14-годишен шахматист от Шабла спечели четвъртия турнир по ускорен шах в Добрич

18.11.2019 г. 13:07:23 ч.
/
14-годишен шахматист от Шабла спечели четвъртия турнир по ускорен шах в Добрич
Младият състезател на СКШ „Хармония“ - Шабла Явор Николов спечели четвъртото издание на турнира по ускорен шах Купа „Добруджа 2013“. 14-годишният талант постигна победи и над мъжете и завърши с 6.5 точки от 7 възможни – резултат, който му гарантира убедително първо място. Втори се класира председателят на шахматен клуб „Добруджа 2013“ - Добрич и главен организатор на турнира Галин Костов. Трети е колегата му от Шабла Деян Димитров. Двамата събраха по 5.5 точки.

Ежегодният за Добрич шахматен турнир се проведе на 16 ноември в ОУ „Стефан Караджа“. Състезанието събра 25 състезатели от Добрич, Варна, Тервел, Силистра, Бургас, Шабла, Равда и др. Участниците изиграха 7 кръга по т.н. „Швейцарска система“ – всеки кръг срещи между шахматисти с равен брой точки. За измерване на времето за игра, бяха използвани модерни електронни часовници.

Въпреки че бе насочен предимно към шахматистите любители, турнирът събра силен състав. Победителят Явор Николов две години подред е шампион на България по блиц до 14 години. Вторият в класирането Галин Костов, председателят на СКШ „Добруджа 2013“, който развива мащабна дейност в града, спечели Държавното първенство на страната за ветерани през тази година. Третият Деян Димитров пък е Международен майстор по кореспондентен шах и шампион от световните спортни игри през 2015 година в Линяно, Италия.

В крайното класиране след призовата тройка се наредиха Валерий Рибаров от Добрич, Михаил Мързаков от Варна и Илия Илиев от Тервел  - и тримата с по 5 точки. Седми с 4.5 точки е Даниел Иванов от Равда.

Най-добрите получиха парични премии, а децата на призовите места се окичиха с медали. Наградите бяха връчени от заместник-директора на ОУ „Стефан Караджа“ Ася Денева.

Бяха раздадени и много специални награди. При ветераните над 60 години първи е Румен Радев от Силистра, а втори - д-р Ангел Костадинов от Добрич.

Турнирът стана възможен благодарение финансовата подкрепа на Община Добрич. Организаторът Галин Костов изказва специални благодарности и на ОУ „Стефан Караджа“, което предостави много хубава зала за провеждането на състезанието и раздадоха специални награди – флаш памет на най-заслужилите.

Турнирът се провежда за четвърта поредна година и вече се превръща в традиционен и много полезен за израстването на децата.

Следващото състезание, което Галин Костов ще организира, ще бъде коледен турнир за децата от шахматен клуб „Добруджа“.

Коментирайте
Подобни новини
Л.АТЛЕТИКА: Безплатни занимания за ученици организира СКЛА "Добруджа"
Л.АТЛЕТИКА: Безплатни занимания за ученици организира СКЛА "Добруджа"
ХАНДБАЛ: „Добруджа“ ще участва на първия турнир след коронавируса
ХАНДБАЛ: „Добруджа“ ще участва на първия турнир след коронавируса
Веселин Велев: С още един класен състезател ще изненада феновете си Добруджа 07
Веселин Велев: С още един класен състезател ще изненада феновете си Добруджа 07
ВОЛЕЙБОЛ: Отборът на Добруджа –жени се събра след 30 години
ВОЛЕЙБОЛ: Отборът на Добруджа –жени се събра след 30 годиниЯндекс.Метрика