Заради чумата и днес продължава евтаназирането на животни

15.07.2018 г. 08:52:11 ч.
/
Заради чумата и днес продължава евтаназирането на животни

И днес в ямболското село Шарково ще се евтаназират животни заради откритата зараза от чума.Над три хиляди овце и кози бяха умъртвени през изминалите дни. Собствениците на животните, подкрепяни от различни организации, бяха блокирали пътя към населеното място и организират по-късно днес протест пред президентството в столицата. Кметът на Шарково Иван Апостолов заяви за "Хоризонт", че над петдесет души от варна и Бургас са дошли да подкрепят жителите на селото срещу наложената им евтаназия. Ето каква е обстановката там:

 

"Има хора от Бургас, от Варна, които стачкуват, повече са от 50-60 човека някъде. Докторите са тука, полицията е тука. Хората са склонни вече и това да става, защото, нали разбирате, три дена напрежение, какъв стрес е за тях. Те говореха и пред министъра, че някои искат животни, други искат парична сума. Лошото е, че няма да свърши с нашето село, хайде него са го почнали, но животните, министърът е казал, че ще се унищожат."

 

Кметът на село Шарково Иван Апостолов предупреди, че тепърва предстои евтаназия на животни в други села в Ямболско и Бургаско. Министърът на земеделието Румен Порожанов обеща от понеделник да се изплащат компенсации в размер на повече от 200 лева или да се осигурят нови овце и кози.

 

"Поемам ангажимент, в момента, в който има био сигурност, те са тук три села, да осигурим животни със стада." Животновъдите обаче са притеснени, че поминъкът им е обречен, тъй като са в рисков район. Изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев разясни, че ваксината е неприемлив вариант.

 

"Ако сложим ваксина, рестрикциите към държавата ще бъдат поне две години и то към цялата страна." Левицата иска разследване и истината за убитите животни в Странджа, съобщиха от пресцентъра на БСП.  Левицата подчертава, че обезлюдяването е проблем не само на общините и на населените места, а проблем на националната сигурност, и настоява за програма Странджа-Сакар, разработена съвместно с местните общини.
Снимка:frognews.bg

Коментирайте
Подобни новини
Болните от морбили растат - 21 души с потвърдена диагноза
Болните от морбили растат - 21 души с потвърдена диагноза
Обществен съвет ще помага на Аврамова за тол системата
Обществен съвет ще помага на Аврамова за тол системата
Премиерът Бойко Борисов беше награден с „Орденът на Република Сърбия“
Премиерът Бойко Борисов беше награден с „Орденът на Република Сърбия“
Манолова дава Изборния кодекс на конституционните съдии
Манолова дава Изборния кодекс на конституционните съдииЯндекс.Метрика