100 г. ФК Добруджа: Светослав Петров – добруджанецът, който стана шампион на 3 държави (ВИДЕО)

21.08.2019 г. 09:55:17 ч.
/
100 г. ФК Добруджа: Светослав Петров – добруджанецът, който стана шампион на 3 държави (ВИДЕО)
Светослав Петров е роден на 12 февруари 1978 г. в Добрич. Той е част от най-успешния отбор в школата на „Добруджа“, който става шампион, вицешампион и носител на Купата на България.

За първи път Светослав Петров печели златен медал от държавно първенство през 1992 г. „Добруджа“ заема първото място в България при момчетата, до 14 години. Това е първата и засега единствена титла за клуба при децата. Добричлии са безапелационни в зоната и завършват на върха с 13 победи от 14 мача, като дори варненските „Черно море“ и „Спартак“ са победени с разлика. Мачовете от финалната четворка се играят в Сливен. На старта „Добруджа“ завършва наравно с „Черноморец“ (Бургас) с капитан Ангел Стойков – 0:0. „Етър“ пък започва с победа срещу „Миньор“ (Перник). Така шампионското злато минава през задължителен успех срещу болярите във втория кръг. Добричлии, водени на този турнир от треньорите Николай Дяков и Димитър Желязков, правят решителна крачка към първото място с победа над великотърновци с 1:0 с гол на Светослав Петров в 65 мин. Титлата е подпечатана с разгромното 4:1 срещу „Миньор“ (Перник) с Велизар Димитров в състава си в последния мач. Капитанът на „Добруджа“ Светослав Петров печели наградата за най-добър полузащитник в първенството. Той и до днес си спомня титулярите в този състав: на вратата - Боян Михайлов, в защита - Николай Кънчев, Димитър Карагеоргиев, Метин Али Исмаил – Мечо, Радослав Керанов, в средата заедно с него са Георги Костадинов, Ицо Михайлов, Боян Василев, в атака - Николай Григоров – Коко и Светослав Тодоров. Въпреки че това е най-успешната генерация на „Добруджа“, само Петров и Тодоров стигат до мъжкия футбол.

Юношите младша възраст на „Добруджа“ печелят Купата на България през 1994 г. На финала в Ловеч добричлии побеждават много силния отбор на „Пирин“ (Благоевград) след изпълнения на дузпи, като добричкият Боби Михайлов спасява три. Помощник на Николай Дяков при този триумф е Васил Великов. През 1995 г. Светослав Петров добавя и сребърен медал от първенството на страната за юноши старша възраст към колекцията си от успехи с школата на „Добруджа“. 

През същото лято, на 17-годишна възраст, е включен в подготовката на мъжете на „Добруджа“ от треньора Янко Дянков. Има възможността да тренира с най-силния състав на жълто-зелените в историята, достигнал до седмо място в А група. Дебютът му в мъжкия футбол е на старта на сезон 1996/1997 - като резерва при загубата от „Монтана“ на стадион „Огоста“ с 3:2 в първия кръг. Влиза като смяна и срещу „Олимпик“ (Галата) за Купата на професионалната лига. Играе много силно за домакинската победа с 3:2 и още същата седмица за първи път започва като титуляр. Дебютът му в стартовия състав е на 6 септември 1996 г. срещу „Славия“ на пълния стадион „Дружба“, като „Добруджа“ взема точка – 0:0, от шампиона от предишното първенство. Бързо се налага като титуляр и записва 60 мача в А група с жълто-зеления екип за 3 сезона и половина, като пропуска голяма част от срещите през втория заради казармата, тъй като служи в Пловдив.

Докато играе за "Добруджа", Светослав Петров е основна фигура и в младежкия национален отбор под ръководството на селекционера Стойчо Младенов. България дори е много близо до класиране на Европейското първенство за футболисти до 21 г. през 2000 г. 

Светослав Петров има голяма заслуга за най-голямата победа на „Добруджа“ в официален мач в 100-годишната история на добричкия футбол. На 27 октомври 1999 г. елитният „Добруджа“ приема втородивизионния „Хасково“ на 1/16-финалите за Купата на България. Светослав Петров дава старт на головата фиеста, като в рамките на 15 минути оформя своя хетррик, с голове в 12, 14 и 27 мин. Любопитното е, че три гола във вратата на „Хасково“ вкарва и защитникът Румен Боев. Георги Здравков бележи на два пъти, а по веднъж за гръмкото 10:0 се разписват Светослав Кръстев и Кристиян Добрев.

През есента на 1999 г. клубът е в тежка финансова криза и след като цял полусезон играят без пари, през зимата Светослав Петров и още трима футболисти на „Добруджа“ разтрогват своите договори с клуба. Офертите към младежкия национал веднага започват да валят от почти всички най-добри отбори в България. Преминаването му в „Ботев“ в един момент изглежда сигурно, но малко преди да се качи на нощния влак за Пловдив, идва дългоочакваното обаждане от ЦСКА. Интересът на червените датира от повече от година и през януари 2000 г. привличането на Светослав Петров става факт. След 4 сезона и половина на „Армията“, в които се налага и в мъжкия национален отбор на България, идва време и за успехите зад граница. Първият му отбор в чужбина е елитният руския „Кубан“ (Краснодар). След титлата в България с ЦСКА, става шампион на още две държави – на Китай с "Чанг Чунг Ятай“ и на Азербайджан с "Нефтчи" (Баку). Достига до първото място и в международен клубен турнир. С „Нефтчи“ печели Купата на Съдружествата през 2006 г. Турнирът събира всеки януари в Москва шампионите на републиките от бившия Съветски съюз.
 
В края на 2012 г. той става изпълнителен директор на „Добруджа“, като с този период са свързани най-добрите класирания на отбора в последните 15 години - трето и пето място в Б група, съответно през сезон 2013/2014,  когато само головата разлика разделя отбора от влизане в А група и 2014/2015. След 3-годишно отсъствие, Светослав Петров се завърна в Добрич и от юни е главен мениджър и старши треньор на мъжкия отбор.

Репортаж на Димитър Узунов и Петър Петров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Галин Костадинов спечели медал на Европейското за ветерани
Галин Костадинов спечели медал на Европейското за ветерани
ФУТБОЛ: Момиче от Добрич спечели купа с девойките на „Лудогорец”
ФУТБОЛ: Момиче от Добрич спечели купа с девойките на „Лудогорец”
КАРАТЕ: 6 медала за КК „Добруджа“ от Купа „Етър“
КАРАТЕ: 6 медала за КК „Добруджа“ от Купа „Етър“
КАРАТЕ: 11 медала за „Самурай” на Купа „Етър”
КАРАТЕ: 11 медала за „Самурай” на Купа „Етър”



Яндекс.Метрика