Начало >Добруджа >Общество

Връщат маските на открито от 22 октомври

20.10.2020 г. 17:55:33 ч.
/
Връщат маските на открито от 22 октомври
Носенето на маски на открити обществени места ще бъде върнато, обяви здравният министър Костадин Ангелов във вторник, когато новите случаи на коронавирус в страната надхдърлиха 1000 за първи път от началото на епидемията. Връщането на маските на открито е било одобрено от експертните съвети по инфекциозни болести и епидемиология, като мярката е била препоръчана и в доклад на главния здравен държавен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"По време на срещите в страната колеги от всички структури изразяват притесненията си, свързани с повишаването на заболяемостта, и настояват за по-строг контрол на ситуацията и въвеждане на маски на открито.Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея, считам, че трябва да я въведем", заяви Ангелов след заседанието. За да влезе в сила новата мярка, здравният министър трябва да издаде заповед.

"Щом експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите, а очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие, че всички ние спазваме мерките, заболяемостта от Covid-19 да намалее с до 30%, ще го направим", каза той.

За опцията носенето на маски на открито да бъде върната Ангелов съобщи първо късно в понеделник и посочи, че целта на тази мярка е да спаси възможно най-много хора и да запази здравето на медицинските специалисти, за да има кой да ни лекува.

"Нямаше лечебно заведение, в което да съм отишъл и лекарите и сестрите да не поставят това условие, за да продължат да работят", посочи министър Ангелов. Той добави, че въпросът се поставя и от родителски организации. Задължителното носене на маски на открити обществени места у нас беше отменено на 1 май тази година.

На заседанието на експертните съвети са били обсъдени и други въпроси като продължителността на карантината за контактните лица и критериите за изписване на пациентите от болница. Главните координатори на Експертния съвет по епидемиология и Експертния съвет по инфекциозни болести проф. д-р Йорданка Стоилова и проф. д-р Татяна Червенякова са изразили категорично одобрение както за носенето на маски на открито, така и за намаляване продължителността на карантината при контактни лица на 10 дни при липса на симптоми. Карантината вече бе намалена от 14 на 10 дни за пациентите на домашно лечение.

По отношение правилата за изписване на пациентите от болница експертите посочиха, че критериите следва да бъдат преосмислени в частта с образните изследвания, за да имат лекарите възможност да са по-гъвкави при оценка на индивидуалното състояние на отделните пациенти.  
Снимка:www.mediapool.bg
Източник:mediapool.bg

Коментирайте
Подобни новини
Добричлията Стоян Стоянов - ВИП гост на международен зумба фестивал в Нидерландия (СНИМКИ)
Добричлията Стоян Стоянов - ВИП гост на международен зумба фестивал в Нидерландия (СНИМКИ)
От 1 април Община Добрич  е с нова обслужваща банка и нови банкови сметки
От 1 април Община Добрич е с нова обслужваща банка и нови банкови сметки
Работилница за дърворезба “Традиции и съвремие“ организират Европа Директно Добрич и Младежкият център
Работилница за дърворезба “Традиции и съвремие“ организират Европа Директно Добрич и Младежкият център
Водните аварии днес
Водните аварии днес



Яндекс.Метрика