Заменят линоловия с олеинов слънгоглед . От Кортева Агрисайънс са категорични, че новият хибрид не е конюнктурна стока, която след 2 г.ще фалира (ВИДЕО)

25.10.2019 г. 10:42:47 ч.
/
Заменят  линоловия  с олеинов  слънгоглед . От Кортева Агрисайънс са категорични, че новият хибрид не е  конюнктурна стока, която след 2 г.ще фалира (ВИДЕО)
Кортева Агрисайънс е нова марка, която стартира в България на 1 юни и включва в себе си стопанското сдружение  на световноизвестните фирми Дюпон и  Дау Агрисайънс. Като наследство от това сливане Кортева Агрисайъс получи правото да предлага и продава хибридите на Пионер Семена България, заяви в МГ Добруджа регионалният представител Георги Герджиков. Това, което се случва в момента е, че върви промяна на конюнктурата на производството и предлагането на слънчогледови масла на пазара.
Всичко тръгва от решение на ЕК за ограничаване на използването на палмово масло в употребата за хранителни цели. Палмовото масло като най-нисък разряд на маслата има негативи от типа на затлъстяване и отлагане по кръвоносните съдове.
Маслата са няколко вида, като палмовото е на най-ниското стъпало от здравословна гледна точка. После идва рапичното, а след това и най-употребяваното в нашата страна олио, т.н. линолово масло. То е произведено от слънчогледите, които до момента са предлагани за производство на клиентите на фирмата. Сега идва моментът на високоолеиновите масла. Те също се произвеждат от слънчоглед, но от друг тип - маслото, което този слънчоглед съдържа е олеинова киселина,  доста по-здравословна за човешкия организъм, защото има мастни киселини омега 3 и омега 6. На най-високото стъпало е зехтинът. На него не може обаче да се разчита изцяло да е на трапезата ни, така че трансформацията, която върви в световен мащаб и най-вече в Европа е трансформация от производството на линолов тип слънчоглед към олеинов такъв.
Кортева Агрисайънс като водеща в областта на земеделието вече има произведени нужните хибриди, като още преди 10-15 г. започна да се говори за това, че олеиновото масло е доста по-подходящо за хората. Но хибридите, които бяха създадени по това време даваха по-нисък добив и цената не успяваше да компенсира разликата в производството.
Това, което започна да прави Кортева е, че създаде високодобивни олеинови хибриди. Така без значение дали ще се произвежда линолово олио или олеиново олио добивите за земеделските производители са еднакви. Благодарение на новата селекция не се губи от добива.
Като при всяко ново нещо е стартирала програма, която дава бонус от страна на търговците . Той е различен, но е около 60 долара/тон или 100-110 лв. над цената на  другия слънчоглед . При нивата на рентите, които има в Добруджа, приход от 30-35 лв. при слънчогледа го връща обратно в играта, разказва специалистът. През последните 2 години размерът на рентата в Добруджа изисква производството на високоприходни култури, а за жалост пшеница, царевица и слънчоглед  са култури, които се предлагат на борсата и невинаги успяват като цена да възвърнат вложенията и да осигурят пари за рента. Затова добруджанските земеделци през цялото време се опитват да намерят заместваща култура. По едно време се появи нахуд, после дойде ред на лавандулата, но пренасищането на пазара води до т.н.конюктурен спад и това, което от Кортева искат да кажат  на земеделците е: Производството на олеинов слънгоглед не е новата конюнктурна стока, която след две години ще фалира. Това е подмяна на слънчогледовото производство и те без притеснение могат да влязат в него.
Каква е разликата между класическия до момента линолов  и високоолеиновия слънчоглед разкрива Нено Ненов, мениджър продажби за СИ България:
Слънчогледовото масло не е на първо място сред растителните масла. На първо място е палмовото, след това са маслата от соя, рапица и чак тогава идва слънчогледа, но в нашия Черноморски регион то е основното растително масло, което се използва.
 Характерно за растителните масла е, че се състоят от наситени и ненаситени мастни киселини. При палмовото масло наситените киселини са в по-голямо количество, в сравнение с ненаситените. Палметиновата киселина е основна в съдържанието на палмовото масло, но напоследък се цели това да се избегне, защото има някои не толкова полезни въздействия върху човешкия организъм. Затова тенденцията е да бъде заменена с масла, притежаващи по-голямо количество ненаситени мастни киселини. Разликата между линоловия тип слънчогледово масло и олеиновия е, че концентрацията на линолова киселина в класическия тип слънчогледово масло е около 50-60 %, олеиновата е около 30 %.
При високоолеиновото олио процентът на олеинова киселина надминава 90 % . Така това масло се доближава много до съотношението на мастните киселини в маслиновото олио, над 85 % е съдържанието на олеинова киселина. Много ниско е съдържанието на наситени мастни киселини, за които е известно, че са донякъде вредни за човешкия организъм.
Кортева Агрисайънс като лидер в производството на слънчоглед с технологията ЕКСПРЕС, чрез която се контролират плевелите,  ще предложи на вниманието на фермерите хибрид с високо ниво на олеинова киселина. На пазара се предлагат различни типове хибридни семена, като един и същ слънчоглед на външен вид може да даде масло с различно съдържание на  олеинова киселина. Нашите хибриди имат  92 %, гарантира Георги Герджиков.
Неприятен момент при производството на слънчоглед  е, че ако има генетично заложено ниско съдържание на олеинова киселина, а наблизо има обикновен линолов слънчоглед, то пчелите прехвърлят прашец и съответно слънчогледа се "оцапва", което възпрепятства изкупуването му от търговците. Избягването на този момент се осъществява чрез т.н пространствена изолация, за да се разделят двата вида слънчоглед и да не се допусне кръстосано опрашване.
За радост, при хибридите на Кортева и при генетично заложено високо съдържание (92 %) на олеинова киселина разрешават наблизо да има друг слънчоглед , като единственото, което трябва да направят фермерите е да пуснат 1-2 комбайни от страната на другия слънчоглед , т.е. да извадят този слънчоглед от общия куп, останалата част от полето ще им даде един перфектен олеинов слънчоглед, който може да бъде изтъргуван на тези цени, за които  говорихме. В момента цената на олеиновия слънчоглед е 670 лв./тон.
Високоолеиновите слънчогледи, които предлага Кортева са от ЕКСПРЕС-технологията, устойчиви на новите икономически важни болести и паразита синя китка. Това са 118, 133 и 144, има и конвенционален слънчоглед, който не е ЕКСПРЕС-технология, но е устойчив на по-новите раси синя китка, което е основен проблем в някои райони на Добруджа, пояснява Нено Ненов, а Георги Герджиков допълва: Предлагаме иновативни ваучери, те са за предварителна заявка от тези семена, тъй като се очаква производството на този слънчоглед бомбастично да нарасне в България, то този ваучер ще гарантира на клиентите, че ще могат да си получат семената.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
С какви екстри разполагат някои видове мини камери?
С какви екстри разполагат някои видове мини камери?
Качествените съставки в оригиналните парфюми на Bvlgari са онова, което ги прави изключителни
Качествените съставки в оригиналните парфюми на Bvlgari са онова, което ги прави изключителни
Семействата съзнателно избират кухни по поръчка като опция за своя дом
Семействата съзнателно избират кухни по поръчка като опция за своя дом
Пелети от тютюневи стъбла създадоха българските учени (ВИДЕО)
Пелети от тютюневи стъбла създадоха българските учени (ВИДЕО)Яндекс.Метрика