха обаче заглавията, а хората много често четат само тях", даде пример Беновска и каза, че има много подобни примери. Според нея начинът, по който тръгват към темата от ВМРО, няма да доведе до радикална промяна, защото дори и по някакъв начин да се регулират сайтове и други "медийни девиации" няма да овладеят факта, че всеки е автор, уточни Беновска. Според нея политиците трябва да направят нещо от което се пазят и тук, и в Европа, а именно забрани, такива каквито има за електронните медии в Закона за радиото и телевизията, плащат се и лицензни такси за това, че използваш държавен честотен ресурс. "Вече мислено чета фалшивите новини, което днес и утре ще се появяват по отношение на вашата дискусия и вие не можете да овладеете", категорична бе Беновска.
Източник:capital.bg

Коментирайте
Подобни новини
Радев разкритикува промените за избор на служебен премиер: Опциите са стеснени
Радев разкритикува промените за избор на служебен премиер: Опциите са стеснени
Продължават срещите на президента Румен Радев с потенциалните служебни премиери
Продължават срещите на президента Румен Радев с потенциалните служебни премиери
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента



Яндекс.Метрика