Начало >Добруджа >Общество

За два месеца лекоатлетическата писта в Добрич трябва да е ремонтирана (ВИДЕО)

14.01.2019 г. 15:50:57 ч.
/
За два месеца лекоатлетическата писта в Добрич трябва да е ремонтирана (ВИДЕО)
Ремонтът на лекоатлетическата писта в зала „Добротица” е планиран отдавна, но стартира сега, защото сега са намерени средства за това, заяви днес в Добрич министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Закритата лекоатлетическа писта приемаше всички тренировъчни лагери и състезания докато Асикс Арена бе в  ремонт и затова не бе възможно и двете зали да бъдат реновирани едновременно, тъй като нямаше къде атлетите да се състезават на закрито. Известно е, че това са единствените две съоръжения, позволяващи пълноценна подготовка през зимата, заяви министър Кралев и допълни, че българския спорт дължи много на тази зала, защото години наред тя обезпечаваше нуждите на лека атлетика, свързани със зимната подготовка. Затова и  веднага след завършване на ремонта на Асикс Арена можем да поставим старт на реконструкцията тук. Това, което предстои е подмяна на цялата настилка, на секторите за хвърляния и скокове, така че да може всички лекоатлетически дисциплини да се провеждат и залата освен за подготовка, да се ползва и за състезания. На този етап не са предвидени средства за ремонт на съблекалните, но поетапно ще се търси възможност и за това. Капиталовите средства по години са ограничени, затова и някои от залите в България се ремонтиран на няколко етапа. Възможно е още в края на годината да бъдат отпуснати средства за ремонт и на съблекалните.
 
Това, което предстои да се случи тук е изцяло обновяване на настилката, заяви Пламен Трифонов, собственик на фирмата, която ще извърши ремонтните дейности – „Арете строй”. Ще бъде направен топинг, което означава цялостно ново покритие на пистата, съобразно нормите и изискванията на МФ по лека атлетика. Предстои ремонт на скочището, подмяна на подземните елементи към него, както и пясъчника. Ще бъде изцяло ремонтиран секторът за тласкане на гюле, като там ще бъде поставена и клетка. Фирмата, ръководена от Пламен Трифонов е една от водещите на пазара и е от 10 години активна в тази област. Вече са изградили няколко стадиона и лекоатлетически писти, в т.ч. и споменатата по-горе Асикс Арена.
Пистата в зала Добротица трябва да е готова за два месеца, въпреки че има условности, свързани с температурата на въздуха.
 
Що касае необходимостта от нова зала в Добрич, която да позволи на отборите по волейбол и хандбал да взимат участие в евротурнири и да приемат домакински мачове тук, а не във Варна, министър Кралев уточни, че подобни решения се вземат на заседания на Министерски съвет. Той увери, че е запознат с нуждите на силните добрички отбори и заяви, че е възможно да се мисли и за нова зала. Важен момент е да се знае какъв да е капацитетът на залата, защото е много трудна поддръжката след това, тъй като става изцяло грижа на общината. Той даде за пример Кърджали, където в момента се строи съоръжение с 1200 седящи места и ще струва на държавата 3.6 млн.лв. Нещо подобно би било от полза и за Добрич, заяви министър Кралев и допълни, че би било възможно да се работи в тази посока.
 
Търсили сме много варианти за нова зала, но към момента това са трудно осъществими мечти, заяви кметът Йордан Йорданов. Ако има воля от ММС и от МС – това ще е реална стъпка за постигане на това желание. През няколко министерства са търсени варианти за изграждане на ново спортно съоръжение в Добрич, което да позволи домакинството на отборите, участващи в евротурнирите, но на този етап няма индикации, че това е възможно. Има отредена площ, но не и проект, поясни кметът и допълни, че има образци на зали, които биха могли да се ползват, но всяка зала си е идентична и не е редно да се строи по образец, изтеглен от интернет. Трябва ни мулнифункционално съоръжение, което освен за спортни да се ползва и за други събития. В следващите месеци ще се изясни дали като идея това ще продължи да стои на дневен ред или ще отпадне, завърши кметът.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Великденски базар ще предшества благотворителния театрален спектакъл в подкрепа на Станислава Петрова
Великденски базар ще предшества благотворителния театрален спектакъл в подкрепа на Станислава Петрова
Александър Александров отправя поздрав за предстоящия празник с танца „Алфатарски лазарки“
Александър Александров отправя поздрав за предстоящия празник с танца „Алфатарски лазарки“
Адреси с ВиК аварии в област Добрич
Адреси с ВиК аварии в област Добрич
Таланти от вокална школа VoiceRoom Nelly Gregory гостуваха в Дома за стари хора в Добрич
Таланти от вокална школа VoiceRoom Nelly Gregory гостуваха в Дома за стари хора в Добрич



Яндекс.Метрика