Начало >Добруджа >Регионални

11 положителни проби в Дома за пълнолетни с умствена изостаналост в Българево

23.10.2021 г. 14:57:24 ч.
/
11 положителни проби в Дома за пълнолетни с умствена изостаналост в Българево
За епидемичен взрив в социална услуга в Българево съобщи директорът на Регионална здравна инспекция Добрич и секретар на Областен координационен щаб към Областен съвет по здравеопазване д-р Светла Ангелова.

„11 от общо 118-те потребители в Дома за пълнолетни с умствена изостаналост в каварненското село Българево са с положителен резултат. Проведено е епидемиологично проучване. Изолирани са пациентите с положителен резултат, контактните 9 потребители са поставени под карантина. Изследван е и целият персонал на Дома, като там всички резултати са отрицателни. От общо 118 потребители има само 5 ваксинирани, положителните и контактните потребители не са ваксинирани. От общо 60 човека персонал ваксинираните са 10. Осигурен е отделен персонал, който ще обгрижва пациентите с положителен резултат, на две смени по 7 дни. Друг персонал ще се грижи за поставените под карантина лица“ – сподели д-р Ангелова.

За пореден път директорът на РЗИ призовава за спазване на противоепидемичните мерки, поради растящия брой заболели. По данни на Единния информационен портал към днешна дата регистрираните положителни случаи в област Добрич са 85. Заболяемостта в областта на 14-дневна база към днешна дата е 566,07 на 100 000 жители, смъртността в резултат на COVID-19 за 14 дни към днешна дата в областта е 20,55 на 100 000 жители, показват данните в Единния информационен портал. Увеличените случаи на заболяването оказват вече сериозен натиск върху болничните заведения, категорични са медиците.

Със Заповед № РД-01-120 от 21.10.2021 г. на директора на РЗИ - Добрич се увеличава броят на леглата за лечение на пациенти с коронавирус в МБАЛ - Добрич. Към днешна дата болницата в областния център разполага вече с 55 легла в Ковид сектора към Инфекциозно отделбение и 6 легла за Ковид-пациенти в Отделението по анестезия и интензивно лечение. В МБАЛ - Балчик са осигурени 12 легла за ковид пациенти, базирани към Отделението по вътрешни болести, 4 са леглата в ДПБ - Карвуна, 5 легла има в Център за психично здраве „П. Станчев“ – Добрич. И в тази заповед директорът на РЗИ разпорежда да се създаде организация от ръководствата на лечебните заведения за осигуряване с медицински персонал, както и МБАЛ Добрич да поддържа готовност да оказва помощ през периода на епидемична обстановка с осигуряване на над 50 % от легловия си капацитет за хоспитализация на пациенти с коронаинфекция. В документа още е разпоредено задължително по две легла за изолация да има в лечебните заведения за специализирана болнична помощ за рехабилитация в областта – в СБР „Тузлата“ и СБР „Медика Албена“.

Днес заетите Ковид-легла в МБАЛ - Добрич са 48 за неусложнени пациенти (7 свободни); от 6 легла в ОАИЛ на МБАЛ Добрич няма свободни; в МБАЛ - Балчик – 11 легла заети (1 свободно), в ЦПЗ – 1 заето (4 свободни), в ДПБ - Карвуна - 2 заети (2 свободни).

Коментирайте
Подобни новини
Генерал Тошево отново с дарение в кампанията за събиране на капачки
Генерал Тошево отново с дарение в кампанията за събиране на капачки
Активните  случаи на коронавирусна инфекция в община Генeraл Тошево са 28
Активните случаи на коронавирусна инфекция в община Генeraл Тошево са 28
С близо 800 хиляди лв. е завишен бюджетът на Стратегията за ВОМР на МИГ Добричка (ВИДЕО)
С близо 800 хиляди лв. е завишен бюджетът на Стратегията за ВОМР на МИГ Добричка (ВИДЕО)
Община Добричка подготвя проект за преустройство на част от детската градина в Стожер
Община Добричка подготвя проект за преустройство на част от детската градина в СтожерЯндекс.Метрика