"Прозрачност без граници": Купеният и контролиран вот е 30%

06.10.2014 г. 11:15:00 ч.
/ ИА Добруджа
"Прозрачност без граници": Купеният и контролиран вот е 30%
Контролираният и купен вот вече се превръща в трайна тенденция, за сметка на политическите кампании във вида, в който избирателят е убеждаван да гласува за дадена партия заради платформата. Това заяви изпълнителният директор на „Прозрачност без граници" Калин Славов.
Според сметките на „Прозрачност без граници" 30% от гласувалите влизат в графата „контролирани и купени". Но този дял е недостатъчен, за да може да се формира едно стабилно правителство, категоричен е Славов. По изчисления на „Протестна мрежа" около 50 хил. гласа от чужбина ще отидат в полза на ДПС.
Показателен е случаят „Бобов дол". След като на евроизборите миньорите там гласуваха за БСП, сега гласуваха за „България без цензура" и Николай Бареков. Защото Христо Ковачки – коалиционният партьнор на Бареков, дава рамо с всичка сила на ББЦ, посочват от Нова телевизия.
Стотици и десетки сигнали идват за купуване на гласове и какво виждаме – двама-трима наказани, при това с пробация, констатира Калин Славов. По този начин, между избори, ние сме управлявани, смята и Антоанета Цонева.
В ромската махала „Стадиона" в Лом пазарът на гласове върви също с пълна сила. Там, с измама с адресни регистрации, е разработена схема да се гласува два пъти. ГЕРБ и Бареков пак са основните споменавани имена – за бившия журналист приказката е, че „повече от 70-80 лева няма да ти даде", защото не си голямо име. ДПС пък карали „по-евтино" – по 60 лева на глас. Още по-жалко и гнусно е поведението на друг купувач – в „Студентски град" в София. Там предложението е 30 лева на глас за ДПС. А мотивът – нито ти, нито аз ще я оправим тази държава, нито пък те (бел. ред. – ДПС), нито който и да е - по-добре си вземи паричките.
Според Антоанета Цонева схемата за атакуване на студентските кампуси не е ново явление. Това е пълен разпад и разлом между политици и граждани. Защо нямаше сблъсък на идеи, платформи, програми – защо политическите лидери се скриха? Натисна се надолу избирателната активност за пореден път, сигурна е Цонева. При нови предсрочни избори избирателната активност ще е на дъното, добави Калин Славов. Пари за купуване на гласове винаги ще се намерят, каза той.
Снимка: БГНЕС

Източник:actualno.com

Коментирайте
Подобни новини
Румен Радев: Разговорът за бъдещето на България е възможен само след оставки
Румен Радев: Разговорът за бъдещето на България е възможен само след оставки
Христо Иванов: И обикновено НС може да приеме промените, които Борисов предлага
Христо Иванов: И обикновено НС може да приеме промените, които Борисов предлага
Плодовете поскъпнаха рекордно за година, отчете НСИ
Плодовете поскъпнаха рекордно за година, отчете НСИ
3/4 от работниците у нас сменят работа заради ниско заплащане
3/4 от работниците у нас сменят работа заради ниско заплащанеЯндекс.Метрика