Заради чумата и днес продължава евтаназирането на животни

15.07.2018 г. 08:52:11 ч.
/
Заради чумата и днес продължава евтаназирането на животни

И днес в ямболското село Шарково ще се евтаназират животни заради откритата зараза от чума.Над три хиляди овце и кози бяха умъртвени през изминалите дни. Собствениците на животните, подкрепяни от различни организации, бяха блокирали пътя към населеното място и организират по-късно днес протест пред президентството в столицата. Кметът на Шарково Иван Апостолов заяви за "Хоризонт", че над петдесет души от варна и Бургас са дошли да подкрепят жителите на селото срещу наложената им евтаназия. Ето каква е обстановката там:

 

"Има хора от Бургас, от Варна, които стачкуват, повече са от 50-60 човека някъде. Докторите са тука, полицията е тука. Хората са склонни вече и това да става, защото, нали разбирате, три дена напрежение, какъв стрес е за тях. Те говореха и пред министъра, че някои искат животни, други искат парична сума. Лошото е, че няма да свърши с нашето село, хайде него са го почнали, но животните, министърът е казал, че ще се унищожат."

 

Кметът на село Шарково Иван Апостолов предупреди, че тепърва предстои евтаназия на животни в други села в Ямболско и Бургаско. Министърът на земеделието Румен Порожанов обеща от понеделник да се изплащат компенсации в размер на повече от 200 лева или да се осигурят нови овце и кози.

 

"Поемам ангажимент, в момента, в който има био сигурност, те са тук три села, да осигурим животни със стада." Животновъдите обаче са притеснени, че поминъкът им е обречен, тъй като са в рисков район. Изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев разясни, че ваксината е неприемлив вариант.

 

"Ако сложим ваксина, рестрикциите към държавата ще бъдат поне две години и то към цялата страна." Левицата иска разследване и истината за убитите животни в Странджа, съобщиха от пресцентъра на БСП.  Левицата подчертава, че обезлюдяването е проблем не само на общините и на населените места, а проблем на националната сигурност, и настоява за програма Странджа-Сакар, разработена съвместно с местните общини.
Снимка:frognews.bg

Коментирайте
Подобни новини
20 килограма хероин за близо 2 млн. лева хванати на "Капитан Андреево"
20 килограма хероин за близо 2 млн. лева хванати на "Капитан Андреево"
Петима души са загинали при катастрофи в страната през изминалото денонощие
Петима души са загинали при катастрофи в страната през изминалото денонощие
Нарушения на 10 плажа, може да останат без концесионер
Нарушения на 10 плажа, може да останат без концесионер
Църквата отбелязва успението на Св. Иван Рилски
Църквата отбелязва успението на Св. Иван РилскиЯндекс.Метрика