За какво гласуват днес американците и какви са залозите

06.11.2018 г. 09:46:16 ч.
/
За какво гласуват днес американците и какви са залозите
Американците гласуват днес на междинни избори - серия от национални и местни гласувания, две години след вота за президент. Те често се превръщат в референдум за политиката на стопанина на Белия дом, посочва АФП.

Цялата долна камара
Гласува се за всички 435 места на Камарата на представителите, където републиканците имат комфортна преднина (236-193, с шест вакантни места). За да установят контрол върху долната камара на Конгреса, демократите трябва да спечелят допълнителни 23 места. Това е постижимо, въпреки че според социологическите проучвания около 30 от изборните надпревари за конгресмени ще бъдат много оспорвани. Новоизбраните народни представители ще започнат двугодишните си мандати в началото на януари 2019 г.

Една трета от Сената

В горната камара на Конгреса има 100 сенатори (по двама от щат) и една трета от тези места се обновяват на всеки две години. Тази година борбата ще бъде за 35 сенаторски кресла. Републиканците имат крехка преднина (51-49). Електоралната карта е много по-неблагоприятна за демократите, защото трябва да защитават 26 места, шест от които са застрашени. Републиканците, от своя страна, имат да защитят само девет места. Сенаторите се избират за шест години и мандатите им започват също в началото на януари.

Местни избори

Избирателите ще гласуват на практика за всички местни събрания (Камарите на представителите и Сенатите на отделните щати), за губернаторите на 36 от общо 50 щата, за много други постове (кметове, съдии в местни съдилища, шерифи. . .), както и за редица местни инициативи.

Какви са залозите?

Значението на тези избори може да бъде огромно, тъй като през последните над 150 години президентската партия много рядко е избягвала наказателен вот. Сега републиканците се боят, че може да изгубят контрола върху Конгреса.
Ако демократите станат мнозинство в Камарата на представителите, вероятността за започване на процедура по отстраняване на Доналд Тръмп от президентския пост (импийчмънт) се увеличава значително.
Освен това те ще оглавят парламентарните комисии, които, наред с други правомощия, могат да разследват подозренията за съглашателство между предизборния екип на Тръмп и Русия на президентските избори през 2016 г.
Ако демократите поемат контрол върху Сената, всички евентуални номинации на Доналд Тръмп за Върховния съд, за федералната съдебна система или за изпълнителни длъжности в администрацията, могат да бъдат блокирани. Сенатът има последната дума по тези президентски кандидатури.

Вот за и против Тръмп

Въпреки че името на Доналд Тръмп не фигурира върху изборните бюлетини, много американци възприемат вота като референдум за политиките на президента. Съзнавайки опасността, Тръмп положи усилия за мобилизиране на избирателите и участва в митинги в осем щата за по-малко от седмица (Флорида, Охайо, Джорджия, Индиана, Мисури, Монтана, Тенеси и Западна Вирджиния).
В консервативни щати като Канзас и Южна Каролина, кандидатите на Републиканската партия нямат никаква причина да се дистанцират от милиардера, който е много популярен сред местния електорат. Но в избирателни окръзи, където се води оспорвана битка между демократи и републиканци, името на президента може да навреди на републиканците. Кандидатите от неговата партия опитват да фокусират кампанията си върху солидния икономически растеж, а демократите правят всичко по силите си да напомнят за спорните политики на Тръмп за имиграцията, здравеопазването и търговията.

По-ниска избирателна активност

Статистиките показват, че междинните избори не привличат масово избиратели. По официални данни само 41,9 процента от избирателите са изпълнили гражданския си дълг през 2014 година. За разлика от това, цели 61,4 процента са гласували през 2016 г., когато изборите за Конгрес бяха произведени заедно с президентските. Но тази година избирателната активност може да бие рекордите заради силната мобилизация на противници на Доналд Тръмп, особено сред младите хора, отбелязва АФП.
Снимка:frognews.bg
Източник:БТА

Коментирайте
Подобни новини
Гръцкият газов доставчик DEPA отива на арбитраж с руската "Газпром" относно цените на синьото гориво
Гръцкият газов доставчик DEPA отива на арбитраж с руската "Газпром" относно цените на синьото гориво
Икономиката на САЩ нарасна с 3,4% през последното тримесечие на 2023 г.
Икономиката на САЩ нарасна с 3,4% през последното тримесечие на 2023 г.
През 2023 г. на Острова са направени повече статуи на живи хора, отколкото на починали
През 2023 г. на Острова са направени повече статуи на живи хора, отколкото на починали
Разходите за труд в ЕС през 2023 г. варират от 9 евро на час в България до 54 евро в Люксембург
Разходите за труд в ЕС през 2023 г. варират от 9 евро на час в България до 54 евро в Люксембург



Яндекс.Метрика