100 г. ФК Добруджа: Братя Славови – сърцето на желязната добруджанска защита (ВИДЕО)

03.07.2019 г. 14:04:12 ч.
/
100 г. ФК Добруджа: Братя Славови – сърцето на желязната добруджанска защита (ВИДЕО)
Румен Славов е роден през 1971 г., а брат му Стефан – през 1975 г. Още от най-ранна детска възраст обичат да играят футбол, като първите им мачове са на улицата в родния им град Генерал Тошево.

През 1983 г. Румен Славов влиза в школата на „Добруджа“, където негов треньор е Петър Киров. С юношите старша възраст достига до трето място на държавното първенство.

Стефан Славов също решава да тръгне по стъпките на по-големия си брат и да заиграе в „Добруджа“. С юношите старша възраст печели бронзов и златен медал от републиканското първенство. През 1992 г. добричлии, водени от Кольо Марков, се нареждат на трето място в България. В мача за бронзовите медали побеждават с 2:1 „Левски“. На следващата година треньор на юношите е Иван Манолов, а капитанската лента слага Стефан Славов. Защитникът бележи шампионския гол на финала на първенството на България, в който „Добруджа“ драматично побеждава „Септември“ (София) с 3:2 в Сливен. Отборът от Добрич повежда с 2:0 с два гола на Михаил Димитров, изработени от Милен Петков, но столичани изравняват. С далечен удар от воле на Стефан Славов „Добруджа“ стига до победата, като дори главният съдия Димо Момиров след мача поздравява капитана за красивото попадение. С този гол „Добруджа“ за първи и засега за единствен път става шампион при най-големите юноши.

Първият домакински мач като титуляр в А група за Румен Славов е срещу ЦСКА през есента на 1992 г. Играе в дясната част на защитата на „Добруджа“ и не оставя шансове на звездите на червените Анатоли Нанков, Стефан Драганов и Ивайло Андонов. За мнозина това е най-силният мач на жълто-зелените в цялата 100-годишна история на добричкия футбол. „Добруджа“ поднася изненадата на сезона, като на почивката води с голове на румънеца Петре Григораш и Стоян Димов. Скоро след подновяването на играта се разписва и Георги Иванов – Геша, а едва в края на мача Уруков бележи почетния гол за червените за крайното 3:1 за домакините.

Братята са с огромен принос за историческото седмо място на „Добруджа“ в А група през сезон 1995/1996. На старта на кампанията Румен започва като вътрешен халф, а Стефан е десен защитник срещу бъдещия шампион на страната „Славия“, като добричлии нанасят една от едва трите загуби на белите за това първенство – 1:0. Братя Славови са част и от още едно постижение на „Добруджа“ през този сезон – единствената в историята на добричкия футбол победа над „Левски“ в София. Тя е постигната пред 1000 сини фенове на стадион „Георги Аспарухов“ през април 1996 г. в мач за Купата на лигата – 2:1, като точни за гостите са Николай Петрунов и Стойчо Стоилов, които се разписват във вратата, пазена от добричлията Красимир Колев.

Румен Славов играе 183 мача в А група, в които бележи 16 гола. Един от тях е по-специален, защото е „изработен“ от брат му Стефан. В края на август 1995 г. в мач от третия кръг на А група в Добрич гостува бронзовият медалист от изминалото първенство „Ботев“ (Пловдив), само дни след като се е класирал за следващия кръг на Купата на УЕФА. 15 минути преди края треньорът Янко Динков включва в игра Стефан Славов, за да заздрави защитата, доволен от нулевото равенство срещу един от силните отбори в България. При влизането си на терена той обаче отива при брат си Румен и му казва, че указанията са да мине в предни позиции. И това дава резултат – в края на мача Дидо Божилов пробива отляво, центрира към Румен Славов и той с глава бележи красив гол за победното 1:0 срещу канарчетата.

„Указанията на Янко Динков бяха съвсем различни. Той искаше двамата с брат ми да заздравим защитната линия, за да задържим равния резултат. Аз обаче сметнах, че така ще се припокриват нашите функции и реших да проявя самоинициатива, като му кажа да излезе в по-предни позиции, което се оказа и печелившо. За моя радост Янко Динков беше много доволен след мача, защото с този ход стигнахме до победата“, сподели Стефан.

Румен Славов държи клубния рекорд за най-много сезони в А група – девет поредни, като единствен играе по терените на елита от влизането през 1991 г. до изпадането през 2000 г. Той облича жълто-зеления екип в Б група, на втората година влиза в А и остава верен на отбора през всичките 9 сезона в майсторския ешелон. Продължава да помага на „Добруджа“ и след изпадането през 2000 г., но поради тежка контузия на следващата година е принуден да се раздели с професионалния футбол. Интерес към него през 90-те са имали „Левски“ и „Ботев“ (Пловдив), но той не съжалява, че ръководството на „Добруджа“ не е приело офертите им, защото е доволен от своята кариера.

Стефан Славов е част от състава на „Добруджа“, играл за последно в А група. След два сезона в Б група, през 2002 г. отборът на Добрич се завръща в елита, като основен футболист през този сезон и през следващия при майсторите е сърцатият защитник. „Добруджа“ зимува само с 1 точка и въпреки силния пролетен полусезон и победите над „Нафтекс“, „Локомотив“ (София), „Рилски спортист“ и „Ботев (Пловдив), изпада във втория ешелон.

Носи жълто-зеления екип до края на 2004 г., след което футболната му кариера продължава в „Калиакра“, в Каварна са и първите му стъпки като треньор. След това се завръща в „Добруджа“ – първоначално в школата, а след това е помощник-треньор в мъжкия отбор. Бил е и старши треньор на първия състав на „Добруджа“, а за последно изведе юношите старша възраст до шампионската титла в Североизточна България, след което спечели конкурс за работа в школата на „Лудогорец“.

Брат му Румен пък е поел по друг път след спорта – занимава се със земеделие в Генерал Тошево.

Репортаж на Димитър Узунов и Петър Петров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
3 златни и 1 сребърен медал за „Десант” на Европейската купа, Руси Минев с победа на „SENSHI 21”
3 златни и 1 сребърен медал за „Десант” на Европейската купа, Руси Минев с победа на „SENSHI 21”
Момичетата на ВК "Добруджа 07" под 16 г. ще играят допълнителен турнир за класиране на финалите на Държавното
Момичетата на ВК "Добруджа 07" под 16 г. ще играят допълнителен турнир за класиране на финалите на Държавното
ФУТБОЛ: „Добруджа“ се доближи до баража за А група след победа срещу „Марица“
ФУТБОЛ: „Добруджа“ се доближи до баража за А група след победа срещу „Марица“
БАСКЕТБОЛ: „Ънстопабъл” се класира на държавните финали за юноши до 17 години
БАСКЕТБОЛ: „Ънстопабъл” се класира на държавните финали за юноши до 17 години



Яндекс.Метрика