Начало >Добруджа >Общество

"Аз съм българка"- осъществената мечта на фотограф от Габрово, който кани добричлийка за фолклорен модел (ВИДЕО)

14.07.2020 г. 19:56:33 ч.
/
"Аз съм българка"- осъществената мечта на фотограф от Габрово, който кани добричлийка за фолклорен модел (ВИДЕО)
Един млад габровец представя красотите на България чрез фотографии на хубави българки.Той се казва Радослав Първанов и от 2014 г. работи по собствения си проект "Аз съм българка". Двете части вече са готови, в момента се подготвя третата част.
Проектът ми е една моя мечта, започва разказът си младият фотограф. Той работи вече 6 години по него, като една година снима, една година експонира снимките. На следващата година отново снима и така до 2020 г., когато се подготвя  част трета. Вероятно тя ще е  завършек на проекта. В нея авторът иска да покаже малко по-специфични и непознати неща. Този уикенд са правени снимки на нос Калиакра в Златна Добруджа, показващи жътвата на полето под жаркото слънце, булката с новороденото, процеса на събиране на  житните класове от които се прави хляба - изцяло автентични фотографии с автентичен инвентар.
Радослав Първанов работи с добричлийката Зорница Върбанова, която е възпитаник на ЕГ "Гео Милев", а понастоящем е студент във Варна. Двамата се познават от доста  време, а фотографът я е избрал за фолклорен модел, термин, който самият той е наложил преди 2 години. За Зори Върбанова казва, че тя е нешлифован диамант, човек, когото хората познават от различните възстановки, в които е участвала, патриот, който се гордее с родното си място.  Затова е прекрасен пример за българка, която да покаже на младото поколение какви хора се раждат и възпитават в страната ни.  
Традицията вече е модерна, а все повече млади хора искат да видят как изглеждат в национална носия, искат да станат част от събития с фолклорна насоченост, все повече искат да опознаят историята на родния си град и на своите родове, продължава Радослав Първанов.
Над 90 са вече младите момичета, взели участие в проекта "Аз съм българка", което дава възможност снимките да достигнат до все повече техни приятели и връстници, които също се запалват по фолклорните традиции.
Началото било поставено в далечната 2014 г, когато след заснемане на възстановката на избухването на Априлското въстание, Радослав тръгнал по следите на красиво момиче, което дълго издирвал, за да й предложи фотосесия с носия, за да се получи нещо патриотично, чисто, натурално,  без гримове и суета. Когато снимките били готови и  публикувани в интернет, се е получил фурор. Това провокира младия  фотограф да създаде карта на България, в която да събере множество женски образи, облечени в национални носии, така че, когато човек застане пред нея, да може да получи пълна картина за България. Това, пред което фолклорните модели позират, е нашата история, а българката е символ на началото на живота, най-силната по дух жена в света и може би най-красивата  и традиционното облекло, което съчетава в себе си много информация за нашето минало и живота на дедите ни, разкрива замисъла си авторът на проекта. В самото начало смятал да ползва като модел едно момиче, но после осъзнал, че колкото са многообразни районите, толкова различни са и хората, които ги населяват. Затова и провежда първия по рода си кастинг за фолклорни модели. Зори обаче е с лична покана от страна на фотографа.
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Намаляват посещаемостта на нощните заведения с 50%
Намаляват посещаемостта на нощните заведения с 50%
Заповед на кмета на Добрич за въвеждане на временни противоепидемични мерки от 22.10.2020 г. до 30.11.2020 г.
Заповед на кмета на Добрич за въвеждане на временни противоепидемични мерки от 22.10.2020 г. до 30.11.2020 г.
Кампания „Да останем свързани“ в подкрепа на хората с интелектуални затруднения  (ВИДЕО)
Кампания „Да останем свързани“ в подкрепа на хората с интелектуални затруднения (ВИДЕО)
Термокамера осигурява безопасност за потребителите в социални структури в Добрич (ВИДЕО)
Термокамера осигурява безопасност за потребителите в социални структури в Добрич (ВИДЕО)Яндекс.Метрика