Във визията на Юнкер за ЕС – незабавно отваряне на Шенген за България и Румъния и еврозона навсякъде

13.09.2017 г. 12:17:02 ч.
/
Във визията на Юнкер за ЕС – незабавно отваряне на Шенген за България и Румъния и еврозона навсякъде
Свобода – това е основата на личната визия на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, която той изрази в днешната си реч за състоянието на Европейския съюз. Свободата обаче трябва да бъде отвоювана, настоя председателят на ЕК. Европа трябва да представлява равенство между своите граждани – от Виго до Варна, подчерта Юнкер. Той поиска от ЕС да бъде "по-приобщаващ" и незабавно да бъде отворено Шенгенското пространство за България и Румъния. И добави, че всички държави-членки трябва да могат да влязат и в еврозоната, но ако са изпълнили условията. Юнкер поиска всички страни да влязат в еврозоната, но за да може това да стане, да бъде създаден инструмент за техническото подпомагане на страните-членки на ЕС, които са извън еврозоната. Трябва да поддържаме перспектива за разширяване на ЕС на Западните Балкани, но в рамките на мандата на сегашния ЕС фактическо разширяване няма да има, защото няма как да бъдат постигнати необходимите изисквания. Това изключва в обозримо бъдеще присъединяването на Турция, каза Юнкер.
Председателят на ЕК обърна специално внимание на Турция – мястото на журналистите е в редакцията, не в затворите, каза той. "Престанете да говорите като за фашисти и нацисти за ръководителите на страни-членки на ЕС. Който съзнателно ни обижда, си затваря пътищата към Европа и понякога ми се струва, че има такива хора в Турция. Ръката ни остава протегната към турския народ и към всички, които са готови да работят с нас на база на нашите ценности", уточни Юнкер. Гледам с добро око да има транснационални листи що се отнася до изборите за Европейски парламент, каза още Юнкер и обеща да се опита да убеди лидерите на парламентарните групи в Европейския парламент да го подкрепят. Не може да има граждани от втора категория – недопустимо е деца в Европа да умират от болести, които би трябвало да са изкоренени на Стария континент. Децата от Румъния и Италия трябва да имат равен достъп до ваксини, както в другите държави – без "ако" и "ама", каза бившият премиер на Люксембург.
Снимка:armstrongeconomics-wp.s3.amazonaws.com
Източник:actualno.com

Коментирайте
Подобни новини
Постигнато е споразумение за излизане на Гърция от спасителния план
Постигнато е споразумение за излизане на Гърция от спасителния план
Египет се жалва от Китай за копие на Сфинкса
Египет се жалва от Китай за копие на Сфинкса
Франция ще бди за мир в Космоса
Франция ще бди за мир в Космоса
Лидерите на Китай и Северна Корея се договориха да засилят двустранното стратегическо и тактическо сътрудничество
Лидерите на Китай и Северна Корея се договориха да засилят двустранното стратегическо и тактическо сътрудничествоЯндекс.Метрика