"Росатом" официално влезе в процедурата за строеж на АЕЦ "Белене"

19.08.2019 г. 14:57:57 ч.
/
"Росатом" официално влезе в процедурата за строеж на АЕЦ "Белене"
Руската корпорация "Росатом" официално подаде заявление в рамките на процедурата за стратегически инвеститор, който да реализира проекта АЕЦ "Белене". Според пиар агенцията, отговаряща за връзките с обществеността на "Росатом", Националната електрическа компания (НЕК) е приела заявлението. Припомняме, че днес, 19 август, изтича крайният срок за подаване на заявления. След това държавата трябва да направи "кратък списък" с предпочитани кандидати, като ще поиска от тях обвързваща оферта. Освен "Росатом", интерес има още от Китай (Китайска държавна и ядрена корпорация CNNC), Корейската хидро-атомна корпорация и френската компания Areva, каза в края на миналата година енергийният министър Теменужка Петкова.
Сега БНР съобщава, че корейците също официално са подали заявление, очаква се китайците да го сторят до края на деня, а българска компания проявила интерес да вземе миноритарен дял от проекта - но коя е компанията, не е ясно. А от "Росатом" заявиха, че са готови да строят бързо "Белене". Процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ "Белене" бе публикувана на 22 май 2019 година в Официалния вестник на Европейския съюз. Срокът за приключване на процедурата е 12 месеца от датата на публикуване.
"Процедурата е обявена преди няколко месеца. Включва 9 етапа, а това е само първия. Това не е търг. Първият етап е просто заявления, че "имам намерение да участвам". Според мен, и трите потенциални инвеститори, които споменахте, ще бъдат в краткия списък, ще се започнат разгорови, ще се поискат оферти и вече, в зависимост от това, което конкретно се предлага в офертите, които трябва да дойдат, някъде на третия-четвъртия етап от процедурата, ще има съответните разговори. Както знаете, процедурата беше обявена, че ще продължи малко повече от една година", каза изпълнителният секретар на БУЛАТОМ Станислав Георгиев пред Националното радио.
Източник:actualno.com

Коментирайте
Подобни новини
Хероин за над 3,6 млн. лева задържаха на Дунав мост
Хероин за над 3,6 млн. лева задържаха на Дунав мост
Синдикатите готвят протест в края на месеца заради болничните
Синдикатите готвят протест в края на месеца заради болничните
Перник на воден режим от днес, жители готвят протест
Перник на воден режим от днес, жители готвят протест
Пореден протест на собственици на малки бензиностанции
Пореден протест на собственици на малки бензиностанцииЯндекс.Метрика