Начало >Добруджа >Общество

За първи път в историята на „Албена”, курортът приключва сезона със загуба

28.09.2020 г. 14:59:01 ч.
/
 За първи път в историята на „Албена”, курортът приключва сезона със загуба
„Ще предложим за догодина на правителството всички работещи на първа линия в туризма – администратори, сервитьори, камериерки и т.н., да бъдат изравнени по опасност от заразяване с COVID 19  с другите работещи на първа линия като медицинския персонал” – съобщи Красимир Станев, изпълнителен директор на „Албена”АД след извънредно заседание на общото събрание на акционерите. В курорта през този сезон не е имало нито един заразен турист – добави той. Ще се предложи още на Министерството на здравеопазването към курортите да има повишено внимание, защото тазгодишната практика на европейски държави да слагат България в червената зона заради COVID 19, реално прекрати сезона още от 15 август с изтеглянето  основно на германските туристи – обяви Станев. «Чувството за сигурност при определянето на почивка е най-важното и държавата трябва да задейства този мотор. Освен това курортите лесно могат да станат клъстери на зараза» - допълни той.
„Благодарение на мярката 60/40, в Албена през зимата ще останат на работа 180 служители. Реална беше опасността, ако не беше тази помощ, да оставим 15-20 служители” – каза още той. Според Станев, решението на Министерството на туризма за намаляването на цените на чадъри и шезлонги, обвързано с намаляване на концесионната такса, е било навременно. Така „Албена” с обявените цени от 1 лев т.г., е платила за концесията на плажа  около 360 000 лв., вместо обичайните 1,2 млн. лв.
„Тази година сезонът в „Албена” за първи в историята на курорта ще приключи със загуба от няколко млн. лв. Следващата година ще е борба за оцеляване – финансово и на туристическия пазар като компания” – заяви Станев. Броят на реализираните нощувките във ваканционното селище „Албена” през летните месеци  е 365 000 при 1,5 млн. за м.г. Почиващите са били около 45 000 - основно българи, румънци, поляци и малко германци. Ваканцията се е съкратила от 8 на 5,5 дни.  Равносметката е, че сезонът е бил около 25 процента от миналогодишния. От трите сценария, които са си поставили в курорта - за 1,2 млн. нощувки, за 800 000 нощувки и за 400 000, се е реализирал по-лош от най-лошия. „Сезонът реално е бил от 5 юли докъм 20 август, когато страната беше обявявана от много туроператори за опасна зона за зараза и започна масово изтегляне на туристите – особено от Германия” – казва още Станев.
 
Снимка:dobrudjabg.com
Източник:ИА ДОБРУДЖА

Коментирайте
Подобни новини
Времето на 27 октомври
Времето на 27 октомври
Добрич – домакин на най-голямата глобална кампания за достъп до жилище и жилищни права
Добрич – домакин на най-голямата глобална кампания за достъп до жилище и жилищни права
5 дни  до крайния срок за набиране на преброители и контрольори за предстоящото Преброяване
5 дни до крайния срок за набиране на преброители и контрольори за предстоящото Преброяване
Нисковъглехидратни сладкиши и билкови тинктури – новите предложения на фермерското изложение днес (ВИДЕО)
Нисковъглехидратни сладкиши и билкови тинктури – новите предложения на фермерското изложение днес (ВИДЕО)Яндекс.Метрика