Начало >Добруджа >Култура

1000 читатели по-малко са ползвали услугите на РБ „Дора Габе” в Добрич през 2020 г. (ВИДЕО)

19.01.2021 г. 14:35:33 ч.
/
1000  читатели по-малко са ползвали услугите на РБ „Дора Габе” в Добрич през 2020 г. (ВИДЕО)
1001 читатели по-малко са ползвали услугите на  РБ „Дора Габе” в Добрич през 2020 година. Спад на читатели се отчита както при възрастните, така и при децата. Това съобщи за Медийна група „Добруджа”  директорът на библиотеката Невяна Христова.
Постъпленията във фонда са  6 128 тома и тази бройка  придобити библиотечни документи е най-голяма в последните няколко години, казва още тя. Сред предпочитаните от  читателите български автори се нареждат имената на Георги Господинов, Неда Антонова, Здравка Евтимова и други, а едни от  най-търсените заглавия са „Стопанката на Господ”, „Живот в скалите” и „Чудовището”, казва още директорът. Даниел Стийл, Мери Хигинс Кларк са имената на предпочитаните чуждестранни автори през 2020 година. „Съобразяваме се със желанията на нашите  читатели, когато купуваме книги”, допълва директорът на културното средище.
По същия начин се работи и с по-малките читатели и ползватели на услугите на библиотеката. „Хари Потър и философския камък”,  „Топ мистериите на света”, както и  „Лисиче в снега” и други заглавия се нареждат сред най-интересните и привлекателни за за тях.
 Пандемичната обстановка се отразява негативно и на културния календар на библиотеката, свързан с нейната 70-та годишнина. Провалят се редица планирани събития. Във връзка с юбилея е издадена книга, която става факт с финансовата подкрепа на Община град Добрич и Министерството на културата.  С активното съдействието на евро депутатът Емил Радев, който е представител на библиотеките в ЕП, се случват и два конкурса, добавя още Невяна Христова.  Някой от ежегодните инициативи,  като работа с малчугани и с хора в неравностойно положение, толкова характерни за летните месеци, са също  сред провалените дейности през лятото на миналата  година. С цел поддържане интереса на читателите,  сайтът на културното средище се обогатява с редица нови рубрики.


Репортаж на Даниела Русева и Стефан Калев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Културен афиш за периода 8 - 14 март
Културен афиш за периода 8 - 14 март
Витрини с библиотечни документи и музикален спектакъл в НЧ "Йордан Йовков" през март
Витрини с библиотечни документи и музикален спектакъл в НЧ "Йордан Йовков" през март
Дебютни песен и клип за добричката група „Funk Temptation“ (ВИДЕО)
Дебютни песен и клип за добричката група „Funk Temptation“ (ВИДЕО)
Пълен запис на спектакъла „Филмови моменти“ на хор „Добруджански звуци“ (ВИДЕО)
Пълен запис на спектакъла „Филмови моменти“ на хор „Добруджански звуци“ (ВИДЕО)Яндекс.Метрика