Заседание на Регионалния съвет за развитие в СИ район се проведе в Добрич

08.04.2014 г. 14:48:00 ч.
/
Заседание на Регионалния съвет за развитие в СИ район се проведе в Добрич
Кметът на Добрич Детелина Николова бе предложена и избрана за зам. председател на Регионалния съвет за развитие в Североизточния район. Тя ще помага в работата на областния управител Недко Марчев, който председателства съвета на ротационен принцип през първото полугодие на 2014 год. Първото заседание се проведе днес в зала „България" на хотел „България" в Добрич в присъствието на областните управители на Варна, Шумен, Търговище, представители на Министреството на регионалното развитие, на околната среда и водите, на финансите и вътрешните работи, на земеделието и храните, на икономиката и енергетиката, на труда и социалната политика, на транспорта и информационните технологии. През програмния период 2014-2020 г. страната ни ще има достъп до нов финансов инструмент, разработен за борба с крайните форми на бедност и социално изключване – Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещи се. В тази връзка за представител на Регионалния съвет за развитие в СИ район в работната група за изготвяне на нова оперативна програма бе избрана Фатме Дерели, в.и.д областен управител на Търговище, а за заместник кметът на Търговище Красимир Мирев. Един от акцентите в днешното заседание бе разглеждането на целите и резултатите от научните изследвания, свързани с риска от климатичните промени, като бяха представени три проекта: „Иновационни технологии за сигурни европейски брегове в променящия се климат", „стратегия за повишаване устойчивостта на бреговете", представени от Института по океанология Варна и „Интегрирана система за прецизно и устойчиво управление на рисковете за земеделското производство, характерни за района на Добруджа", представен от Добруджански земеделски институт Ген.Тошево. 790 са сключените и изпълняваните договори по седемте оперативни програми през изминалата 2013 г. на обща стойност 1 163 382 447 лв. , като в сравнение с предходната 2012 г. нарастването е с 49 % .За оптимизиране и осигуряване дейността на съвета ще дъзе изпратено аргументирано искане до премиера, за предоставяне къб бюджетите на областните администрации в Добрич и Шумен на целеви средства за финансиране на Годишната индикативна програма за дейността на съвета през 2014 г.


Коментирайте
Подобни новини
С 974 лв. средна заплата област Добрич е на 15-о място в България
С 974 лв. средна заплата област Добрич е на 15-о място в България
Заменят  линоловия  с олеинов  слънгоглед . От Кортева Агрисайънс са категорични, че новият хибрид не е  конюнктурна стока, която след 2 г.ще фалира (ВИДЕО)
Заменят линоловия с олеинов слънгоглед . От Кортева Агрисайънс са категорични, че новият хибрид не е конюнктурна стока, която след 2 г.ще фалира (ВИДЕО)
В Добрич бе открит новият технически център на „Бош Кар Сервиз” (ВИДЕО)
В Добрич бе открит новият технически център на „Бош Кар Сервиз” (ВИДЕО)
Веселин Банковски: Добрич и Северното Черноморие имат потенциал за целогодишен туризъм (ВИДЕО)
Веселин Банковски: Добрич и Северното Черноморие имат потенциал за целогодишен туризъм (ВИДЕО)Яндекс.Метрика