Начало >Добруджа >Общество

Зоопаркът може да се сдобие с камили и рис, продължава активната подкрепа от „Про Зоо“ (ВИДЕО)

23.01.2020 г. 13:43:59 ч.
/
Зоопаркът може да се сдобие с камили и рис, продължава активната подкрепа от „Про Зоо“ (ВИДЕО)
При пътуване до Германия по лични причини директорът на Центъра за защита на природата и животните в Добрич Християн Христов посети и Швейцария. „Съчетах полезното с приятното. Предварително уговорих среща с представителите на сдружение „Про Зоо“ в град Шафхаузен – дългогодишни партньори на зооцентъра в Добрич“, каза за медийна група „Добруджа“ Християн Христов. Той определи визитата си там като много полезна. „Посрещането беше много топло. „От сдружението се зарадваха на случващото се в ЦЗПЖ - Добрич и на резултатите от работата на нашия екип, както и новите инициативи, върху които работим. Високо бе оценена дейността ни като спасителен център и сякаш с това спечелихме допълнително доверието им“, добави директорът на зоопарка. За визитата му е научил и кметът на Шафхаузен. Той е разбрал и откликнал на желанието на Христов в добричкия зоопарк да има флаг на швейцарския град. „Знамето е доста интересно, защото е изобразен муфлон и тематично е свързано с дейността ни. Така, че до края на тази седмица очакваме да пристигне кметският подарък“, каза Христов.
Още преди посещението си в Шафхаузен, той е изпратил богат снимков материал, за да представи резултатите от последния проект, реализиран в добричкия зоопарк, с финансовата подкрепа на швейцарското сдружение.
Припомняме, че с дарените 15 000 евро се подобри инфраструктурата в ЦЗПЖ – Добрич. Подновена бе 750 метра от оградата на европейския бизон и рядката порода коне на Пржевалски, изцяло ремонтирана тяхната къща и е повдигнато нивото на настилката на площадката с цел естественото изтриване на копитата.
Впечатлени от видяното, от „Про Зоо“ са заявили желание да финансират подмяната на загражденията и на други животни в добричкия зооцентър. „Говорим за още един транш от 15 000 швейцарски франка (около 25 000 лв.). Затова започвам подготовката на проекта, като голяма помощ в това отношение имам от арх. Красимир Пампоров, който е и главен проектант на ЦЗПЖ“, обясни Христов.
В рамките на визитата е договорена и финансова помощ от партньорите от Швейцария за транспортирането на европейския бизон, който предстои да пристигне в Добрич от зоопарка в град Карлсруе, Германия.
Посещението на Християн Христов в град Шафхаузен и постиженията в добричкия зоопарк, благодарение на дарените от сдружението „Про Зоо“ средства, са отразени в обширна статия в местен вестник.
Визитата в Швейцария е включвала и посещение на зоопарка в Цюрих, по чийто модел е направен ЦЗПЖ – Добрич.
При престоя си в Германия Християн Христов е успял да посети и зоопарка в германския град Карлсруе, където е посетил заграждението на бизоните там. „То е отделно от територията на зоопарка в Карлсруе и е по-скоро като обособен резерват, където за животните са осигурени оптимални условия за живот. Беше много полезно, защото получих   допълнителна информация за отглеждането на този животински вид и не само. Но най-важното е, че създадох много полезни контакти“, обясни той.
Така вече има идея зоопаркът в Добрич да се обогати с нови видове животни. „В ЦЗПЖ няма много хищници. Вид, който е присъщ за Балканския полуостров е европейският рис. Тази голяма котка ще отговаря на концепцията на зоопарка за местни видове. Но говорим за голяма инвестиция. Трябва специално съоръжение. Реализацията ще отнеме много време и ресурси. Затова ще търся съдействие за проект с външно финансиране, включително и от Община Добрич, за да осъществим тази идея“, заяви Християн Христов.
Друга идея на директора е добричкия зоопарк да се сдобие с камили. „Звучи екзотично, но всъщност през 20-те и 30-те години на миналия век, те са широко използвани за пренасяне на товари в Странджа планина“, коментира той.


Репортаж на Галина Бозукова и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Времето в петък
Времето в петък
Издателство Клет България  провежда  информационно събитие  в Добрич
Издателство Клет България провежда информационно събитие в Добрич
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта  за ЕП и НС
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта за ЕП и НС



Яндекс.Метрика