Начало >Добруджа >Общество

Зам.-министър Зорница Русинова: В Добрич и региона има добро икономическо развитие (ВИДЕО)

17.11.2018 г. 09:53:57 ч.
/
Зам.-министър Зорница Русинова: В Добрич и региона има добро икономическо развитие (ВИДЕО)
Бюджет 2019 г. е първият наистина социален бюджет, от гледна точка на разходната част, заяви в Добрич заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Заложени са със 160 млн. лева повече за хората с увреждания. Увеличени са разходите за енергийните помощи с 40 млн. лв. Предвиден е ръст на минималната работна заплата и пенсиите. Предстоят сериозни реформи в социалната сфера с приемането на промени в Закона за интеграция на хората с увреждания и изцяло нов Закон за социалните услуги.
Зам.-министър Зорница Русинова бе в Добрич по покана на народните представители Даниела Димитрова и вицеадмирал Пламен Манушев, за да се срещне с представители на бизнеса.
По думите на зам.-министър Русинова, срещата е изключително навременна предвид предстоящия летен сезон и огромния проблем с дефицита на кадри, който стои обаче не само пред туристическия бранш, а е актуален и за всеки един работодател. Тя посочи, че България има рекордно ниска безработица – около 5%, което ни поставя на нивата на страни като Швеция и Белгия. В големите градове, като Варна и Добрич, на практика няма безработица.
„Добрич е град, около който има изключително добро икономическо развитие. Считам, че бизнесът може да продължи да развива”, посочи Русинова.
Единият от проблемите с кадрите е свързан с уменията на хората, които започват работа. Тук е ролята на министерствата на образованието и науката и на труда и социалната политика, по отношение на квалификациите и краткосрочните обучения, посочи Зорница Русинова. Тя информира, че през този месец предстои със средства от ОП „Развитие на човешките ресурси” да стартира схема „Умения”, насочена към всички работодатели. Тя е на обща стойност 30 млн. лв. и за пръв път ще даде възможност самите работодатели да избират как да обучат персонала си. Те ще могат да привлекат заети, безработни и неактивни лица. Операцията е насочена към повишаване квалификацията на работната сила, насърчавайки професионалното и кариерно развитие, едновременно с което се стимулира участието в различни форми на заетост и учене през целия живот. Достъп за заетост на безработни и неактивни чрез участие в различни форми на обучение. По нея ще се даде възможност предприятията да правят партньорства.
Ръстът на минималната работна заплата през следващите години е добър механизъм да бъдат гарантирани хората, които са с най-ниска квалификация, както и поетапното повишаване на заплатите. Във връзка с дефицита на кадри, правителството работи активно и по отношение на двустранните спогодби и регулирането на междуправителствени спогодби с Украйна, Молдова, с трети страни.
 Форумът бе воден от председателя на Общинския съвет Иво Пенчев. В срещата-дискусия участваха заместник-кметът д-р Емилия Баева, директорите на Дирекция „Бюро по труда” Жанета Балчева, на Дирекция „Инспекция по труда” Ангел Петков, Мария Кирилова – регионален представител на КРИБ-Добрич, Димитър Димитров - председател на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите, Светлозар Стоянов от Търговско-промишлената палата, представители на различни сектори от бизнеса.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Над 20 работодатели търсят кадри за около 600 вакантни работни места (ВИДЕО)
Над 20 работодатели търсят кадри за около 600 вакантни работни места (ВИДЕО)
СКРЪБНА ВЕСТ: Почина адвокат Юрий Митев
СКРЪБНА ВЕСТ: Почина адвокат Юрий Митев
ОДМВР-Добрич с апел за засилен родителски контрол при използването на електрически превозни средства от деца
ОДМВР-Добрич с апел за засилен родителски контрол при използването на електрически превозни средства от деца
Нивото на безработица в област Добрич през февруари е 6,18%
Нивото на безработица в област Добрич през февруари е 6,18%



Яндекс.Метрика