100 г. ФК Добруджа: Румен Стоянов – головата машина от първата половина на 90-те

29.07.2019 г. 11:14:33 ч.
/
100 г. ФК Добруджа: Румен Стоянов – головата машина от първата половина на 90-те
През 1991 г., след 22-годишно отсъствие, „Добруджа“ отново е в А група. Отборът е изграден предимно от местни състезатели – опитни бойци и млади таланти, и подсилен с няколко много качествени попълнение отвън. Едно от тях е с огромен принос за успешната кампания. Головете на Румен Стоянов (най-вдясно на снимката) осигуряват оставането на „Добруджа“ е елита в дебютния сезон на отбора в майсторския ешелон. Той бързо става любимец на жълто-зелените фенове със сърцатата си игра. Популярността му в Добрич в годините, когато играе за „Добруджа“, е толкова голяма, че местните фризьори често чуват от момчетата и младежите: „Направи ми прическа като на Румен Стоянов“. Със своите 18 гола той е третият най-резултатен футболист на "Добруджа" по терените на А група.

Румен Стоянов е роден през 1968 г. и е юноша на ЦСКА. Още на 17 години е включен от Димитър Пенев в мъжкия отбор. За 5 сезона изиграва 31 мача за ЦСКА – в един от най-силните състави на армейците в историята, в чието нападение са още Ицо Стоичков, Любо Пенев и Емо Костадинов. През лятото на 1991 г. започва подготовка със „Славия“, но малко преди старта на сезонa получава покана от „Добруджа“ и я приема. Дебютът му с жълто-зеления екип е срещу родния му клуб пред над 25 000 зрители на стадион „Дружба“ в Добрич, като ЦСКА печели с 4:0. Двата отбора се срещат още на 3 пъти през сезона и в следващите мачове „Добруджа“ играе като равен с равен срещу столичния гранд. През декември 1991 г. тимовете са съперници на 1/8-финалите за Купата на България. Първият мач в Добрич завършва 1:1. Стоян Димов открива за „Добруджа“, а Ивайло Андонов бележи изравнителния гол. На реванша гостите оказват сериозна съпротива, но ЦСКА се класира за следващия кръг с общ резултат 3:1. Двата отбора се срещат отново на Армията в първия кръг на втория полусезон на А група на 22 февруари 1992 г. „Добруджа“ е много близо до сензацията срещу бъдещия шампион на страната. Георги Велинов, Трифон Иванов, Анатоли Нанков, Лъчезар Танев, Йордан Лечков и останалите в звездния състав на домакините повеждат с 2:0. Силната игра на добричлии е материализарана 7 минути преди края, когато именно Румен Стоянов бележи във вратата на ЦСКА. „Добруджа“ се хвърля  смело в атака и в последните секунди гредата спасява домакините, след удар на Ради Вардаров. 2 седмици след първия мач с ЦСКА, на 31 август 1991 г. „Добруджа“ побеждава другия претендент за титлата – „Левски“, с 1:0 в Добрич. Друг много важен успех през сезона е постигнат на 9 май 1992 г. В мач от 27 кръг на А група в Пазарджик местният „Хебър“ и „Добруджа“ излизат в пряка битка за оставане. Възпитаниците на Петър Жеков печелят с 1:0 с гол през второто полувреме на друг юноша на ЦСКА – Николай Димитров. С голяма заслуга за скъпоценната победа е и вратарят Илия Вълов, който има изключителни прояви срещу избраниците на Динко Дерменджиев.

Силните игри и многото голове осигуряват на Румен Стоянов трансфер в „Левски“. Играе и за „Етър“, преди в началото на 1994 година да се завърне в „Добруджа“ за още сезон и половина на стадион „Дружба“. Скоро след като облича повторно жълто-зелената фланелка, той отново е големият герой за отбора – в един от най-лудите мачове в историята на клуба. „Добруджа“ започва пролетния полусезон с домакинска загуба от „Шумен“. След това добричлии влизат в серия от 3 поредни равенства – като гости на „Етър“ във Велико Търново и на „Спартак“ (Варна), и 0:0 срещу третия в класирането „Ботев“ (Пловдив) в Добрич. Успешните игри срещу силни отбори будят оптимизъм, но са нужни точки в битката за спасение. Така следващият мач – домакинството на „Локомотив“ (София) на 20 март 1994 г., попада в графата задължителни за спечелване. В началото на второто полувреме обаче гостите водят с 2:0. В тази тежка ситуация Румен Стоянов връща „Добруджа“ в мача, а Диян Божилов бележи изравнителния гол. Само точка обаче не върши работа на домакините. Те продължават да атакуват и с втория си гол в мача Румен Стоянов прави обрата пълен. Влезлият като негов партньор в атака през второто полувреме млад нападател Атанас Георгиев дава още по-голяма преднина, като бележи за 4:2. За да е пълна драмата, „Локомотив“ връща един гол в края. „Добруджа“ обаче запазва аванса си и достига до една от най-важните и драматични победи в историята си с 4:3.

„Играл съм със сърце и душа за един много силен отбор на „Добруджа“. Гордея се, че съм бил част от него. И двамата ми периода в „Добруджа“ бяха изключително успешни за мен. В Добрич преминаха едни от най-хубавите ми години като футболист. „Добруджа“ в продължение на много сезони беше страшилище за всички грандове в българския футбол. Имах страхотни съотборници – когато концентрацията беше на необходимото ниво, беше невъзможно да загубим мач в Добрич. Самите ние се забавлявахме, играейки в този отбор. Добруджанската публика е забележителна – една от водещите в България. Виждал съм стадиона толкова пълен, че ако хвърлиш една стотинка, нямаше къде да падне на земята. Имаше хора по пистата и по дърветата. Пожелавам от сърце това време да се върне в Добрич“, сподели Румен Стоянов в интервю за медийна група „Добруджа“.

След състезателната кариера, той успешно гради и треньорска. Водил е „Монтана“, „Миньор“ (Бобов дол), „Свиленград“, „Марек“ (Дупница) и „Академик“ (Свищов) в А и Б група. От 5 години е директор на детско-юношеската школа на „Сливнишки герой“ (Сливница).

Коментирайте
Подобни новини
3 златни и 1 сребърен медал за „Десант” на Европейската купа, Руси Минев с победа на „SENSHI 21”
3 златни и 1 сребърен медал за „Десант” на Европейската купа, Руси Минев с победа на „SENSHI 21”
Момичетата на ВК "Добруджа 07" под 16 г. ще играят допълнителен турнир за класиране на финалите на Държавното
Момичетата на ВК "Добруджа 07" под 16 г. ще играят допълнителен турнир за класиране на финалите на Държавното
ФУТБОЛ: „Добруджа“ се доближи до баража за А група след победа срещу „Марица“
ФУТБОЛ: „Добруджа“ се доближи до баража за А група след победа срещу „Марица“
БАСКЕТБОЛ: „Ънстопабъл” се класира на държавните финали за юноши до 17 години
БАСКЕТБОЛ: „Ънстопабъл” се класира на държавните финали за юноши до 17 години



Яндекс.Метрика