Започва ново обсъждане на проекта за закон за детско правосъдие

14.01.2018 г. 10:01:35 ч.
/
Започва ново обсъждане на проекта за закон за детско правосъдие
Работата по проект за нов закон, свързан с престъпленията и проявите, извършени от малолетни и непълнолетни, отново е в изходна позиция. В портала за обществени консултации strategy.bg e качен консултационен документ, от който става известно, че все още има няколко въпроса, които трябва да бъдат обсъдени.
Законопроектът, изготвен от екипа заместник-министъра на правосъдието Вергиния Мичева - Русева (по времето н втория кабинет на Бойко Бориосв) се казва "Закон за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица". Идеята е той да отмени остарелия закон за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, който действа, с редица изменения, от 50-те годините на 20-ти век.
Проектът на правосъдното министерство беше публикуван за първи път през сепрември 2016 година. Той предвиждаше превръщането на поправителните домове в специални центрове, закриването на интернатите, нова система от мерки за проявите на малолетните и непълнолетните, като най-леката мярка да е предупреждение, а най-тежката - настаняване в специално приемно семейство или във възпитателен център.
Срещу това по информация на "Дневник" е имало възражения от няколко ведомства. До гласуването на проекта и вкарването му в парламента така и не се стигна заради оставката на втория кабинет на Бойко Борисов. В третото му правителство министърът на правосъдието Цецка Цачева също определи приемането на закона като приоритет. Заради възраженията и коментарите по проекта от различни институции, проектът отново премина през съвета за съдебна реформа. Там последно е бил обсъден на 19-ти декември, когато са били разгледани становищата на МВР, социалното и образователно министерство, както и на Националната мрежа за децата и Уницеф.
В България има приета концепция (през 2011 година), която предвижда до 2020 година тук
да бъде изградена и устойчиво да функционира система за детско правосъдие, която е ориентирана към правата на малолетните и непълнолетните.
От консултативния документ става известно, че въпросите, които трябва да бъдат дискутирани са:
Кои органи да налагат възпитателни мерки и включването на непълнолетни в подходящи възпитателни програми с оглед естеството на проблема и професионалното разбиране какви мерки са необходими ?
Дали да се създаде Национална служба за възпитателна подкрепа към министъра на правосъдието или тя да бъде към друг орган? Какво да бъде съотношението между приложното поле на предвидените в този закон мерки и мерките в Закона за закрила на детето, Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс ? Да бъдат ли включени малолетните лица, извършили общественоопасно деяние, осъществяващо признаците на престъпление, в обхвата на този закон или тези правоотношения да бъдат уредени с промяна на други закони. Други предложения и коментари извън зададените в документа теми?
Срокът за консултации е 30 дневен.
Системата за деца, които извършат противообществена проява е много разпръсната. Отговорните институции са министерство на образованието, на правосъдието и под някаква форма на труда и социалната политика. Децата се настаняват за бягство от училище до малка кражба, като често попадането им в интернат не се отразява добре на тяхното развитие. Много често те са настанени там без срок (което означава за максималния от три години), а като излязат, не получават достатъчно стабилна подкрепа – нито от семействата си, нито от държавата. Повече влизат неграмотни, а много често, след като излязат, се връщат към предишния си начин на живот. Или продължават да попадат във възпитателни институции.
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Актуализират методиката на машините за гласуване
Актуализират методиката на машините за гласуване
Иран заплаши да преразгледа ядрената си доктрина
Иран заплаши да преразгледа ядрената си доктрина
ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за партизански тактики с договора с Боташ
ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за партизански тактики с договора с Боташ
ЦИК започва прием на документи за НПО наблюдатели на изборите
ЦИК започва прием на документи за НПО наблюдатели на изборите



Яндекс.Метрика