Начало >Добруджа >Регионални

1199 ученици тази година в училищата в община Тервел

15.09.2021 г. 17:14:39 ч.
/
1199 ученици тази година в училищата в община Тервел
Стартира учебната година в училищата в община Тервел. Броят на учениците в осемте училища в общината е 1199, което  с двама по-малко сравнение с миналата година.  523 са в СУ „Й. Йовков“ гр. Тервел, 132 в ОбУ „Васил Друмев“ с. Орляк, 95 в ОУ „Паисий Хилендарски“ с. Безмер, 75 в ОбУ „Д-р Петър Берон“ с. Коларци, 65 в ОУ „Христо Ботев“ с. Зърнево, 54 в ОУ „Отец Паисий“ с. Нова Камена, 36 в НУ „Христо Ботев“ с. Каблешково,  209 в ПГТО „Дочо Михайлов“ гр. Тервел. 
Седем от училищата са общински, а едно е държавно – професионална гимназия. От седемте общински училища едно е начално (училището в с.Каблешково), две са обединени- в с.Коларци и в с.Орляк (едното от обединените училища, това в с.Коларци е и средищно), едно от училищата- това в с. Нова Камена  е основно, защитено и средищно, две училища – в Безмер и Зърнево са основни и едно училище, в общинския център Тервел е средно средищно – СУ „Йордан Йовков“. Първокласниците  през тази учебна 2021/2022 година са 111 на брой - с 4 повече от предходната година. Общината осигури под формата на подарък за първия учебен ден на всички първолаци пълен пакет от училищни помагала.
В  детските градини децата са общо 386. Има драстично намаление в списъка на ДГ „Здравец“ в кв. “Север“ на гр.Тервел. При останалите детски градини броят на децата е намален с 11 деца общо спрямо миналата година. Малчуганите ще бъдат разпределени  в дванадесет  детски градини. И тази година всички детски градини и детска ясла ще бъдат безплатни за гражданите, като разходите за отглеждане на децата в детските градини и ясли ще бъдат поети от Община Тервел и от проект „АПСПО“ по ОП НОИР. След като през 2017 г. бе въведено обучение с логопед, за първи път от тази учебна година стартира обучение с местен ресурсен учител и психолог за децата от детските градини.
В центъра за подкрепа за личностно развитие „Малкият принц“ , след провеждането на традиционните двумесечни летни занимания с деца по програма „Наше лято“, служителите излязоха в заслужен отпуск през месец септември, тъй като при тях учебната година стартира на първи октомври. Общинският детски комплекс, и през настоящата учебна година запазва всички свои школи и състави – „Балет каприз“, Вокална студия Тервел, школа по приложно и изобразително изкуство, клуб по автентичен фолклор и етнография, школа по керамика, школа по природни науки и школа по математически науки, школа по шах.
Сградният фонд е в задоволително състояние, преодолени са щетите от двата летни урагана – в Тервел и в Нова Камена. Двете училища пострадаха, но навременните мерки позволиха нормално започване на учебната година. Осигурени са средства за ремонт на СУ “Йордан Йовков“, отстранени са последиците от щетите в училището в с.Нова Камена.

 

Коментирайте
Подобни новини
Продължава съхненето на дървета от вида ясен в поясите, ще се стигне до сеч (ВИДЕО)
Продължава съхненето на дървета от вида ясен в поясите, ще се стигне до сеч (ВИДЕО)
Подновиха издирването на изчезналия в морето мъж от Добрич
Подновиха издирването на изчезналия в морето мъж от Добрич
Гранична полиция издирва изчезнал в морето край Каварна мъж
Гранична полиция издирва изчезнал в морето край Каварна мъж
Кметът на Община Добричка: Днес отдаваме почит към всички, посветили живота си на каузата за пребъдването на българската държава
Кметът на Община Добричка: Днес отдаваме почит към всички, посветили живота си на каузата за пребъдването на българската държаваЯндекс.Метрика