Зрелищно събитие по повод международния ден на рибарите във Варна

29.06.2020 г. 09:39:11 ч.
/
Зрелищно събитие по повод международния ден на рибарите във Варна
По повод на Международния ден на рибарите и риболова, жителите и гостите на град Варна се насладиха на истинско зрелище: флотилия от големи риболовни кораби, акостирали на Морска Гара и отворени за посетители при строго спазване на мерките за безопасност, хигиена и социална дистанция. Много хора успяха да се потопят в тайните на риболова, качвайки се на корабите и да поговорят с рибарите за усещането на свободата, когато си в открито море. 
Петте кораба, които изцяло покриха цялата дължина на пристанището, са част от флота на „Черноморски Изгрев“ (http://www.bssfishing.com/) - най-голямото риболовно сдружение у нас. 
„С този проект целим да привлечем вниманието върху нашата черноморска риболовна индустрия, както и върху необходимостта от устойчив, щадящ риболов в нашето море.“ – коментира Емил Милев, председател на сдружението“. 
Събитието се организира от марката за висококачествени продукти „Черноморски Улов“ в партньорство със Сдружение „Таляна“.
„Рибата от нашето море е с превъзходни вкусови качества, време е да я преоткрем и да заеме по-важно място на трапезата на българина. Тази фотоизложба и този проект са начин да срещнем хората с истинското лице на черноморския риболов.“ – сподели Георги Гавазов, управител на „Черноморски Улов“ (www.blackseacatch.com)  
„Опазването на морските ресурси и опазването на архитектурното наследство на Варна са в тясна връзка помежду си, затова трябва да се подкрепяме и да работим заедно.“ заяви Явор Панев от сдружение „Таляна“. 
Част от програмата бе и официалното представяне на фотоизложбата „НАВЪТРЕ: среща отблизо с черноморския риболов“, която включва фотографии на Неделчо Хазърбасанов, създадени специално за повода и изцяло заснети на лента.  За създаването й, авторът придружава екипажите на риболовните кораби „Лаврак“ и „Барбун“, запечатвайки лицата и ежедневието на рибарите в стил, съчетаващ директността и суровостта на  репортажната фотография с неподражаемата естетика на аналоговата фотография. Загърбвайки клишетата и фалшивите рекламни образи, авторът показва неподправеното ежедневие и суровия чар на нашия професионален черноморски риболов. 
Донякъде шокиращо за зрителя, в кадрите от изложбата не присъства нито една риба: не дотам деликатно напомняне за спешната нужда от отговорен, щадящ риболов в нашето море. 

Коментирайте
Подобни новини
Радев: Моето шкафче е празно, основен диспечер на порциите е премиерът
Радев: Моето шкафче е празно, основен диспечер на порциите е премиерът
Демократична България: "Патриотите" брандират граждански сдружения като чужди агенти
Демократична България: "Патриотите" брандират граждански сдружения като чужди агенти
ДПС не бърза да избира нов председател
ДПС не бърза да избира нов председател
Прокуратурата твърди за открити снимки и лични данни магистрати у арестуваните хора на Божков
Прокуратурата твърди за открити снимки и лични данни магистрати у арестуваните хора на БожковЯндекс.Метрика