Начало >Добруджа >Регионални

Замърсяването на водата в Добруджа е основният страх на хората от добива на газ (ВИДЕО)

13.10.2017 г. 11:07:46 ч.
/
Замърсяването на водата в Добруджа е основният страх на хората от добива на газ (ВИДЕО)
 
Рисковете от добив на газ от Русгеоком в землището на община Ген.Тошево са големи. Те са свързани с опасност от замърсяване на подпочвените води и огромния воден слой, който подсигурява водата за битови нужди, заяви говорителят на инициативна група против добива на газ в община Ген.Тошево Атанас Атанасов. Той е убеден, че при  евентуална екологична катастрофа ще бъде засегната голяма част от населението в областта. Докладът за оценка въздействието върху околната среда е приет от РИОСВ Варна. Той е в обем над 800 страници, но е добре проучен от страна на членовете на групата, за да могат да го обяснят на останалите граждани по време на организираните от тях срещи. За 13 октомври е предвидена третата от тях в Ген.Тошево, на третия етаж в кметството, от 18 часа. Така хората ще са подготвени за предстоящите 8 обществени обсъждания, първото от които е в Рогозина, в понеделник, 16 октомври. Там се намира площадката, ползвана за проучване от кандидат-концесионера.
Атанас Атанасов припомни, че през 2004 г. с решение на Мин. съвет е сключен договор между  Министерството на енергетиката и туризма по това време и  Русгеоком за проучвателен сондаж на площадка край Рогозина. Възложител е Министерството на енергетиката, а целта е да бъде проучено наличието на промишлено количество газ и след това да се извърши извличане  на този газ за нуждите на държавата. Дейностите приключват през 2013 г., като междувременно се сключват анекси, удължава се срокът за проучването, разширява се площадката, но информацията за тези дейности е много оскъдна.
Самата концесия е за срок от 35 г. От фирмата твърдят, че няма вредна технология и рисковете са минимални. Те са регистрирали геоложко откритие, изработили са доклад и са го представили пред РИОСВ и това, което предстои са обществените обсъждания.
Предвидени са 8 площадки, които ще се разработват в продължение на 35 години по график на инвеститора. В периода 2022-26 г. ще работят едновременно 6 сондажа. Според членовете на инициативната група докладът е намерил своето лоби на всички нива на управление и е съобразен със законовите изисквания и мораториума върху добив на шистов газ, но в него съществува заключението, че има наличие и на такъв, а навярно надеждите на инвеститора са свързани с отпадане на мораториума, което ще им позволи да го добиват в бъдеще, предположи Атанасов. Той отново акцентира, че основния страх на хората е свързан със замърсяването на водата, което ще прокуди населението, ще обезлюди района, ще замърси земеделската земя, на която, по думите на проф.Маргарита Нанкова от Добруджански земеделски институт, няма алтернатива. В момента тече подписка в подкрепа на инициативата, а целта на групата е повече хора да научат какво се случва, защото нещата се правят тихомълком, а е важно по-голямо множество да се включи в обсъждането, допълни Димитър Господинов.
Николинка Гицова поясни, че подписката е предвидена и за хора, които няма да могат да присъстват на обсъжданията, но желаят да заявят своето несъгласие да се добива газ в региона. Общинските съветници в Добрич готвят декларация в подкрепа на инициативата, докато едва трима представители от земеделската партия в ОбС Ген. Тошево са се обявили против добива на газ. Над 500 души от община Шабла също ще изразят чрез подписка своето несъгласие, заяви Атанас Атанасов. Имаме безценна земя, а това, което искат да направят е да я унищожат, завършва той.
 
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Залесяване и почистване на горски територии в област Добрич за Седмицата на гората
Залесяване и почистване на горски територии в област Добрич за Седмицата на гората
Димитър Димитров: Ръст със 7 - 8% на ранните записвания за летния сезон в нашия район (ВИДЕО)
Димитър Димитров: Ръст със 7 - 8% на ранните записвания за летния сезон в нашия район (ВИДЕО)
Съветниците одобриха добавянето на нови обекти в капиталовата програма на Община Добричка за 2024 г.
Съветниците одобриха добавянето на нови обекти в капиталовата програма на Община Добричка за 2024 г.
Фестивалът на Цацата в Кранево се завръща
Фестивалът на Цацата в Кранево се завръща



Яндекс.Метрика