"Гугъл" заплаши да спре търсачката си в Австралия

22.01.2021 г. 14:28:01 ч.
/
"Гугъл" заплаши да спре търсачката си в Австралия
Търсачката "Гугъл" (Google) ще спре работа в Австралия, ако правителството придвижи напред нов закон, който ще принуди нея и "Фейсбук" (Facebook) да плащат на медийните компании за правото да използват тяхното съдържание.
Заплахата на Google ескалира битката с издатели като News Corp, битка, следена от целия свят. Търсачката предупреди, че нейните 19 милиона австралийски потребители ще се сблъскат с по-лоши резултати и по-ниско качество на YouTube.
Австралия е на път да приеме закони, които да накарат технологичните гиганти да договарят плащания с местни издатели и телевизионни оператори за съдържание, включено в резултатите от търсенето или новинарските емисии. Ако не могат да сключат сделка, арбитър, назначен от правителството, ще реши цената.
"Заедно с неуправляемия финансов и оперативен риск, ако тази версия на Кодекса стане закон, това няма да ни даде истински избор, освен да спрем достъпа до Google Search в Австралия", каза Мел Силва, управляващ директор за Австралия и Нова Зеландия.
Коментарите на Google предизвикаха остър упрек от австралийския премиер Скот Морисън, който заяви, че страната определя какви са правилата за "нещата, които можете да правите в Австралия".
По време на проучването председателят на австралийската комисия по конкуренция и защита на потребителите Род Симс заяви, че не може да предвиди какво ще правят технологичните гиганти, но каза, че "при сериозните преговори винаги има бързина". "Те говорят за търговски сделки, когато имат пълен контрол върху сделката", каза той. "Според мен това не е търговска сделка."
Правителството на Съединените щати тази седмица поиска от Австралия да се откаже от предложените закони, които имат широка политическа подкрепа, и предложи вместо това да се следва доброволен кодекс.
Заплахата на Google да ограничи услугите си в Австралия дойде само часове след като интернет гигантът постигна сделка за плащане на съдържание с някои френски издатели на новини.
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Цените за полетите до летни дестинации поевтиняват с 30 на сто
Цените за полетите до летни дестинации поевтиняват с 30 на сто
Пентагонът дава на Украйна 125 милиона долара военна помощ
Пентагонът дава на Украйна 125 милиона долара военна помощ
Хиляди могат да загубят право да пребивават във Великобритания заради коронавируса
Хиляди могат да загубят право да пребивават във Великобритания заради коронавируса
Русия затрупана от заявки за ваксина от чужбина, не може да ги изпълни
Русия затрупана от заявки за ваксина от чужбина, не може да ги изпълниЯндекс.Метрика